Szeretjük a bolognait, mindig friss hússal készítem. Most azonban nem vettem. Volt viszont otthon répa, fehér zöldség – ami általában mindig van –, így csináltam egy bolognait hús nélkül. A gyerekek ugyanúgy benyomtak, mint máskor a húsos verziót.

Vacsorát, de gyorsat!

A nap végén, mikor az összes gyereket összeszedtem oviból, bölcsiből, a cél, hogy minőségi időt tölthessek velük. Vidáman, visítás nélkül, kötetlenül, könnyedén.

Na igen, de be kell terveznem a vacsorát is. Hiába esznek egyfolytában. Mert én még nem láttam olyan gyereket, aki úgy jött volna ki az oviból vagy bölcsiből, hogy ne legyen rettentő éhes, hiába pár perccel azelőtt uzsonnázott. Ünnepi étkezések lehetnek ezek. Valami finomsággal ünnepeljük meg a találkozást.

Amikor a gyerek az áfonyát túrja a szájába a játszón, én már azon gondolkozom, mi legyen a vacsora. Mert nem lesz sok időm.

A nap végére valahogy hazaráncigáljuk magunkat a lakásba, szabadtérről zárt térbe… jöhet a vacsora.

Az együtt főzés szép dolog, jó program, de ha gyors vacsorát akarsz, akkor magadban, nagyon gyorsan, sutyiban összedobod a kaját, hogy ne vegyék észre a kölykök.

Hozzávalók:

 • 2 fej vöröshagyma
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 3 répa
 • 2 fehérrépa
 • 1 fehérrépányi zellergumódarab
 • 1 db paradicsomkonzerv
 • oregánó
 • bazsalikom
 • só, bors
 • teljes kiőrlésű bio-spagettitészta
 • sajt a tálaláshoz

15 perc alatt kész

Először is: egy nagy fazékba vizet töltök, feldobom a tűzhelyre. Ha felforrt, sózom, olajat öntök bele, és beleteszem a tésztát. Mert mire megfő a tészta, kész lesz a ragu.

Spagetti tészta

Így készül a bolognai ragu:

A leghosszabb idő a pucolás, kb. 3 percet vesz igénybe. A hagymákkal kezdem, ekkor még nem vesznek észre a gyerekek. Amikor a répát kezdem pucolni, valamelyik kiszúrja. Pucolok nekik egyet-egyet, az kitart az előkészületek alatt.

A vöröshagymákat felaprítom apró kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre, majdnem gyalulom a késsel. A hagymát forró olajra dobom egy nagy serpenyőben. Míg pirul, nem vágogatom a zöldségeket, hanem beledobom a Nutribulletbe (vagy bármilyen aprítóba), és 3 másodperc alatt elkészülnek. Olyan állaga lesz, mint a darált húsnak.

A zúgás miatt ismét figyelmet kapok a gyerekeimtől, mindenáron felülnek a konyhapultra, és megnézik, hogy mi történik. De itt már csak borogatok, kevergetek. Késsel nem is dolgozom. Könnyű rájuk figyelni.

Aprított répa

Rárakom a hagymára a zöldségeket, rá a fűszereket, majd a fokhagymával együtt pirítom kicsit. Hozzákeverem a paradicsomszószt. (Ha édesszájúak vagytok – ketchuposok –, egy evőkanálnyi cukrot tehetsz bele.)

Paradicsompüré

Addig pirítom a ragut, míg sültparadicsom-illatot nem érzek, majd vizet rakok rá, egy keveset a lobogó, sós spagettiléből is.
Ilyenkor már vadul megy a kóstoltatás, felváltva jönnek egy kis ízlelésért, hisz nagyon finom illata van a jó tésztának és a paradicsomos-bazsalikomos mixnek.

Összefőzöm, leszűröm a tésztát, és kész:

Kész vega bolognai

Együtt megterítünk, mindenki önállóan szed magának, a csipesszel persze… Összevesznek a sajton, majd vidáman megkajálunk.

Vége. Még bevásárlással sem bajlódtam, és egészséges főtt étel került az asztalra lemondások nélkül.