Biztos te is próbálsz olyan receptekkel előrukkolni, amik legalább részben egészségesek – mert ha valamelyik nasi túlságosan „fittre” sikerül, az általában nem arat osztatlan sikert. De mi a helyzet a madártejjel? Íme, egy jóval egyszerűbb, gyorsabb – és persze egészségesebb is – a régi változatnál, de teljesen olyan, mint a nagyié.
Egy kis előzetes
Az eredeti, nagymamámtól származó recept 4 evőkanál cukrot ír – nos, nekem jelenleg már 2 is sok, pedig gyerekként csak úgy faltuk a mézédes finomságot. Ugyanakkor tudni kell, hogy nem igazán szeretem a túlságosan édes ízeket. Szóval, ha rám hallgatsz, csináld 1,5 kanál cukorral (vagy próbáld ki az édesítőt), hiszen utólag még mindig tudsz édesíteni, ha úgy érzed.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2 ek. cukor (vagy 1 ek. negyedannyi édesítő)
- 1 l tej
- 1 ek. liszt
- 1 cs. vaníliás cukor
- mazsola ízlés szerint

Elkészítése:
- Keverjük össze a cukrot vagy a cukorhelyettesítőt a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, majd adjuk hozzá a lisztet.
- Öntsük bele a tejet. Alacsony lángon kezdjük el forralni, nehogy leégjen, amíg készítjük a habot.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük (egy csipet porcukorral lesz igazán finom).
- Most jön a modern csavar, ami megkönnyíti és felgyorsítja a desszert összeállítását: a fehérjéből kanalazzunk evőkanálnyi felhőket egy tányérra, majd tegyük a halmokat mikróba kb. 1 percre. (Ez az időtartam teljesítménytől függően változhat, de egyszerűen ellenőrizhetjük: ha a tojásfehérje kemény lett, elkészült, ha nem, pár másodpercre tegyük még vissza.)
- Időközben felforrt a tojásos tej, ideje megkóstolnunk, elég édes-e. Ha nem, most nyugodtan pótolhatjuk.
- Szórjuk bele a sűrű krémbe a mazsolákat, végül öntsük egy nagy tálba, vagy néhány kisebbe, és halmozzuk rájuk a tojásfehérjéből.
- Díszítésképpen mehet rá még pár szem mazsola, és irány a hűtő!

Tippek még
Ezen az egyszerű módosításon felül is bőven tudunk min változtatni, ha még egészségesebb desszertet szeretnél. A sima lisztet kiválthatjuk rizsliszttel (gluténérzékenyeknek is ideális választás), a vaníliás cukor helyett kikaparhatunk egy vaníliarudat. Na és persze háztáji tojásból és tejből vagy növényi tejből is készülhet ez a finomság. Az mindenesetre biztos, így rá tudod venni a gyerekeket, hogy fehérjét is egyenek!
Forrás: Cukimamik
Ezt olvastad már?
4 gyors vacsoraötlet, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját