web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Borra cserélte a snowboardozást az ötgyermekes Bolyki János

Borra cserélte a snowboardozást az ötgyermekes Bolyki János

Bolyki János neve sokak számára ismerős, mégis kevesen tudják, hogy az egri borász ötgyermekes édesapa, és a második műszakjában pelenkát cserél. A nagycsaládos Bolykiról most még több titok kiderül, például az is, hogy az életében hol találkozik a bor és a snowboard.

„Minden 1974-ben kezdődött az irtáson. Két verzió tűnik kézenfekvőnek: az egyik, hogy ufók hozták a földre, vagy a színtelenebb megoldás, hogy két ember szerelméből fogant a gyerek. »Jó reggelt, édesapám, mi újság a szőlőben?« Ezek voltak Jani első szavai. Ekkor már tisztán látszott, hogy borász, pontosabban szőlész-borász lesz belőle” – ez áll Bolyki János bemutatkozójában.

Bolyki János, szőlész-borász, bor, Eger, nagycsalád, Bolyki

Kép: Bolyki Pincészet

Snowboard helyett borkészítés

A történet valóban 1974-ben kezdődött, Egerben, amikor egy közgazdász anya és egy bányamérnök házasságából megszületett Bolyki János. Az 1998-ban szerezett könnyűipari mérnöki diploma abban segített Janinak, hogy kiszámolja, hogy a szüleitől kapott 11 hektáros földön ha 1500 mázsa szőlőt termel, és annak kilóját eladja 150 forintért, akkor snowboardozhat négy hónapot Franciaországban. A Gyöngyösön szerzett szőlész-borász ismeretek azonban más irányt hoztak a snowboardos történetben.

„Nem gondoltam, hogy bort is fogok készíteni. Egerben bekerültem egy társaságba, ahol jó nevű borászokat ismertem meg. Láttam azt, hogy ők hogyan képzelik el a borkészítést, megtetszett az az attitűd. Megerősödött bennem az érzés, hogy úgy kerek, ha nem állok meg a szőlőtermesztésnél, hanem a bort is magam készítem.”

Bolyki János, szőlész-borász, bor, Eger, nagycsalád, Bolyki

Kép: Bolyki János

Második műszak

A fiatalkorában is nagycsaládra vágyó Jani a feleségével öt gyermeket, négy fiút és egy kislányt nevel. A házaspár szerint a jó házasság titka az elfogadás és a türelem – elfogadni azt az embert, akik választottunk, hiszen senki sem tökéletes.

„A nagycsalád ereje a szeretetben rejlik, amit egymásnak adunk. Ez mindennél nagyobb dolog. Öröm hazamenni; onnantól, hogy hazaérek, kezdődik a második műszak.”

Családi hónapok

Az elmúlt egy év karanténidőszaka alatt Jani ideje nagy részét a családjával töltötte. Ezekben a hónapokban lehetőséget kapott arra, hogy jobban megismerje a gyerekeit, amire korábban a munka miatt nem jutott elegendő idő. Főzni, mosni nem szokott, viszont a kerti munka a 10 hektáros tanyán az ő feladata, ugyanígy az állatok etetése és gondozása is. Van segítsége természetesen, hiszen a borászkodás mellett sok energiát elvinne a tanya körüli terület gondozása, és nem maradna idő a gyerekekkel közös órákra.

A fürdetés Jani feladata, és nem riad meg a pelenkacserétől sem: jelenleg két gyermek is viseli még, szóval akad vele dolog. A külön programokat pedig a pincészetben oldják meg, egyesével mehetnek apával dolgozni, amit nagyon élveznek. A bort már megkóstolták az ujjukkal; a 6 éves Borisz mondogatja, hogy szeretne az apukájával dolgozni. A legnagyobb fiú, Zsolti a szünetekben önként munkálkodik a pincészetben, általában a palackozásban segít, így keres zsebpénzt. A tavaszi szünetben mobiltelefonra gyűjtött.

Bolyki János, szőlész-borász, bor, Eger, nagycsalád, Bolyki

Kép: Bolyki Pincészet

Különleges dizájn

Ha már palackozás, a „jó bornak is kell a cégér” alapon szót kell ejteni a borok dizájnjáról is – a különleges címkék és a fantázianevek Ipacs Géza grafikus nevét dicsérik.
„2003-ban kerültem kapcsolatba Gézával, mára már barátok vagyunk, mi több, én vagyok a hetedik gyermeke keresztapja. Az első címketerveknél elmondtam, hogy képzelem el, aztán Géza is megmutatta az ő terveit. Rá kellett jönnöm, hogy ehhez sem értek, ez egy másik szakma, úgyhogy szabad kezet kapott a tervezésben.”

Az ufómotívum története valós eseményen alapul. A Bolyki Pince egy kőfejtőben van, ahol 2007-ben leszakadt a hegyoldal, maga alá temetve egy tartályt, amelyből 37 800 liter bor folyt le a völgybe. A tartály kúpos teteje kilátszott az omlás után, teljesen úgy nézett ki, mit egy ufó.

Bolyki János, szőlész-borász, bor, Eger, nagycsalád, Bolyki

Kép: Bolyki Pincészet

Amikre büszke

A borok számos nemzetközi és hazai díjjal büszkélkednek. Jani számára az első díj a legkedvesebb, amelyet a bordeaux-i borok olimpiáján ezüstéremmel díjaztak még 2006-ban. Mint mondja, ez a 2003-as borászat mellett letett voksának lendületet adó visszajelzése volt, az egyik büszkesége.

A másik a családdal töltött hétköznapok – a tanyán töltött idő igazán különleges számukra. A lovardájukban Jani felesége lovasedzőként, lovas terapeutaként dolgozik, a lovarda mellett pedig sok kellemes, piknikes délutánt, nyugodt, élményben gazdag pillanatokat töltenek családilag a vendég gyerekekkel.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit