web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

A bennem lévő nőből merítettem erőt, hogy kismamaként visszataláljak magamhoz

A bennem lévő nőből merítettem erőt, hogy kismamaként visszataláljak magamhoz

Vissza akartam találni a kiegyensúlyozott kismamához, aki az első várandósság alkalmával voltam. Hónapokig kerestem, miből meríthetek újra erőt. A véletlen elkalauzolt arra a helyre, ahol rájöttem, hogy ez a sok változás körülöttem mind én vagyok, a saját nemiségem magva. Hiszen a nő hónapról hónapra alkalmazkodik: elenged, befogad és újratervez.

A Covid alatt lehetett számítani az óriási baby boomra. Annál bizonytalanabbá vált a kiszámítható terhesgondozás. Négy hónappal ezelőtt kezdődött a kálvária. Április elsején megkaptam a Covid-oltást, s cirka másfél hónapra ágynak estem. Szerencsére home office alatt nem sokat számított a testhő meg az izomfájdalom, de amikor visszamentem tanítani, a portás nem mért 37 fok alatt. A covidos tünetek állandó hányingerrel egészültek ki. Ez már kicsit gyanúsnak tetszett, csináltam egy terhességi tesztet. Igen. Megérkezett a várva várt második gyermek!

intimtorna, Kriston-módszer, kismama, női test, erősítés, nemiségem

Kép: Unsplash

A nulláról kezdem újra

A tíz évvel ezelőtti szülészorvosom már nem praktizál. Keresek másikat. A pandémia okozta körülményes egészségügyi ellátás újabb bonyodalmakat sejtet, de azért van még orvos, aki rendes. Ki követi nyomon az oltás magzatra gyakorolt hatását? Egyhavi telefonálgatás után a válasz kikristályosodott: Magyarországon senki sem.

Az anomáliák egyre csak szaporodtak. A második trimeszterben hirtelen óriási pocakom lett, és lelkileg is megbillentem annak ellenére, hogy a családi élet egyre könnyedebbnek mutatkozott mostanában. Önállósult a fiam. A másfél éve tartó „maradj otthon” szlogen alól nemrég szabadultam. Távolinak tűnik a gyed, a gyes, a szülés és a szoptatás. Pedig évek óta vágytunk rá, hogy bővüljön a család.

Átadom a gyeplőt

A légyre is irigykedem, hogy szállhat, és bármit megkóstolhat, nem hízik, nem tud ártani magának. Honnan merítsek erőt az újrakezdéshez? Pocsékul éreztem magam a testemben.

Miért kétszer akkora most a hasam?
Mert kinyúlt a méhlepény.

Mi hasznom abból, hogy minden lassabban megy?
Az egész család felkészülhet a gyermekágyi munkamegosztásra.

Amit eddig én intéztem, most ki fogja?
Át kell engednem a gyeplőt a férjemnek, a gyermekemnek, az orvosomnak.

intimtorna, Kriston-módszer, kismama, női test, erősítés, nemiségem

Kép: Unsplash

Kiléptem a komfortzónából

Egy szép napon jött egy lehetőség, amelytől eleinte kicsit ódzkodtam. A hétről hétre erősödő félelmeimet viszont varázsütésre szüntette meg. Antiszociális kismamából egy hétvége alatt visszaváltoztam magabiztos ősnővé, amikor engedtem a sógornőm unszolásának, és elmentem a Kriston Intim Torna tanfolyamra.

intimtorna, Kriston-módszer, kismama, női test, erősítés, nemiségem

Kép: Unsplash

Gátizom-erősítés laikusként

Hol kell éreznem? Kívül? Belül? Középen?

Először a gátmetszés utáni varratszedésen hallottam gátizom-erősítésről. Képzeld el, hogy szülés után hat héttel ott fekszel a nőgyógyászati székben, és az orvos azt javallja: „Lefekvéskor elalvásig szorítgasson!” Hogy hányszor és mit szorítgassak, ahhoz már nagyon laikusnak tartottam magam.

Egyébként is, hogy lehet elalvásig tornázni? Vagy alszom, vagy tornázom. Persze belevágtam orvosi javaslatra, derék és térd között minden érezhető izmomat megfeszítettem elalvás előtt úgy hússzor. Kicsit frusztrált, hogy pontosan nem tudom, mit csinálok, de a következő kontrollon már nem volt rám panasz.

intimtorna, Kriston-módszer, kismama, női test, erősítés, nemiségem

Kép: Pexels

Megértettem a bennem élő nőt

Két napig összezárva egy tucat ismeretlen ember, és semmi mással nem foglalkozik, csak hogy mi a közös bennük. Mitől vagyok nő? Miért jó ez nekem? Hogyan vágtunk bele?

Tizenegy teljesen más élethelyzetű, kinézetű, korú nő ült velem együtt a jógateremben. Nekem ott volt az ismeretlenben a sógornőm, Dóri, akinek képzeletben fogtam a kezét, mert nagyon izgultam. Fogalmam sem volt, ki lesz közülük a tréner. Aztán berobbant a terembe ugyanaz a nőci, aki fél órája még az adminisztrációt intézte.

Átváltozott. Ragyogott, mint Edison várva várt villanykörtéje. Olyan bizalmasan és frappánsan beszélt, mint egy stand up komédiás. Felkészült, lendületes, határozott, barátságos szakember benyomását keltette bennem, akinek pár óra elteltével bátran tettem fel olyan intim kérdéseket, amelyeket tiniként édesanyámnak, felnőttként nőgyógyászomnak sem mertem előhozni. A nemi szervek anatómiáját, általános és rendellenes működését játszi könnyedséggel értette meg a csoporttal.

Kriston Intim Torna

A Kriston-módszerre jellemző hármas egészségtámasz: mozgásprogram + alhasvédő szokások + érzelmeket meghatározó gondolkodási stratégia. Mindezek az egyéni mozgásprogrammal kiegészülve jelentős életminőség-javulást generálnak. A 17 éves kortól ajánlott Kriston Intim Torna hatásossága vizsgálatokkal igazolt. A kliensek azokat a teendőket sajátítják el az egészségükért, amiket helyettük nem tehet meg az orvos. A medencefenéki izmok ereje, a vérellátásukat biztosító erek fala, a hólyag, a méhtest és a végbél anatómiai magassága rendszeres gondozást igényel. A Kriston Intim Torna elsajátítása és rendszeres végzése fiatal felnőttkortól javasolt az egészséges menstruációért, a minőségi szexualitásért, a termékenység elősegítése érdekében, a szülésre való felkészülésként, később a záróizmok megfelelő működéséért, a jobb életminőséget biztosító időskorért.

Mit kapunk a tréningtől?

Szakértelmet, tudást. Olyan fogalmak hátterét, mint például a hátrahajló méh, a tág hüvely („puncipuki”). Lehetőséget kínál arra, hogy csökkentsük vagy megszüntessük a székrekedést, az inkontinenciát, a kéretlen szellentést. Nem csupán egy tornagyakorlatsort, hanem az életérzést, hogy nőnek lenni a világ legtermészetesebb dolga.

Szlameniczky Anna tréner pillanatok alatt egy ősi női közösséget szelídített a jelenlevőkből. Legbelül tabuk és félelmek oldódtak fel, fájdalmak fordultak át azáltal, hogy megértettük testünk működését, szervi gyengeségeink hátterét.

A női test rugalmas, változékony, befogadó. Mi, nők folyamatosan alkalmazkodunk környezetünkhöz, kedvesünkhöz, gyerekeinkhez, vágyainkhoz. Ha valamit el akarunk érni, addig csavarjuk azt a nyakat, amíg azt nem hiszi az a fej, hogy a mi gondolatunk tulajdonképpen az ő buksijában született meg. Értitek, mire célzok, ugye? Nos, ugyanazt teszi a testünk is. Hónapról hónapra újjászületik, elenged, befogad, újratervez. Ez az adottság pedig néha fárasztónak tűnik, de legyünk rá büszkék, mert ez a mi szuperképességünk!

intimtorna, Kriston-módszer, kismama, női test, erősítés, nemiségem

Kép: Unsplash

Ősi női erő

Az intimtorna nemcsak nagy- és kismozgásos gyakorlatsorból áll, hanem abból a szabad tudatból, hogy nőként megismerem és képes vagyok szeretni és tisztelni a testem.

Azzal a tudással és hozzáállással jöttem ki a tanfolyamról negyvenéves fejjel, amit 20-25 évvel ezelőtt szerettem volna megszerezni. Most sem érzem későinek a megvilágosodásomat, mert erőt és hitet ad abban, hogy javítsak bizonyos szervi gyengeségemen, elváltozásomon. Napi 15 perc tornával képes vagyok erősíteni a záróizmaim, amelyek a szemnek láthatatlanok, de a pásztoróráknak örök életet adnak. El tudom fogadni, hogy a testem változik az idő múlásával, az anyasággal és majd a menopauzával, viszont a változás minőségébe nekem is van beleszólásom.

Majdnem minden, ami a nemiséggel kapcsolatos, tabutéma. Nincsenek már szertartások, örömünnepek a nővé válásra. Léteznek tudományos kutatások, barátnői susmogások és saját tapasztalások. Még itt, a 21. században is vagy tabukba ütközünk, vagy a másik végletbe: az eltúlzott, megrendezett pornófilmekbe.

Szerencsére végre megtapasztaltam, hogy léteznek válaszok a kérdéseimre, és ehhez erőforrásra volt szükségem…

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés