web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„Isten, ha vagy, segíts, most mentsd meg, csak most az egyszer!”
– egy koraszülés igaz története, 3. rész

„Isten, ha vagy, segíts, most mentsd meg, csak most az egyszer!” <br><span style='font-size:12px;'> – egy koraszülés igaz története, 3. rész</span>

„Másodpercek alatt mindenki az osztályról odarohan, megint felnyitják az inkubátorát, mi pedig egy méterre az inkubátor mellett állva látjuk, ahogy a doktorok és a nővérek pillanatok alatt, összehangoltan kicserélik a lélegeztetőgéphez kapcsolt tubusát, miközben a pulzusa iszonyatosan lecsökken, és gyakorlatilag az életéért küzd a kisfiunk.” Nagy Gabriella írása.

December közepe táján, az egyik hajnalban az osztályra érve azt látom, hogy az ügyeletes orvos és a nővérek állnak a kisbabám inkubátora felett, neonfények felkapcsolva, az inkubátor teteje felemelve. (Le szokták takarni a picik szemét meg magát az egész inkubátort is, hogy védjék a fénytől és a zajtól őket.) Azonnal odarohanok, közlik velem a rossz hírt, hogy intubálni kellett a kisfiamat, mert éjjel sokszor esett a szaturációja, nehezen tudott lélegezni, több gépi segítség kell neki. Összeszorul a szívem, azonnal hívom a férjem.

Ez mit jelent? Most rosszabbul van? De eddig nagyjából jól volt. A lélegeztetőgép nem roncsolja a tüdejét? Meddig kell most ezen lennie? A főorvosasszonynak éppen sikerül megnyugtatnia minket kint, a váróban, hogy ez visszalépés, de előfordul a koraszülötteknél, és mindent megtesznek, hogy csak a szükséges ideig legyen rajta. Amikor visszatérünk a kisfiamhoz, kiderül, hogy rosszul áll valahogy a tubus a légcsövében, azonnal ki kell cserélni.

Másodpercek alatt mindenki az osztályról odarohan, megint felnyitják az inkubátorát, mi pedig egy méterre az inkubátor mellett állva látjuk, ahogy a doktorok és a nővérek pillanatok alatt, összehangoltan kicserélik a lélegeztetőgéphez kapcsolt tubusát, miközben a pulzusa iszonyatosan lecsökken, és gyakorlatilag az életéért küzd a kisfiunk. A férjem háta mögé bújva, zokogva nézem, hogy mi történik, meg tudják menteni az életét, túléli? Legyél erős, édes kisfiam; Isten, ha vagy, kérlek, segíts, most mentsd meg, csak most az egyszer!

koraszülött, koraszülés, életveszély, kisfiú, hazatérés

Kép: Canva

És sikerül! Az orvosok és a nővérek mindent megtesznek, megfelelően kerül a második tubus a légcsövébe, lélegeztetőn van megint a fiunk, stabil állapotban. Morfiumos altatásba kerül, hogy stabilizálódjon a légzése, ne küzdjön a torkában lévő cső ellen. Azt hiszem, életem eddigi legnehezebb percei voltak ezek, mintha megállt volna az idő akkor és ott. De szerencsére erősebb volt mindennél a fiunk, bármilyen kicsi is, továbbra is él, és velünk akar lenni. Pár nappal később le is jöhet a lélegeztetőgépről, visszakerül a korábbi, nem annyira invazív légzéstámogatásra. A tüdejének persze így sem tett jót a lélegeztetőgép, de biztatnak az orvosok, hogy helyrejön.

koraszülött, koraszülés, életveszély, kisfiú, hazatérés

Kép: Canva

Haladnak a napok tovább, fejlődik a pici, nő a súlya is. Hetente kétszer mérik, s minden grammnak örülünk. De persze koraszülötteknél sok a hullámvölgy, mint mi is tapasztaljuk, egy lépés előre, kettő hátra. Mindennap változhatnak a dolgok.

Eljön a karácsony, majd az újév is. Mindegyik ünnepet a kisfiunk inkubátora mellett töltjük, együtt vagyunk, örülünk a csöndeknek két sípolás között. Köszönhetően a kétóránkénti gyomorszondás, anyatejes „tömésnek”, a pici már (!) 1300 gramm körül van.

Én a benti anyukákkal élem szoros együttélésben az életem, mindenki megismeri a másik történetét. Sorstársak vagyunk, ami nagy segítséget jelent a benti események feldolgozásában. Esténként elköszönök a férjemtől, örülök, hogy legalább ő bejöhet, és be is tud jönni hozzám. Több másik anyuka vidéki, férjeik a munka, plusz az otthon lévő gyermekek gondozása, illetve a digitális oktatás miatt sem tudnak bejönni hozzájuk túl gyakran.

Az újév elérkeztével már úgy érzem, közelebb állunk egy kicsit a hazamenetel napjához. Január második felében 6 hetes a kisfiunk, és már hatalmasnak tűnő 1900 gramm körül van, javuló értékekkel, kisebb visszaesésekkel, már a szoptatást is el tudtuk kezdeni. Van olyan reggel, hogy amikor meglát, és mondom neki, hogy anya szeret, akkor mintha elmosolyodna, és kinyitná a szemét. Féltem, hogy kinyitja a kis szemeit, és ezt a cseppet sem barátságos, neonfényes, monitorokkal, csövekkel tarkított világot látja meg először maga körül, de azért hihetetlen érzés is egyben a szemébe nézni.

koraszülött, koraszülés, életveszély, kisfiú, hazatérés

Kép: Canva

52 nap bentlét után először engednek ki, hogy menjek kicsit haza, töltődjek fel néhány órára, amolyan turistaként. Lelkesen, de mellette lelkiismeret-furdalással (amiért otthagyom a babát) megyek a férjemmel kocsival haza a kihalt esti városban. Kezdem egyre kétségbeesettebben várni az időt, amikor már mi is hazamehetünk a babánkkal. Nem csak „kölcsönbe” lesz nálunk pár órára, és végre mi hárman kívülálló személyek nélkül lehetünk együtt, mindenféle monitor és a környezet zaja nélkül.

koraszülött, koraszülés, életveszély, kisfiú, hazatérés

Kép: Canva

Bár a szabályok némileg enyhülnek, a koronavírus tovább tombol. A kórházi anyaszoba előtt közvetlenül egy váró van, így mindennap a szobával szemben lévő mosdóba slattyogva az aznapi rendelésre érkezett betegekkel, mentősökkel, kerekesszékben, ágyon vagy éppen már koporsóban tolt betegekkel találkozom.

Vidámságot hoz ugyanakkor az intenzív osztályra egy kedves hölgy, aki hetente ukulelével vagy gitárral a Te hangodat ismerem szervezettől énekelni jön. Önkéntesként járja a kórházakat és a perinatális intenzív osztályok pici lakóit, illetve szüleiket igyekszik bátorítani, támogatni a szelíd hangjával és a kedves gyerekdalok éneklésével. Más értelmet nyer így a Cifra palota című mondóka is, a „Kicsi vagyok én, majd megnövök én” sora, valamint a Tarzan egyik betétdala is:

A szívem vigyáz Rád

Ne sírj most, kedves, csak nyugodj meg,
a kezem fogd, szorítsd meg.
Megóvlak téged én minden bajtól,
lásd, itt vagyok, ne sírj hát.
Oly csöpp vagy még, de erőd van,
biztonságban vagy itt a karomban.
A kapocs köztünk törhetetlen,
lásd, itt vagyok, ne sírj hát.

Ref.: A szívem vigyáz Rád,
a szívem vigyáz Rád.
Mostantól és mindörökké már.
A szívem vigyáz Rád,
hisz mindegy, ki mit mond,
ha a szívem vigyáz Rád, míg élsz.

A megható élmények sorában az első fürdetésre is sor kerül. Ekkor már nincs inkubátorban a kisfiam, hanem egy kiságyba került, és ruhát is visel, mint egy átlagos kisbaba. Apró örömök, amelyek egy időre született babánál természetesek, viszont egy koraszülött csöppséggel hatalmas mérföldkőnek számítanak.

Napi ellenőrzések, szemészet, vérvizsgálat továbbra is folynak, a légzéstámogatás mértéke csökken. Növöget a baba, már dupla akkora a súlya, mint amivel született. A 1,5 tenyérnyi méretéből most már kb. 2,5 tenyérnyi. Vérátömlesztéseket, oltásokat is kap, és szerencsére elkerülte mindennemű egyéb fertőzés. A szervei lassan beérnek, a tüdőkapacitásának csökkent mértékén kívül talán megússzuk minden egyéb tartós betegség nélkül.

koraszülött, koraszülés, életveszély, kisfiú, hazatérés

Kép: Canva

Szerencsések és boldogok vagyunk, már nagyon várjuk, hogy hazamehessünk. Erre végül egy héttel az eredetileg számított születési dátuma előtt, 74 kórházi nap után érkezik el az idő. Addigra sikerül extra oxigén nélkül is szabadon lélegeznie. Ahogy ezen a csodásan napos, friss februári napon a babahordozóban betesszük a picit a kocsiba, szinte már olyan érzésem van, mintha ellopnánk őt a kórházból, pedig ő a miénk, csak eddig kölcsönben volt ott. Most már egy 2500 grammos pici hős, a mi hősünk, aki azóta is a mosolyával aranyozza be a napjainkat. Hatalmas köszönettel tartozom az életéért az őt kezelő orvosoknak és az elkötelezett nővéreknek, akik mindent megtettek azért, hogy ő egészségesen érkezzen hozzánk haza.

Olvasd el a történet első és második részét is!

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit