web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Így tervezd meg az őszi szünetet!
– tippek egy anyától anyáknak

Így tervezd meg az őszi szünetet! <br><span style='font-size:12px;'> – tippek egy anyától anyáknak</span>

Az őszi szünet az, amikor lehet sokáig aludni, és amikor még az sem baj, ha tovább marad fenn a pizsama. De az őszi szünet a klassz családi programok időszaka is lehet, csak ahhoz egy picit tudatosabban kell tervezni. Nem kell túlgondolni, éppen csak annyi szervezésre van hozzá szükség, amitől változatosak lehetnek a napjaink. Például így.

Az őszi szünet mindig gyorsabban jön, mint ahogy fel tudok készülni rá.
Nagymama elutazik, a férjem home office-ban itthon, én a várandósság utolsó hónapjában alig bírok mozogni, úgyhogy a határaim végesek. De idén még van remény arra, hogy a kamaszkor „beállta” előtt együtt töltsük az őszi szabadságot az elsőszülöttemmel.

Mit szeressünk az őszi szünetben?

Egy este lerogyok a kanapéra, és megvitatom a családfővel, miről is szóljon a jövő hét. Lehullottak és a burkaikból kipattantak már a gesztenyék, lehet gyűjtögetni, meg lehet csodálni a tarkabarka őszi lombokat, lehet mindennap zsíros deszkázni, a kutya nem szól meg a hagymás leheletünkért.

Ölbe vesszük a naptárat és a havi költségvetést, megtervezzük, mikor menjünk temetőbe, és azt, hogy hova érdemes kirándulni hétvégén.

őszi szünet, programok gyerekkel, heti terv, ünnep, családi programok

Kép: Pexels

Örök dilemma: főzzek vagy rendeljek?

Időt és energiát szeretnék spórolni. A hétköznapi ebédet házhoz rendeléssel oldom meg, olcsóbban jövök ki, mint ha hetente 30 ezer forintért vásárolnám meg az agyon-tartósítószerezett nyersanyagokat a boltban, és még mosogatni is kevesebbet kell majd.

Sajnos diétán vagyok, tehát egy menüt el tudok osztani egy diétás felnőtt- és egy gyerekadagra, főleg mert legtöbbször külön kifőzöm magamnak a barna rizst köretnek, a gyerekek pedig benyomják a steakburgonyát helyettem. Tehát a heti menüterv nagyjából letudva.

De van 4 gyors vacsoraötletünk is, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját.

Mit együnk a forradalom napján?

Jobb, ha észben tartom, hogy október 23-án és november 1-jén bezár a közért. Legyen itthon krumpli, kolbász, alma, cékla, popcorn, dióféle meg kenyér, ezekből már ünnepi lakomát rendezhetek. Gyorsan valami finomat varázsolok: ebédre tepsis krumpli nyers céklasalátával, uzsonnára sült alma, fahéjas-cukros pirított dió, sós mogyi, vagy egy jó kis cékla-alma smoothie, vacsira pedig kenyérpuding.

Halottak napján temetőjárás, rokonlátogatás, ilyenkor tojásrántottán, könnyű tésztán, zacskós májgombócleves főzésén kívül legfeljebb sütőtöközésre lesz időnk.

őszi szünet, programok gyerekkel, heti terv, ünnep, családi programok

Kép: Pexels

Mit mutassak október 23-ból?

Az ünnep „hivatalos” meghatározása nem annyira gyerekkompatibilis, de találtam egy parkot, ahol lehet szaladgálni, kutyát sétáltatni, és meg tudom mutatni a korszak monumentális emlékmaradványait. Tehát ha van energiánk kocsiba tenni a családot, ellátogatunk a 22. kerületi Memento Parkba.

őszi szünet, programok gyerekkel, heti terv, ünnep, családi programok

Kép: Memento Park

Tervezős nap

Ha mindannyian felébredtünk, együtt böngésszük az időjárás-jelentést, és kitaláljuk, melyik nap megyünk el gesztenyét szedni, mondjuk, a Margit-szigetre. Ötletelünk, milyen kézműveskedéshez lenne kedvünk. Jó, ha még a tervezős napon beszerezzük a hozzávalókat:

  • gesztenyeállatkákhoz fogpiszkálót,
  • gesztenyesünhöz fehér akrilfilcet,
  • ajtódíszhez koszorút, madzagot, masnit, ragasztópisztolyt, drótot,
  • levéllenyomathoz vízfestéket, képkeretet.

Őszi díszekhez itt találsz néhány ötletet.

Szabadtéri program

Legalább egy nap ne csak kenyérért menjünk le a friss levegőre! Legkézenfekvőbb egyeztetni egy napot a gyermekünk barátainak szüleivel vagy a szomszéd családdal, hátha összejön egy közös játszóterezés.

De ha mindenki elutazott, sétáljunk egyet a közeli parkban, gyűjtsünk őszi faleveleket, terméseket. Otthon ne felejtsük a gyűjtőedényt, ami lehet egy kiürült tejfölös vagy savanyúságos vödör.

őszi szünet, programok gyerekkel, heti terv, ünnep, családi programok

Kép: Pinterest

Lustanap

Figyelem! Ha nem nézzük át a suliból, oviból hazaküldött táskákat, könnyen lehet, hogy életre kelnek az uzsonnásdobozok. Ezenkívül bármennyire is tiltakozik az iskolásunk, hét elején keressük meg a leckefüzetet, és tanuljunk vele verset, vagy segítsünk megírni a leckét.

Munka után édes a pihenés, egy jó kis film, mese és popcorn! Én idén a Vissza a jövőbe-trilógiát tervezem megnézni az őszi szünetben, rajta kívül sok szeretettel ajánlom a régi és új Dr. Doolittle-t vagy a Szeleburdi családot otthoni mozizásra.

őszi szünet, programok gyerekkel, heti terv, ünnep, családi programok

Kép: Pexels

„Ami megy, engedd el, ami jön, fogadd el!”

Az ősz a nem használt játékok, kinőtt ruhák szelektálásának az ideje. Előbb-utóbb a takarításra is megtaníthatjuk csemeténket, de hogy miért van szükség a nem használt játékok kiválogatására? Azért, hogy legyen hely a Jézuska ajándékainak!

A szelektált holmit az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom segítségével eljuttathatjuk a hátrányos helyzetű családoknak, de leadhatjuk adománygyűjtő pontokon, charity shopokban is, vagy összekészíthetjük már most a karácsonyi cipősdoboz-akcióra.

Halloweenbuli a bátraknak

A bátor anyukák bevállalhatják a halloweenparti szervezését. Én egyszer már részt vettem ilyen mókán. Vittünk néhány undi finomságot, és mindannyian beöltöztünk valami rémségnek. A gyerekek xboxos táncversenyt tartottak, az anyukák pedig csacsogtak a lebegő szemgolyós gyümölcskoktél felett.

őszi szünet, programok gyerekkel, heti terv, ünnep, családi programok

Kép: Vidra Tekla

Utolsó felvonás: mindenszentek, halottak napja

Kiskoromban mindennap a temető előtt jöttünk haza az iskolából. A nappalok rövidülése jelezte, hogy nemsoká itt a halottak napja. Akkor még nem volt divat a tökfaragás, de volt egy másik kedves hagyományunk. Bementünk a csillogó-villogó mécseserdőbe, és számoltuk apukámmal, melyik síron pislákol a legtöbb láng.

Ezekkel a sétákkal valahogy olyan játékosan természetes közelségbe került a halál. Felnőtt fejjel megtanultam a tökfaragás csínját-bínját, de most már a nagypapa nélkül számolgatom a temetői gyertyalángot. Előveszem a családi fotóalbumokat, és mesélünk a kicsiknek a „nagyok” emlékéről. Valami véget ér, hogy kezdődhessen az új.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit