Szüreten innen és túl, avagy a szőlőt héjjal és maggal esszük. Ideje beszélni a rezveratrolról is, amely a kék és vörös szőlőfajtákban (héj, mag, kocsány) lévő „orvosunk”. Értékes antioxidáns polifenol, a növények maguk is a fertőzések és a genetikai károsodások elleni védelem miatt termelik.
A kísérletekben erős rákellenes, vércukorszint-szabályozó, gyulladáscsökkentő, a szív és az erek nagy barátja. A fizikai teljesítmény fokozója, mivel javítja a szív munkáját, tisztítja az érfalakat, a kalóriaszegény étkezés melletti állóképességi edzés segítő vegyülete (sport közben és a regeneráció során is, ezért a szőlő sporttáplálék). Még a kifejezetten magas zsírtartalmú étrend esetén (ami ugye nem ajánlott) is képes volt láthatóan odahatni az erekre, és a hosszú életért felelős egyik génre is hatást gyakorolt a kisállatokban (kiemelt DNS-reparáló).

Az ízületi gyulladás elleni védelem támogatója (csicsókával együtt még hatásosabb), az Alzheimer-kóros embereknél javította a mentális működést. A trombózis és stroke elleni harc egyik kiemelkedő zászlóvivője. Az anyagcsere-szabályozó hatás során megfigyelhető a vérnyomás, a vércukorszint és a vérzsírszint beállása, az inzulinrezisztencia, valamint a II-es típusú cukorbaj esélyének csökkenése. A rezveratrolból képződő piceatannol szerepet kap a zsírsejtek csökkentésében (gátolja az ún. végleges vagy igazi zsírsejtek kialakulását az előzsírsejtekből). A rezveratrol a gyorsan szaporodó tumorsejtek egyik enzimjét blokkolja.
Antioxidáns-hatása messze földön híres, lassítja az öregedési folyamatokat a test különböző belső szöveteiben, valamint a bőrszövetben. A szabad gyökök semlegesítésének élharcosa, több fronton is, azaz a rezveratrol azon ritka antioxidáns védőanyagok közé tartozik, amely nem csak egy helyen vagy területen fejti ki a hatását, így a karmesterek között is az élen járnak (többszintű védelem).
Fiatalkorban a rezveratrol (emellett a piknogenol, az apigenin és a timokinon, azaz a fekete kömény) adása segítheti a pattanások, kelések, akné kezelését belsőleg és külsőleg is (pl.: vörösszőlő-magos vagy fekete köményes szappanok stb.). A szőlőmagban számos egyéb érték is található, ilyenek az OPC-k is (oligomer proantocianidinek), amelyek a C-vitamin nagy testvérei (nem tévedés, a C-vitamin itt a kis testvér, az OPC legalább 30-szor erősebb).

Megkockáztatom: az év minden szakában (nem csak ősszel) szükség van rezveratrolra, azaz a muston felül a vörös szőlő héjának, maglisztjének vagy szuperkoncentrátumának adása igen előnyös, főleg, ahol rák-, cukor- és szívbetegség, metabolikus szindróma vagy agyi érelmeszesedés előfordult, halmozódott a családban (visszerességnél is alkalmas, a vérpangás ellen hat).
Forrás: Tóth Gábor Bio Gabi Food Science
Ezt olvastad már?