web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

24 óra munka, 72 óra anyaság, 168 óra könyvírás
– interjú Törteli Eszter bűnügyi helyszínelővel

24 óra munka, 72 óra anyaság, 168 óra könyvírás <br><span style='font-size:12px;'> – interjú Törteli Eszter bűnügyi helyszínelővel </span>

Nem hétköznapi hivatást választott magának Törteli Eszter, aki ha dolgozik, akkor bűnügyi helyszínelő, egyébként pedig két kislány, a 6 éves Réka és a 8 éves Adél édesanyja. És akkor itt pontot is tehetnénk a bemutatása végére, mert ugye egy ilyen munka mellett mi mindenre is jutna ideje egy anyának… A valóság ezzel szemben az, hogy Eszter okleveles grafológus-írásazonosító, gyermek- és felnőttrajzelemző, önkéntes tűzoltó, okleveles rendészeti vezető és egyetemi szakmai vendégoktató is, emellett önismereti instruktor és megszállott segítő, aki mindössze egy hét alatt írta meg az Anyahotel című bűnügyi könyvét.

Anyamagazin: Ne haragudj, de egyszerűen nem tudom nem megkérdezni tőled már rögtön az elején, hogy mennyit alszol!

Törteli Eszter: Az ördög nem alszik! Na de én azért szoktam pihenni, nem szeretem túlhajtani magam, az egyensúlyra törekszem.

A: Milyen a te egyensúlyod?

T. E.: Ha elvittem a lányokat ovi-suliba, utána jön általában a bevásárlás, majd hazamegyek, vár a háztartás, közben írok, ügyeket intézek, rendezem a közösségi médiás oldalaimat. Heti egy nap jótékonysági körútra megyek, szívügyem az emberek segítése, adományokat gyűjtök és juttatok el rászorulóknak rendszeresen, valamint a Kétszív krízislakás szakmai vezetője vagyok. A délutánt a lányokkal töltöm, estefelé edzem egyet, aztán pizsipartival zárjuk a napot.

bűnügyi helyszínelő, rendőr, anyahotel, író, könyv

Kép: Vezda László

A: Egy ilyen érzékeny lelkű lány miért akart rendőr lenni?

T. E.: Nagyon vonzott az a változatos, érdekes munka, ami ezt jelenti. Imádtam a nyomozós sorozatokat, és mindig érdekelt, hogy hogyan gondolkodik egy gyilkos, illetve valaki, aki bűnös. A pályát vidéken kezdtem, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságon voltam vizsgáló és szemlebizottság-vezető, 2010-ben kerültem Budapestre, ahol azóta bűnügyi helyszínelőként főként rendkívüli halálesetekkel foglalkozom.

A: Mit csinál egy bűnügyi helyszínelő?

T. E.: A bűncselekmények helyszínén szükséges szemléket folytatja le. Az a feladatunk, hogy felkutassuk, láthatóvá tegyük és rögzítsük a bűncselekményekkel összefüggésbe hozható nyomokat és anyagmaradványokat, majd mindezt egy jegyzőkönyvben rögzítjük. Ennek a területnek és ehhez kapcsolódóan a rendkívüli halálesetek témakörének vagyok az elismert szakoktatója.

bűnügyi helyszínelő, rendőr, anyahotel, író, könyv

Kép: Törteli Eszter

A: És hogy jött az életedbe az írás? Hogyan lesz egy rendőrből író?

T. E.: Miután az a munkám, hogy a helyszínen jegyzőkönyveket készítek, gyorsan és sokat tudok írni. Nagyon sok könyvet olvastam, de mindegyikből hiányoltam azt, hogy nem elég hitelesek. Leírják, ahogyan elképzelik az érzést, hogy milyen egy holttest felett állni, de aki nincs benne, az nem értheti igazán. Én ezeket a nyomozások során megjelenő véletleneket, érzéseket és a gondolkodásmódot szeretném átadni a lehető leghitelesebben.

A: És ekkor kezdted el az Anyahotelt…

T. E.: Amikor a koronavírus-járvány miatti első lezárások idején itthon ültünk, akkor merült fel bennem, hogy „Ó, te jó ég, de jó lenne most nem itt lenni!”. Ekkor született meg az Anyahotel, ami egy wellnessbirtok megfáradt anyukáknak, ahol egyedül lehetsz, pihenhetsz, nincs semmi dolgod, és új embereket ismerhetsz meg, ha akarsz.

A: Amikor először beszélgettünk a könyvről, azt mondtad, kicsit zavar, hogy a legtöbben krimiként emlegetik.

T. E.: Igen, mert ez semmiképpen nem egy klasszikus sokszereplős krimi, sokkal inkább egy szórakoztató nyomozós regény, amelyben négy nő véletlenül elkövet egy bűncselekményt. Én leginkább bűnügyi sztorinak nevezném, mert a nyomozás a leghangsúlyosabb benne.

bűnügyi helyszínelő, rendőr, anyahotel, író, könyv

Kép: Törteli Eszter, Vezda László

A: Akkor ez tulajdonképpen egy új műfaj?

T. E.: Igen, azt gondolom, hogy egy új műfajt teremtettem azáltal, hogy nagyon sok kérdés megjelenik benne. Amellett, hogy nagyon szórakoztató könyv, egy nyomozáson át fontos társadalmi problémákkal foglalkozom. Megjelenik benne, hogy milyen érzés anyának lenni, de ott vannak a társadalmi elvárások és előítéletek, sőt a vallás és a narcisztikus anya is.

A: A szereplők létező személyek?

T. E.: Igen, valóságosak, sokan közülük léteznek az életben is. De mindegyikük egy olyan típus, akivel valószínűleg mindannyian találkoztunk már.

A: Amikor írtad, eszedbe jutott, hogy ezt mások is el fogják olvasni?

T. E.: Bele sem gondoltam. Én csak írtam, amit éreztem, ami jött belülről, először is magamért, mert szerettem volna mindazt leírni, ami bennem van. Nagyon őszintén és mélyről írtam, mindenféle megjátszás nélkül. A megjátszást, az álszentséget nem bírom, ez nagyon kiül a könyvben is.

A: Mennyi idő alatt készült el a könyv?

T. E.: Nagyjából egy hét alatt. Mivel 24/72-es munkarendben dolgozom, akkor írok napközben, amikor a gyerekek ovi-suliban vannak. Meg mindig, amikor csak elkap a varázs.

A: Mennyire találtad meg magad az írásban?

T. E.: Nagyon élvezem azt, hogy az emberek szeretik, követik az írásaimat. Kimondok helyettük dolgokat a szerzői oldalamon, amire a mai világban eget rengető szükség van, mert sajnos nagyon keveset mondanak igazat, mindenki torzít vagy szépít a valóságon. Hát én nem teszem, de nem is vagyok hajlandó erre.

bűnügyi helyszínelő, rendőr, anyahotel, író, könyv

Kép: Németh-Mészáros Bálint

A: Mik a további terveid?

T. E.: Kész van az Anyahotel 2, amely az első történet folytatása, a hajsza lesz. Ez után, év elején szeretném megjelentetni az Emily: az átjáró című online misztikus-nyomozós regényemet is, ami nagyon izgalmas. Aztán meglátjuk. Általában nagyon hirtelen jönnek az ötleteim, úgyhogy biztosan lesz még könyvem is.

A: Volt olyan dolog, amivel nem számoltál, amikor leültél könyvet írni?

T. E.: Azzal, hogy mivel jár az ismertség. Úgy gondoltam, hogy én azért majd elkerülhetem a felesleges bántásokat, kritikákat, támadásokat, de úgy fest, a 21. század modern világában ez ezzel jár.

A: Miért bántanak?

T. E.: Tituláltak engem mindennek, csak úgy, rosszindulatból. Ezzel meg kellett tanulnom együtt élni. Persze teszik ezt anélkül, hogy olvasták volna a könyvet.

A: A család mit szólt a könyvötletedhez?

T. E.: Mindenki nagyon támogatott, alig tudtam visszatartani őket, hogy ne a kéziratot, hanem a kész könyvet olvassák el. Imádom őket!

A: Az anyaságot hogyan tudod összeegyeztetni a munkáddal, az írással és minden mással?

T. E.: Az anyaságot nem mínuszszerepként, hanem pluszként élem meg az életemben. A lányaimmal töltött idő szent, olyankor csak velük foglalkozom. Nem nagyon beszélek a munkámról, nyilván, bár tudják, mivel foglalkozom, nekik ez a természetes, igazi vagány csajok már most is.

bűnügyi helyszínelő, rendőr, anyahotel, író, könyv

Kép: Törteli Eszter

A: Dolgozó anyaként számodra mi a legnagyobb kihívás?

T. E.: Azt nehéz volt elfogadni és kezelni, hogy betervezek valamit, de az nem jön össze, mert beteg lesz a gyerek. Ez nyilván nem az ő hibája, és senkinek sem jó, mégis, az anyaság mindenek felett áll. És én azt gondoltam, hogy lehet mindent egyszerre, de sajnos ez nem így van, az anyasággal megváltozik minden, leginkább a sorrend. A gyermek a legfontosabb, és csak utána jöhet minden más. Rengeteget tanultam az anyaságból és a gyerekeimtől is, hálás vagyok érte.

A: És mi a legnagyobb kihívás a munkádban?

T. E.: Az, hogy sokszor kiszámíthatatlan a munkaidő. Az elejét tudjuk, de a végét nem, mert ugye itt nincsenek betervezett ügyek, itt az van, ami éppen aktuálisan történik. Ezt el kell fogadni, el kell engedni, nem szabad rágörcsölni.

A: Hogyan kapcsolódsz ki? Mi a hobbid?

T. E.: Az írás amellett, hogy a feladatom, ki is kapcsol. Emellett heti négy-öt alkalommal sportolok, amit imádok. Túl vagyok egy 50 kilós fogyáson, emiatt fontos megfelelő étrendet követnem és mozogni. De ez már inkább kikapcsol, mintsem megterhel. Emellett karkötőket fűzök, azt nagyon szeretem, élvezem az alkotást. Na és persze a lányokkal színezek, rajzolok, bulizok, jövök-megyek. Ha a kicsiket kérdezed, anyával buli az élet. És ez így is van. Mindig szól a zene, itt nincs unalom, és mindig igyekszem a legjobbat kihozni az adott napból.

bűnügyi helyszínelő, rendőr, anyahotel, író, könyv

Kép: Törteli Eszter

A: Ha kívánhatnál egyet, mi lenne az?

T. E.: Azt szeretném, hogy sokáig élhessek együtt a szeretteimmel, egészségben. Mert ha valamit megtanultam, az az, hogy az életben a legnagyobb kincs az egészség, és minden pótolható, kivéve az embert.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit