Mi az: nem táplálékhelyettesítők, nem gyógyszerek és nem is élénkítőszerek, hanem mindennapi táplálékunk részei, amelyek ott vannak minden lenyelt falatban? Persze hogy a szervezetünk számára létfontosságú vitaminok, amelyek zavarba tudnak hozni bennünket, ha nem tudjuk, melyik mit jelent, és miben támogatja az egészségünket. Vitaminkisokos – 1. rész.
A-vitamin – retinol
Javítja a gyengén látást, növeli a légúti betegségekkel szembeni ellenálló képességet, a szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja, erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést, egészségesen tartja a hajat, a bőrt, a fogakat és a fogínyt.
Előfordulási helye: máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, sárga gyümölcsök.
C-vitamin – aszkorbinsav
Meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni a vírus- és különböző baktériumfertőzéseket, és fokozza az immunrendszer működését, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, segít a nátha megelőzésében és kezelésében, csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
Előfordulási helye: citrusfélék, bogyósok, zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika.

D-vitamin – kalciferol, vioszterol, ergoszterol
Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését.
Előfordulási helye: halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek.
E-vitamin – tokoferol
Oxigénnel látja el a szervezetet, fokozza annak állóképességét, késlelteti az öregedést, védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben, megakadályozza a véralvadékok képződését, csökkenti a fáradtságot, felgyorsítja az égési sebek gyógyulását, csökkenti a vérnyomást.
Előfordulási helye: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak, tojás.
Borítókép: Canva
Ezt olvastad már?