Fekete Bea vállalkozói története 2012-ben kezdődött, ekkor hozta létre a Facebookon a Ceruza- és festett portrék oldalt, ahol egyre többen kerestek meg rajzos megrendeléssekkel. „Ekkor még csak hobbiként tekintettem az oldalra, nem is sejtettem hogy később mennyire kinövi magát.”

“2015-ben kibéreltem egy kisebb helyet, ahol a családom és barátaim unszolására rajztanfolyamokat indítottam, még mindig főállás mellett, hétvégenként, majd 2017-ben elindítottam az élményfestő kurzusokat is, és továbbra is vállaltam rajz és festmény készítéseket is, egyéni megrendelések alapján.”

A fordulópont, a siker felé

2018 őszére a vállalkozás túllépet önmagán mind az igényelt időráfordításban, mind az addig mellékesnek hitt keresetben, így az addigi állását feladva, főállású vállalkozó lett Bea és létrehozta a Ceruzaportrékat.

„2019 nyarára az élményfestő kurzusaim olyan népszerűségnek örvendtek, hogy döntenem kellett, és a rajztanfolyamokat ideiglenesen felfüggesztettem. Ekkor már csak ajánlásra vállaltam egyéni megrendeléseket, mert tudtam, az élményfestés miatt nem lenne időm sok megrendelést teljesíteni.”

A 2020-as évnek óriási reményekkel, sikerekkel, pozitív visszajelzésekkel maga mögött vágott neki az úgy évnek. Túl volt egy sikeres éven, amikor már csak a saját vállalkozását vitte, és a meghirdetett kurzusok pillanatok alatt beteltek (maximum 9-10 fős festéseket tartott), több külső helyszínre, és csapatépítőkre is hívták már ekkor festést tartani, sikeresnek érezte magát.

Majd jött a tavaszi bezárás, március 15-én fájó szívvel döntött úgy Bea, hogy felfüggeszti a festéseket, hiszen akkor már egyre többen mondták le az alkalmakat.

„Ennek ellenére nyolc olyan festést mondtam le, ami telt házas volt, és a május végéig meghirdetett időpontok mindegyikére volt jelentkező.”

Ekkor már kormányzati szinten is döntés volt a bezárásról, és lehetett tudni, ez nem néhány napról szól, valamit muszáj lesz kitalálni. Néhány napig maga alá temette a gondolat Beát, hogy itt vége, de aztán gyorsan talpra állt.

Fekete Bea, anyavállalat, ceruzaportré, rajz

Újra tervezés

„Ez alatt a 2 nap alatt végiggondoltam a lehetőségeket, és látva az online világ betörését rájöttem, hogy minden mehet úgy, mint eddig, csak máshol, egy kicsit máshogy.”

Az online élményfestéseket elkezdte egyedül felvenni videóra. „Felvettem a festést, megszerkesztem a videót, alámondom a szöveget, majd meghirdetem. Az első videók készítésénél volt, hogy hajnali háromkor már nem tudtam kimondani az egyszerű szavakat, így legalább ötször kellett felvennem ugyanazt a mondatot, de megcsináltam. A lányomnak az oktatás, valamint az edzései is online zajlottak, így napközben maximum a kép megfestésével tudtam foglalkozni, a szöveg alámondása éjszakára tevődött át, amikor már mindenki elaludt, és csend volt. A férjem és a lányunk is támogatott, hogy csináljam, ne adjam fel, ami óriási erőt és lökést adott.”

Mivel nem lehetett tudni, legfeljebb sejteni és remélni, hogy az online festéseknek ekkora sikere lesz, így B verzióként művészeti nagykereskedésekkel vette fel a kapcsolatot Bea, és a már meglévő, de még nem nagyon használt webáruházát feltöltötte kreatív termékekkel. Ezzel egy több éves álmát valósította meg.

A videókhoz különböző szetteket állított össze amiket árusított: így lehetett rendelni vászonnal, festékkel, ecsettel, vagy ezek kombinációjával készülő szettet. Megkereste a legköltséghatékonyabb megoldásokat az eszközök beszerzésére, így minden készen lett a leállás után 3 héten belül. A 3 hét alatt pedig érdekes cikkekkel, profilba vágó mémekkel próbálta az oldal kedvelőit ott-, és megtartani, további követőket szerezni.

Fekete Bea, ceruzaportré, rajz, anyavállalat, Marilyn Monroe, Slash

Tavasz és nyár is hozott újdonságokat

„2020 április-május hónapban a befektetett munka meghozta gyümölcsét, és napközben a család ellátása mellett festettem, csomagoltam a rendeléseket, vártam a futárt, nagykereskedésekbe mentem (vagy a férjemet küldtem, aki rengeteget segített), éjszaka pedig a felvételeket szerkesztettem, töltöttem fel a webáruházat. Elmondhatatlan érzés volt, amikor a péntek-szombat-vasárnap érkezett megrendeléseket az egész család csomagolta vasárnap délután, este, hogy időben készen legyenek. A visszajelzések, és a visszatérő vásárlók pedig mindig új és új erőt adtak.”

2020 júniusában, amikor már tudták, hogy újra nyithatnak, a férje felújította Bea műtermét, így minden szinten teljesen megújulva újra offline festettek. „A 3 órás élményfestések mellett hirdettem egész hétvégés festőtáborokat, ahol legalább 5 különböző technikát próbáltunk ki. Ezeknek is nagy sikere volt.”

„Ősszel már érezhető volt a közelgő ismételt leállás, így újra elkezdtem felkészülni az online világra. Mivel rengeteg festő stúdió van, akik hasonló módon álltak át online festésekre, így folyamatosan az újdonságokon gondolkoztam. Nálam lehetett először rendelni strukatúr pasztás festőszettet, valamint a kávéval készült festmények videóját, szintén szettekben, de az akril festmények mellett lehet találni akvarell festést, és aranyfüstfóliával, kerek vászonra készült festmény videóját is (természetesen ezeket is szettekben).

„Nem gondolom, és nem mondom, hogy könnyű volt, de hittem valamiben, és sikerült. Érdekes módon, az egyéni megrendeléseket továbbra sem hirdettem, mégis november végén már nem tudtam több rendelést fogadni karácsonyig, az oldalamon keresztül.”

Jelenleg, közel 40 online élményfestés van fent az oldalon, valamint továbbra is lehet rendelni kreatív termékeket is. 2021 január hónapban felkészültek egy kis leállásra, de szerencsére az élet nem így akarta, így továbbra is jönnek a megrendelések.

„Várom, hogy újra nyithassak, és ismét lehessen személyesen élményfestéket tartani, de addig is, és utána is folytatom online. Továbbra is készítem az online videókat, és valósítom meg a többi tervet, mert 2020 egyet biztosan megtanított, hogy terveim legyenek bőven, és ne féljek megvalósítani, így 2021-re már rengeteg tervvel érkeztem!”

 

Károly-Rajki Edith