Persze, persze, minek variálni, elég csak durrantani, és mehet a pohárba, de ha már alkalom, meg újév, adjuk meg a módját! Az ünneplésre és (persze a finomságok szürcsölgetésére) minden alkalmat meg kell ragadni, és már egy-két hozzávaló hozzáadása is megváltoztatja a kedvenc bubis italunk ízét, és mélységet ad a pezsgőnek. Miért ne legyünk szilveszterkor is kifinomultak és előkelők? Készen állsz a koktéllal való koccintásra?
Mutatjuk a legegyszerűbbeket.

Mimosa
Akár már a reggelt is indíthatod vele, ahogy a milliomos amerikai nyugdíjasok, de este is megállja a helyét. Pezsgő helyett készítheted Proseccóval is! Nem is kell igazából hozzá recept, a lehűtött pezsgőhöz adj feleennyi vagy ugyanannyi narancslevet, attól függően, mennyire intenzívre szeretnéd az ízét. A bátrabbak adhatnak hozzá egy leheletnyi Cointreau-t is.
Narancshéjspirállal díszíthetjük.
Extra tipp: Ha először a Proseccót öntjük a pohárba, és ferdén tartjuk, megmaradnak a bubik, és elkerülhető, hogy hab formájában a fele távozzon. Ezután töltsd fel a narancslével, és ha szeretnéd, Cointreau-val.

Bellini
A Bellini szintén klasszik két hozzávalós koktél, és bár télen talán kicsit nehezebb friss barackhoz jutni, azért az az igazi, ha gyümölcsből készítjük, és nem őszilével. Velencében találták fel az 1940-es években, az ottani Harry’s Bar alapítója készítette az italt, és a színéről nevezte el, amely Giovanni Bellini festőművész egyik festményére emlékeztette.
Így rekonstruálhatjuk: hámozd meg az őszibarackot (csak a frisset, de használhatsz fagyasztottat is). Íme a hámozás egyszerű módja: mártsd a barackokat 45 másodpercre forró vízbe. Vedd ki őket egy jégfürdőbe, és a héjukat azonnal lehúzhatod. Még kés sem kell hozzá. Turmixold össze konyhai robotgépben vagy turmixgépben, amíg sima pürét nem kapsz.
Ha fagyasztott barackot használsz, kevésbé lesz édes, mint a friss. Kóstold meg a pürét, és ha savanykás íze van, adj hozzá egy kis cukrot, és turmixold újra.
Ha kész a püré, tedd a pohárba. Használj ¼ csésze pürét poharanként. Adj hozzá egy löttyintés Proseccót, és óvatosan keverd össze a pürével, majd töltsd fel a poharat Proseccóval. Egészségünkre!
Extra tipp: Ha adsz hozzá egy pici barackpálinkát is, az őszibarack íze hangsúlyosabb lesz.

Black Velvet
Ez az ital az éjszaka királynőié: ez az évszázados koktél a kávé és a csokoládé komlós keserűségét és sötét jegyeit párosítja a pezsgő könnyű, gyümölcsös buborékaival. Hát nem úgy hangzik, mint egy költemény?
Ebben a koktélban (igen, szintén két hozzávalós) a legnehezebb rész a megfelelő pohár beszerzése, ún. Collins-pohár használata erősen ajánlott! A recept pedig egyszerű: a poharat félig töltjük meg barna sörrel, és lassan felöntjük a pezsgővel. Óvatosan megkeverjük műanyag vagy üvegpálcával.
Extra tipp: Hagyjuk állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha rögtön belekortyolsz, az italnak csak söríze lesz. Ám ha megkevered, az ízek egy buborékosan édes, gyümölcsös stout sör kellemes kombinációjává olvadnak össze.