web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„Pocsékul érzem magam a testemben”

– egy kismama vallomása a terhesség árnyoldalairól

„Pocsékul érzem magam a testemben”  <br><p class='alcim'> – egy kismama vallomása a terhesség árnyoldalairól</p>

Van, aki a várandósságot olyan cudarul viseli, hogy nem is akar több gyereket vállalni. Mások életük legszebb időszakaként emlegetik azt a kilenc hónapot. És itt vagyok én, aki egyszerűen nem tudom feldolgozni, miért nehezebb a második terhesség, mint az első.

Túl gyorsan szaladnak fel a kilók, reped a bőr, vizesedik a láb, hónapokig gyötör a hányinger, háromszor olyan lassan jutok el a boltig, mint azelőtt, mindentől félek, és még sorolhatnám, mi mindenben változott meg az életem. Hol rontottam el? Rengeteget tépelődöm azon, miért nem segít a rutin meg az évek megtalálni újra a kismamalét buddhai állapotát.

Milyen a tökéletes nő férfiszemmel?

Húszéves koromban láttam először várandós asszonyt kívánatosnak egy férfi szemével. Afféle aranyifjúval futottam akkoriban, aki tudatosan kereste a klasszikus feleség ideálját: „Legyen szajha az ágyban, dáma a társaságban, tündér a konyhában.”

Rendkívül forró nyár volt, én annál inkább imádtam szaunázni, termálban ázni. Egy ilyen fürdőzés alkalmával tudtam meg, milyen az igazi nő az ő szemével. A törölközőnket egy család mellett dobtuk le, s két szaunaszeánsz közt hívta fel a figyelmemet a mellettünk pihenő anyára. Kerek volt, mint egy csodálatos hidroglóbusz. Kerek volt kívül-belül. Kerek a mosolygós arca, duzzadó keblei, lebarnult hátsója és az egybe részes fürdőruha alatt az óriási, szent kismamapocakja.

„Nézd!” – kezdte a lovagom. – „Ilyen feleséget szeretnék majd egyszer én is. Hát nem tökéletes?” Válaszul elérzékenyülve bólogattam, és élveztem a nap további részét, mert felemelő érzés volt megtudni, hogy a gömb a tökéletes forma.

kismama, várandósság, frusztrációk, terhesség, megváltozott test

Kép: Unsplash

Idilli állapot

Első terhességem alkalmával ugyanolyan tökéletesnek láttam magam kilenc hónapig, mint akkor a strandon azt a Madonnát. Semmitől sem féltem. Arra gondoltam, én is itt vagyok, megszülettem, a bennem fejlődő kis lélek is meg fog születni, amikor kell. Minden olyan természetesnek tűnt. Fiatal voltam, és friss, fitt, életerős. Attól sem ijedtem meg, hogy néhány férfi a szülés során alkalmazott gátmetszést okolja a megváltozott házasélete miatt.
Pozitív életszemléletem és az orvosomba vetett bizalmam azt súgta, velem nem történhet meg, hogy a varratszedés után „tágabban” jövök ki a kórházból.

Tisztában sem voltam azzal, hogy nemcsak a tű, cérna határozza meg alsó felem jövőjét, hanem a belső, láthatatlan izmok és a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet tartó kötőszövetek állapota is. Szerencsés alkatomnak és Cindy Crawford szülés utáni regeneráló tornájának köszönhetően a terhesség alatt felszedett kilókat fokozatosan ledolgoztam, az egészséges önbizalmam segített jó nőnek érezni magam anyaként is az intim együttlétek során.

kismama, várandósság, frusztrációk, terhesség, megváltozott test

Kép: Bladerunnaz
Csíkos pocakban az első gyermekemmel

Miért hisztis a kismama?

Tíz évvel később újra gyermeket hordok szívem alatt, s ezúttal minden testi változást nehezebben viselek. Új szülészorvost kellett választanom, és ekkor tört rám a rettegés a gátmetszéstől, a vajúdás fájdalmaitól és a járvány okozta bizonytalan egészségügyi ellátástól. De ez még csak a kezdet a végtelennek tűnő frusztrációim listáján. Valami misztikus okból kifolyólag teljesen elfelejtettem, milyen az idilli áldott állapot.

Sírós, hisztis, sértődékeny, morcos és végtelenül hiú lettem. Nagyon szégyellem. Rájöttem, meg akarom érteni ezeket a kisstílű nyavalyákat, és megtanulni kezelni az ok nélkül lázongó, nyűgös anyaoroszlánt. Elég visszajelzés a férjem szavajárása: „Szívem, te várandós vagy, én meg terhes.”

kismama, várandósság, frusztrációk, terhesség, megváltozott test

Kép: Pexels

Érzékeny vagyok

Ingerküszöböm az enyészeté lett, félbehagyom a filmeket a legenyhébb erőszakos filmkockánál. Elsírom magam a családi kártyapartin, mert úgy látom, csúnyán néz rám a férjem.

Nyár van, lengén öltözött nők szaladgálnak az utcán. Beachbody, push-up cici, lapos has, kerek fenék… Én meg hetente cserélem a ruhatáram, olyan ütemben nő a pocakom. Irigylem ezeket a légies tündéreket. Nem az eszményi alakjukra gondolok, hanem úgy látom, nem érzik nehéznek a testüket, mert tudnak futni a busz után, mert nem hullámzik kétliternyi anyatej a blúzuk alatt minden lépésnél, mert nem kell kitenni maguk elé a kezüket a fotocellás ajtóban, nehogy nekimenjenek hassal.

Sajnálom magam, amiért szelektálnom kell a programok között, nem mehetek például lőtérre, hogy kilövöldözhessem az aktuális feszültséget. Nem tudok hajnalig táncolni, ha eljön az anyakimenő áhított napja, mert legkésőbb tízkor lefordulok a székről, elnyom az álmosság. Nem esik jól ugrálni a kedvenc zenémre otthon sem, mert úgy érzem, leszakad a mellem.

Elmehetek fesztiválra, vízpartra, és nézhetem a háromszögmelltartós lányokat vodkaszódával a kezükben lazulni a tánctéren, miközben én órákig szürcsölöm a megengedett egy deciliter rozét egy liter szódával az asztalnál, és félóránként sorban állok a toalettnél.

Nem dohányzom, és nem lehetek ideges, mert árt a gyermekemnek. Nem napozok, nem szolizok, és nem megyek el lézeres szőrtelenítésre. A metrómegállóig háromszor pihenek, különben befeszül az alhasam. A háztartásvezetés gyök kettővel megy.

kismama, várandósság, frusztrációk, terhesség, megváltozott test

Kép: Pexels

Prűd lettem

Szemérmes és rugalmatlan lettem, mint Jeanne d‘Arc a feszület előtt térdepelve. Egy este a barátnőimmel vacsoráztam egy elég fancy étteremben. Csodálatos barátaim vannak, értik minden érzésem, én viszont teljesen meghökkentem, milyen prűd lettem. Sosem zavart, hogyan öltözködnek mások. A nudistastrandra azért nem megyek el, de aznap elsápadtam, amikor a szemben lévő asztaltól felállt egy csini lány, kicsit lehajolt, és kivillantotta a fél fenekét, középvonalig, tangában.

Nagyon mini ruhát viselt. Teljesen elhűltem, és azon gondolkodtam, szóljak-e neki, hogy az egész étterem rálát az intim zónára. (Szolidaritásból jeleztem volna, mint amikor az utcán látom, hogy a retikül vagy a hátizsák felrántotta a szoknyát.) A barinőim csak legyintettek, hogy nem véletlen vett fel ilyen ruhát a csaj, nézzem meg, ez egy randivacsora. De én nem tettem túl magam a jeleneten, hogy akaratom ellenére beleégett a retinámba a hölgy csupasz hátsója. Nem ismertem magamra, máskor jót nevettem volna egy ilyen helyzeten.

kismama, várandósság, frusztrációk, terhesség, megváltozott test

Kép: Pexels

Megváltozott házasélet

Az utolsó, hormonoktól vezérelt rémképem egy meghitt jelenetet tett tönkre, szerencsére csak az én fejemben. Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy terhesség alatt csökken vagy megnő a libidó. Ha megnő, sok lehetsz, ha csökken, aggaszt, hogy kevés leszel. Jó esetben az elképzelések találkoznak a hálószobában. Mégsem egyedülálló eset, amikor az ara hozzábújik a kedveséhez, ledobván a hálóinget, szabaddá válnak az idomai, s látszólag tökéletes az összhang, növekedik a hitvesi vágy.

A következő pillanatban azonban az imádott felhevült szempár ellágyul, és percekig pihen az óriás földgömbön, azaz szerelmünk méhlepénybe burkolózott gyümölcsén, kizökkentve a nőt a szerelmes rítus hangulatából. Az ilyen újszerű események beindíthatják a könyörtelen egót, képzeletben odavonszolnak az egész alakos tükör elé, hogy „hé, megváltozott a tested, hiszen most egy darabig nem csak »te« vagy, hanem »mi«, többen, szokd meg, mert ez így természetes”. A szülés után pedig még mindig nem kapod vissza a saját tested, de kapsz egy teljesen új nőt, egy-két apró gyermeket és egy apát, egy új életet, új napirendet.

Nos, a felsorolt, megváltozott lelki- és testi állapotokra nem készítenek fel az iskolában, és nem biztos, hogy elég elcsacsogni róla a barátnőinkkel. Engem igazán az nyugtatna meg, ha a brit tudósoktól megtudnám, hogy nem vagyok elmebeteg, nem kell szégyellnem az elégedetlenségem, csupán a hormonok csodálatos játéka választott hősnőnek. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően végül nemrég visszataláltam az elveszett magabiztos énemhez, s ezt a találkozást meg is osztom a következő cikkben.

A folytatásban: Így találtam újra magamra kismamaként.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés