Ha már a nyári szünet második hetében gondot okoz kigondolni a heti menüt, az azt jelenti, hogy a harmadik, a negyedik és majd a nyolcadik héten még nehezebb lesz. Kétségbeesni azonban nem kell, elvégre minden hájjal megkent háziasszonyok vagyunk, akik egy alapanyagból ezernyi finomságot tudnak készíteni. Kapjuk hát elő a szezon legropogósabb gyümölcsét, és már kezdhetjük is a bűvészmutatványt: varázsoljunk egy szatyornyi cseresznyéből négyféle fogást!
Hideg cseresznyeleves
Hozzávalók:
- 50 dkg cseresznye
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- cukor ízlés szerint
- vanília kikapart magja vagy vaníliaaroma
- ½ citrom leve
- 1 rúd fahéj
- 1 liter víz
Elkészítése:
A megmosott, kimagozott cseresznyét felöntjük vízzel, belekanalazzuk a cukrot, belecsorgatjuk a citrom levét, beledobjuk a fahéjat, és feltesszük főni. Amikor forrni kezd, hozzáadjuk a pudingport, és lassú tűzön – időnként megkeverve – addig főzzük, amíg megpuhulnak a gyümölcsök, és a lé besűrűsödik. Ha a gyerekek nem bírják kivárni, melegen is fogyaszthatják, de hidegen a legfinomabb. No és tejszínhabbal a tetején.

Cseresznyés-csokis muffin
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- ½ bögre étolaj vagy vaj
- 1 bögre tej
- 3/4 bögre cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 tojás
- 20 dkg cseresznye
- 10 dkg étcsoki
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk a sütőporral, és addig félretesszük, amíg egy másik tálban a cukrot kikeverjük a tojással. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, majd apránként hozzáadagoljuk a sütőporos lisztet is. Kézi mixerrel egynemű masszává dolgozzuk az egészet, a végén pedig belekeverjük az apróra tört csokit és az előzőleg kimagozott és megmosott cseresznyét. A tésztát papírkapszlikkal kibélelt muffinsütőbe kanalazzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Cseresznyeszósz
Hozzávalók:
- 50 dkg cseresznye
- 1 rúd fahéj
- kb. 5 dkg cukor
- ½ citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 3 ek. liszt
Elkészítése:
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ha felforrt, még 10 percig lassú tűzön főzzük, közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, majd a gyümölcshöz adjuk, és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Melegen főtt vagy sült hús mellé kínálhatjuk, hidegen pedig kitűnő kiegészítője lehet például egy frissen készült gofrinak.

Egyszerű cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
- 1 kg cseresznye
- üvegenként 3 ek. cukor
- üvegenként 2 dl víz
Elkészítése:
A cseresznyét kiválogatjuk – csak egészséges szemeket használjunk –, leszárazzuk, alaposan megmossuk, majd 20 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy a kukacok kijöjjenek. Ezután újra leöblítjük, majd lecsöpögtetjük a gyümölcsöt, csírátlanított üvegekbe potyogtatjuk a szemeket, és rákanalazzuk a cukrot. Az üvegeket felöntjük forrásban lévő vízzel, lefedjük frissen tartó fóliával, a tetejüket rácsavarjuk, amilyen szorosan csak tudjuk, és néhány percre fejre állítjuk. Ezután egy nagyjából 10 literes lábasba állítjuk az üvegeket, felengedjük langyos vízzel, és a forrástól számítva még 15-20 percig, nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük. Ha kész, az üvegeket óvatosan kiemeljük, megtöröljük, majd takaróval alaposan bebugyoláljuk, és így, dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ezt olvastad már?