web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Zseniális tervet eszelt ki egy anya, hogy rávegye a gyermekét a takarításra

Zseniális tervet eszelt ki egy anya, hogy rávegye a gyermekét a takarításra

Az otthonunk mi vagyunk. Saját emlékekkel, saját stílussal és saját szabályrendszerrel. Minden anyának nagy segítség, ha a családi fészket nem egyedül tartja rendben, hanem az egész család gondoskodik a közvetlen környezetéről. De hogyan lehet rávenni a gyerekeket arra, hogy rendet tartsanak maguk körül? Egy anya zseniális tervet eszelt ki.

Egy-egy rossz érdemjegy hazavitele után biztos sokat hallottuk gyerekkorunkban: „Édes fiam, neked semmi más dolgod nincs, csak hogy tanulj!” Igen ám, de nemcsak a suliban lehet tanulni, hanem anyutól is, otthon. Képzeljük el, hogy a családtagjaink nem hagyják ott az ágy mellett a büdös zoknit, a temérdek használt poharat a bútorokon, és a vécédeszka sem marad levizelve.

Mikor adjuk a gyerek kezébe a porrongyot?

A partnerünkkel való közös munka is gyakorlat kérdése, de hogy mikor vonjuk be a gyermekünket az otthonunk takarításába, arról mindenki másképp vélekedik.
Bölcsis, ovis gyerek még szívesen segít sütit gyúrni, de vajon bevonjuk a gyúrás utáni mosogatásba is? Vagy egyszerűbb, ha mi takarítunk, mert az sokkal gyorsabb, igaz?

Az iskolás gyerek viszont annyira leterhelt, hogy nem akarjuk nyaggatni a házimunkával. Valami rendszert mégis ki kell találni, különben nem marad énidőnk. Minden a következetességen múlik. Gondoljunk arra, hogy a szobatisztaságra is sikerült rászoktatni a gyermekünket; fél év befektetett idő, és a házimunka is rutin lesz.

 takarítás, rend, házimunka, kihívás, önállóság

Kép: Pexels

Amikor megelégeltem, hogy rám marad a házimunka

Fiús anyuka vagyok, és alapvetően minden vizes tevékenységet imádok (mosás, mosogatás, felmosás, kádtisztítás), de egy szép napon rájöttem arra, hogy a vécéülőkét nem én pisilem le. Akkor miért én takarítsam? Át is adtam a klotyómanó névjegykártyáját családom férfi tagjainak. Persze időnként elő kell venni ezt a kártyát, mert a klotyómanó nem mutatkozik be nekik magától.

 takarítás, rend, házimunka, kihívás, önállóság

Kép: Vidra Tekla

Az én megoldásom

Sokszor unom magamat hallgatni, amikor harmadjára kérem a nap folyamán, hogy „Kisfiam, vidd ki a szemetet, mosd el a kistányért magad után!”.

Próbálkoztam már azzal, hogy napokra osztom a házimunkát, hogy tudja a család, mire számítsanak. Így a hétfő a tervezős nap, amikor összeszedjük a heti teendőket, vagy elintézzük a hivatalos dolgokat (kormányablak, csekkbefizetés, ebédrendelés). Keddenként a vizes helyiségeket töröljük át, szerdán kimosunk és kiteregetünk, leszedjük és összehajtogatjuk az előző heti ruhát. Csütörtökön bevásárolunk, pénteken porszívózunk, és kitakarítjuk a hörcsögöt. Szombaton és vasárnap lehet pótolni, ami hétköznap elmaradt.

Időről időre pedig játékossá teszem a rutint, és házimunka-kihívásokat rendezek. Valamiért a rejtvények sokkal jobban motiválják a családot, mint a szimpla varázsszavak. Ezeket a kihívásokat kis levelek, Viber-üzenetek formájában juttatom el imádott segédmunkásaimnak. Most megmutatom, hogy idén nyáron milyen rímekbe szedtem segélykiáltásaimat. Jó szórakozást és hasznos felhasználást kívánok bárkinek!

 takarítás, rend, házimunka, kihívás, önállóság

Kép: Unsplash

Étkezés utáni challenge rímekbe szedve

1. Keress legónál nagyobb dolgokat, amiket ha egymásba teszel, elfér a két kezedben, és be tudod egyensúlyozni a tóba!
(A tányérokat és a poharakat gyűjtsd össze, és vidd ki a mosogatóba!)

2. Találd meg az asztalon lévő legkönnyebb és legpuhább tárgyat, majd gereblyézz vele egy kis dombot az asztalon található legapróbb hozzávalókból! Ha a dombot megépítetted, ültesd a tenyeredbe, és szórd bele a sötét, büdös verembe, azaz a szemetesbe!
(Morzsák összeszedése az étkezőasztalról.)

3. Ahova farodat letetted, ott bizony malackák legelnek. Megesznek ők mindent naponta, csak legyen nekik az ólba hordva!
(Az ételmaradékot a székedről is takarítsd le!)

 takarítás, rend, házimunka, kihívás, önállóság

Kép: Pexels

Elnyűtt dolgok likvidálása

1. Egykor virágkorát élte, most fáradtan árad száraz bűze! Kifakítja színét a nap, darabkái lehullanak. Ha egy helyben marad, vize bűze elűzi a szomszédokat!
(Az elhervadt virágot dobd a szemetesbe!)

2. Keressük azt, ami fölösleges, kék-sárga kukába tökéletes. Készülhet belőle új palack, új papír, környezettudatos kis tapír.
(A szelektív hulladékot dobd a szelektív kukába!)

3. Játékhalmok, kinőtt ruhák: várja őket másik család! Amit kinőtt a nagy gyerek, jó lesz még a kisebbnek, elviheted charity shopba, vagy garázsvásárt rendezhetsz! Gondold át és szortírozzál, anya biztosan segít, képzeld el, majd ajándékod hogyan boldogít egy kicsit!
(A megunt, kinőtt játékokat és ruhákat szortírozzuk együtt!)

4. Tele a bele, bűzölög tőle, a krumplihéjat a kutya kieszi belőle. Ha kiöntöd, zacskózd újra, s állj sorba egy nagy puszira!
(Vidd ki a szemetet!)

 takarítás, rend, házimunka, kihívás, önállóság

Kép: Pexels

Mosás, takarítás

1. Éjszakától elválik a nappal, sötéttől különbözik a világos. A feneketlen kosár tarkabarka divatot rejt. Segíts a bundákat két halomba rendezni, hogy csapatban induljanak harcba az illatos vízi ütközetbe!
(Válogasd a szennyest világos és sötét kupacba!)

2. Bevíz Elek nem használja, de a kefe jó barátja. Papírtörlő és egy spricc, letörli a sok-sok pííít. A fedője, ülőkéje, kagyló széle ragyog végre. Dobd a szemetesbe a papírt, boldoggá tetted a mamit!
(Takarítsd le a vécéülőkét és a peremet!)

3. Üres a pohár és üres a tányér, fürödni vágyik, mert most épp ráfér. Spongyabob segít a bajban, pancsol a kislány/kis srác a habban!
(Mosogass el!)

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit