Második várandósságom során az orvos által előírt pihenés még kevés volt ahhoz, hogy helyreálljon az önbizalmam. Az intimtorna-tanfolyamon elsajátított szemléletmódváltás hozta meg a teljes sikert.

Trénerem, Szlameniczky Anna háromgyermekes anya, 30 évesen váltott pályát. Építészmérnökből lett a Kristonmódszer képviselője. Döntése által rengeteg ember életére van hatással hétről hétre, így az enyémre is.

intimtorna, pályaváltás, tréner, gátizom, nőiesség, várandósság, endometriózis, hüvely, vagina, méhszáj, szex

Kép: Szlameniczky Anna

Annával júliusban ismerkedtem meg. Kismamaként jelentkeztem a tanfolyamára, pocsékul éreztem magam a testemben. Az volt a célom, hogy felkészítsem a gátizmomat a szülésre. Akkor még nem sejtettem, mennyivel többet fog adni ez a tréning a tornagyakorlatok elsajátításán túl.

intimtorna, pályaváltás, tréner, gátizom, nőiesség, várandósság, endometriózis, hüvely, vagina, méhszáj, szex

Kép: Unsplash

Anna pillanatok alatt igazi, ősi női közösséget formált egy csoport, egymás számára teljesen ismeretlen nőből. Legbelül tabuk és félelmek oldódtak fel bennünk, fájdalmak fordultak át azáltal, hogy megértettük testünk működését, szervi gyengeségeink hátterét. A technika elsajátításával a bennem lévő nőből merítettem erőt, hogy kismamaként visszataláljak magamhoz.

Anyamagazin: Meséld el az utad! Hogyan kerültél kapcsolatba az intimtornával?

Szlameniczky Anna: Mindig is közel állt hozzám az anatómia és a mozgás. Mindig szerettem érteni, melyik mozdulatot miért érdemes csinálnom, és milyen hatással lesz rám. Amikor az eredeti szakmám válságba került, eldöntöttem, hogy sportoktató is leszek. Ugyanebben az évben ismerkedtem meg a pilates jótékony hatásával és a Kriston-intimtornával. Mindhárom terület meghatározó része maradt az életemnek.

Kriston Andrea tanfolyamára a kamaszkorom óta tartó állandó menstruációs görcsök miatt mentem el. Ekkor voltam 28 éves. Egy ismerősömtől hallottam róla először, aki olyan meggyőzően beszélt a hatékonyságáról, hogy nem volt kérdés, hogy ott a helyem. Még aznap este bejelentkeztem a tréningre. A menstruáció miatt érkeztem oda, és erre a problémára is megkaptam a válaszokat, ennél sokkal többet vittem haza.

intimtorna, pályaváltás, tréner, gátizom, nőiesség, várandósság, endometriózis, hüvely, vagina, méhszáj, szex

Kép: Canva

A: Mi volt az a belső késztetés, hogy trénerré válj?

Sz. A.: Építészmérnökként mindig is azt vallottam, hogy mindennek van rendszere. Szeretem ezt az építészetben is, és akkor is, amikor a saját testemről van szó. Ahogy egy házból sem hagyhatok ki egy építőelemet sem, úgy gondolom, testünk egyik része sem maradhat gondoskodás nélkül. Legyen az a hátizmunk, a hasizmunk vagy a gátizmunk.

Már ott tudtam, hogy a módszer zsenialitása nemcsak a tökéletesen felépített mozgásanyagban rejlik, hanem gátunkra íródott történeteink feltérképezésében is, amihez fűződő viszonyunk nagymértékben befolyásolhatja jóllétünket. A tanfolyamon elhangzott történetek nagy hatással voltak rám, nem csupán azért, mert hihetetlen humorral voltak fűszerezve, de az általuk hozott felismerések sokat segítettek a görcsök elengedésében. Egyúttal íródott át egy hétvége alatt a várandóssághoz, a szüléshez, a szexualitáshoz, a változókorhoz, a nőiességhez, az önmagamhoz való viszonyom örömtelivé. Ott eldőlt, hogy ezt oktatni szeretném.

A: Hirtelen elhatározásként váltottál pályát?

Sz. A.: Hosszú ideig még az eredeti szakmámban építészként dolgoztam, kivitelezéseken. Ebben az időszakban az intimtorna és a pilates oktatása pusztán szerelem volt. Igazán akkor vált fő tevékenységemmé, amikor a második gyermekünk megszületett. Ekkor került fókuszba a Kriston-intimtorna és a pilates. Örök tanuló vagyok, elvégeztem a LoveYourBelly oktatói és a SASOKképzést is. Mostanság ismét visszatértem az eredeti szakmámhoz is. Olykor egyik, olykor másik van inkább előtérben. Szeretem ezt a változatosságot.

intimtorna, pályaváltás, tréner, gátizom, nőiesség, várandósság, endometriózis, hüvely, vagina, méhszáj, szex

Kép: Szlameniczky Anna

A: Milyen érzés hetente, havonta új csoport emberrel megismertetni a saját teste működését, karbantartását?

Sz. A.: Nagyon élvezem, hogy sok emberrel ismerkedhetek meg. Mindig kíváncsisággal tele várom a következőt. Öröm látni a nőket, a férfiakat, ahogyan a mozgást és a módszer többi elemét lépésről lépésre magukévá teszik. Megtisztelő, ha olykor egy-egy régebbi tanítvány megosztja a tréning utáni sikerét: fájdalommentesen menstruál már, fogant meg egy baba. Ezek a történetek mind örömmel töltenek el.

A: Rendkívüli elhivatottság sugárzik a fellépésedből. Mi a célod?

Sz. A.: Alapvetően azt csinálom, amiben hiszek. Az izmok tekintetében nincs nehéz dolgom, hisz ha fejlesztjük, az fejlődik. Elkerülhetetlen.
Viszont hogy ezt milyen csatornán keresztül juttatjuk el másokhoz egy olyan izomterülettel kapcsolatban, amely intim, nem beszélünk róla, tabu, nem látszik stb., az nem mindegy. A Kriston-módszer elegánsan, mégis könnyedén, humorosan juttatja el a mozgásanyag tanulását, mondanivalóját a résztvevőkhöz. Hiszem, hogy ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy nő vagy egy férfi szempontot tudjon váltani, és örömmel tudjon hozzáállni a saját testének működéséhez. Célom ezt minél több emberhez eljuttatni.