web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

A család nagy reménysége a nyolcéves Glória

A család nagy reménysége a nyolcéves Glória

Glória 8 éves, elsős, és ha nagy lesz, állatorvos szeretne lenni. A kislány a félévi bizonyítványa szerint nagyon szépen mesél, olvas, és kiválóan számol fejben. Pont ugyanolyan álmai vannak, mint bármelyik más kisgyereknek. Hogy mindez mégis miért érdekes? Mert a kislány az ország egyik legnehezebb helyzetű romatelepén, a gyöngyösi Durándában lakik.

A fővárostól 80 kilométerre fekvő Gyöngyös szélén két szegénytelep is található, a kislány és családja a Gyöngyös-patak partján lakik. A város felől közelítjük meg az otthonukat, ahol a patak még kikövezett mederben folyik, ahogy azonban a kövezés elfogy, kezdődik a szegénytelep.

A különbség szembeötlő, a telep utcái ugyanis nincsenek leburkolva, a sarkokon biztonsági kamerák működnek, illetve rendőrök járőröznek fényes nappal az utcákon. A házak állapotát a helyi óvónő, Lehotai Magdolna belülről is ismeri, sok épületben nincs fürdőszoba, és csak nemrég közművesítettek, azaz csatornázták le a területet.

A telepi házak közül néhány öreg vályogház már összeomlott, a lakatlan telkeket pedig szeméthegyek vették birtokba. Az óvónő nemrég járt családlátogatáson, ahol arról értesült, hogy van újabb, lebontásra ítélt ház.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

A durándai városrész egyik háza
Kép: Varga Lilla/OFEO

Glóriáék háza már téglából épült, ők a belvároshoz közelebbi részen laknak a nagyszülőkkel. A szülők a harmadik gyermeküket várják, hamarosan szeretnének saját házba költözni.

Már az óvodában is kitűnt a kislány

A szülők első gyermeke Glória, aki a család egyik nagy reménysége, mivel az elsős kislány nagyon jó eszű, már az óvónők is felfigyeltek rá.

Azonban a roma gyerekeknek nehezített a pálya, ugyanis nem mindenki kapja meg a lehetőséget arra, hogy elérje az álmait. A jó tanulás nem csak rajtuk múlik, kell hozzá egy támogató család, olyan tanárok, akik ismerik a hátrányos helyzetű gyermekek körülményeit, ezenkívül szükségük van az alapvető iskolai eszközökre és nyugodt légkörre is a tanuláshoz.

Azt, hogy mekkora hátránnyal küzdenek ezek a gyerekek, jól mutatják a KSH adatai, mely szerint a hazai romák 80 százalékának az általános iskola 8 osztálya a legmagasabb iskolai végzettsége.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

Glória (bal oldalon) és a kis testvére
Kép: Varga Lilla/OFEO

Glória anyukájának jelentős szerepe van abban, hogy a kislány fontosnak tartja a tanulást, az óvónők is sokat segítettek neki az iskolára való felkészítésben. Erzsébet, Glória édesanyja a McDonald’sban dolgozik.

„Kijártam a nyolc általánost, elkezdtem a középiskolát, de azt otthagytam, és inkább elkezdtem dolgozni. Akkoriban nem volt szokás, hogy a romák továbbtanulnának, mostanában már inkább. Nem szeretném, hogy a lányomnak csak nyolc általánosa legyen, azt szeretném, hogy állatorvos legyen.

Glória nagyon okos, most nem kell bejárni az iskolába, online küldik a tananyagot, egy internetes mobilunk van, amikor hazajövök a munkából, kiírja, hogy mi a feladat. Van, hogy a házira lenne egy hete, de ő már másnap megcsinálja. A matek megy neki a legjobban, de segítek neki, ha valamit nem tud.”

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

A gyerekek szívesen játszanak a házuk mellett lévő fűzfa alatt
Kép: Varga Lilla/OFEO

A hhh-s gyerekek nem nulláról, hanem mínusz tízről indulnak

Glória volt óvónője, Lehotai Magdolna a 15 percnyi autóútra fekvő Szűcsiben lakik. Pont lekéstünk az őzek etetéséről, az állatok a hátsó kerten keresztül rendszeresen látogatnak fel hozzá. Az óvónő megmutatja a kertjét, ahová minden évben elhozza a gyerekeket is, hogy a saját szemükkel lássák, hogy mi fán terem az alma.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

Szüret az óvónő kertjében
Kép: Mesevár Tagóvoda

Az óvónő szívesen emlékszik vissza Glóriára, aki már az óvodában is kitűnt, nagyon ügyesen mesélt, sok sikerélményük volt a kislánnyal. Az óvodapedagógus szerint példaértékű, ahogy a családja támogatja őt a tanulásban, amire nagy szükség van, ugyanis „a hátrányos helyzetű gyerekek nem nulláról, hanem mínusz tízről indulnak”.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

Lehotai Magdolna
Kép: Varga Lilla/OFEO

Az óvoda a cigánytelep mellett található, és az elhelyezkedéséből kifolyólag csak cigány gyerekek járnak oda. „A szülők jelentős része munkanélküli, a gyerekek 90 százaléka (!) pedig halmozottan hátrányos helyzetű, ami azt jelenti, hogy nagyon nagy szegénység uralkodik ezen a részen.”

Egy javuló tendenciát lát az óvónő, ugyanis már az is hatalmas eredmény, hogy az óvoda után egyre több kisgyerek az általános iskolát kezdheti meg, nem a kisegítő iskolát.

„Sok gyermekünk régen nem általános iskolában kezdett, hanem kisegítő iskolában. A jogszabályi változásoknak köszönhetően most már csak a sajátos nevelési igényű gyerekek kezdenek ott.” Az általános iskolában pedig felzárkóztató csoportokat is indítottak; rájöttek, hogy nem lehet összehasonlítani egy telepi cigány gyerek fejlődését egy olyan gyerekével, aki laptoppal, saját szobával és Barbie babával nő fel.

Az óvónő korábban a helyi rózsadombi óvodában dolgozott (ami ugyanazt jelenti, mint Budapesten), így volt alkalma megtapasztalni a különbségeket, amelyekkel a gyerekek már egészen fiatalon szembesülnek.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

Az óvoda kapuja
Kép: Varga Lilla/OFEO

A korai gyerekvállalás miatt sokan lemorzsolódnak az iskolában

A telepi gyerekek már az iskolába is hátrányokkal érkeznek. Nagyon fontos, hogy az iskola és a család együttműködjön, és hogy a tanárok tudják, milyen háttérrel érkeznek a gyerekek.

A problémák már az iskolatáska vásárlásánál elkezdődnek, aminek a beszerzése egy jómódú családnak nem okoz gondot, azonban a szegénységben élők közül nem mindenki tudja ezt megengedni magának.

„Sokszor kaptunk adományba iskolatáskákat. Azt látom, hogy a gyerekek a mai napig boldogan hordják azokat.”

Sajnos nagyon nagy a lemorzsolódás, több esetben 14-15 éves korban már szülnek az lányok, és nem fejezik be az iskolát. De arra is van példa az óvónő szerint, hogy amikor a gyerekek már kicsit nagyobbak, akkor a szülők visszaülnek az iskolapadba.

„Volt olyan családunk, ahol az anya és a nagymama egyszerre végezte az általános iskola nyolcadik osztályát. Tehát szerencsére vannak olyan lehetőségek a városban, amikkel a szülők élhetnek.” Az óvoda egyik sikertörténete egy 20 éves roma lány, aki pedagógiai asszisztensi végzettséggel rendelkezik, és most készül az egyetemi felvételire, mert óvodapedagógus szeretne lenni.

A szülők többségének nincs internet a telefonján

Mióta a koronavírus miatt újból leállították az óvodákat, otthon vannak a gyerekek. Az óvodapedagógus nagyon büszke a szülőkre, hogy a többségük csatlakozott a Facebookon egy zárt csoporthoz.

Sok házban nincs fürdőszoba, így ezek után nem meglepő, hogy vezetékes internet sincs hozzájuk bekötve.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

Durándai utcakép
Kép: Varga Lilla/OFEO

A legtöbb szülő telefonján sincs internet, azonban a rokonságban megoldható, hogy bejelentkezzenek a Facebookra, így tudnak a gyerekeknek az óvónők anyagokat küldeni. A gyerekek étkezése hétköznap megoldott, ugyanis a kijelölt óvodában tudják átvenni az ebédet.

Jelen pillanatban az óvónő beszámolója szerint annyi eszközük van, amennyi az óvodába kell, így nem is tudnak kiosztani az otthon lévő gyerekek közt ragasztót vagy ceruzát, a gyerekek nagy részének pedig nincsenek ilyen eszközeik otthon.

„Mire kialakul a megfelelő ceruzafogás, addig bizony jó pár ceruza eltörik, így ez egy fogyóeszköz, a fénymásolópapír szintén. A gyerekeknek többször fénymásolunk színezőket, azonban a szükséges patronmennyiséget az óvoda nem tudja állni.”

A plüssöket ünnepnapokon kapják meg a gyerekek

Az örökbefogadók ruhaadományt is küldtek már nekik, amiből az óvoda ruhakészletét tudták frissíteni. Jellemzően ha egy gyereket az óvodában átöltöztetnek, az a ruha már ottmarad a szülőknél. Vannak olyan hátrányos helyzetű családok, ahol az anyuka egyedül neveli a gyerekeket, oda szoktak kiadni adományba ruhákat, valamikor játékok is kerülnek ezekhez a családokhoz. A plüssöket ünnepnapokon kapják meg a gyerekek.

„Az adományok nagy többségében jó helyre kerülnek, persze vannak csalódásaink is, ahol például a szülő olyan szinten drogozik, hogy amit a gyermek kap, azt drogért elcseréli, sajnos a valósághoz ez is hozzátartozik, de nem ez a jellemző. Volt, akitől babakocsit kaptunk, az óvodában azt ugye nem tudtuk használni, de volt olyan család, ahol nagyon nagy szükség volt rá. Ami másnak otthon már felesleges vagy szemét, az nálunk, az óvodában kincset ér” – mondja az óvónő.

Az óvoda a telepen egy másfajta funkciót is ellát: amikor nyitva van az intézmény, akkor hét elején bemehetnek a szülők, ilyenkor az óvónők segítenek nekik iratokat fénymásolni, hivatalos papírokat vagy munkahelyi jelentkezőlapot kitölteni, de még a csomagfeladásban is szívesen eligazítják őket.

Glória, HHH, Gyöngyös, Duránda, Örökbe fogadok egy ovit

A ló a fenti telekről jár legelészni az óvoda előtt lévő térre
Kép: Varga Lilla/OFEO

Forrás: Örökbe fogadok egy ovit

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit