web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Dédmama varrógépétől a saját márkáig

– magyar kabát magyar anyától

Dédmama varrógépétől a saját márkáig  <br><p class='alcim'> – magyar kabát magyar anyától</p>

Dédmamája lábbal hajtható Singer varrógépén tanult meg varrni, ma pedig már saját, ikertestvérével létrehozott márkájában találja meg az anyagban a ruhát Illéssy Lenke. Mint mondja, az ille-olla szakma, hivatás és hobbi is egyben.

Szerelemből textilszak

Illéssy Lenke vállalkozói története 2009-ben kezdődött, amikor létrehozta az ille-olla márkát, stílust. Az út, ami idáig vezette, egészen a gyermekkoráig nyúlik vissza. Bár ikertestvére, Kata szeretett volna tinédzserkorukban divattervező lenni, az akkor 92 éves dédmama megismertette Lenkével a varrást, amely egyből szerelem lett. Ez a kíváncsiság a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) textilszakáig vitte. A testvérek hét éven át, 2020-ig közösen nevelték a vállalkozást: Lenke tervezett, Kata céget vezetett. Lenke megtalálja az anyagban a ruhát, Kata pedig a ruhában a nőt, ez az ille-olla”.

Így készül a 100%-ban magyar készítésű ille-olla kabát

„A tervezéstől az értékesítésig sok minden történik: megtervezem a kabátot, elkészítem a szabásmintát, kitalálom hozzá a technológiát. Levarrom a mintadarabot, tesztelem, és ha kell, változtatásokat végzek. A véglegeset dokumentálom. Ezután következik a szériázás, azaz méretezem a modellt XS-től 6XL-ig. Az anyagokat is én szerzem be, olykor 10-13 helyre is el kell mennem, hogy megtaláljam a megfelelő hozzávalókat. A beszerzés után a kollégáim kiszabják a kabátot az anyagokból, a varrónők pedig az instrukciók alapján összevarrják, kellékezik, patentolják. Ezután befotózzák az elkészült darabokat, és bemutatják a vásárlóknak.”

Illéssy Lenke, ille-olla

Kép: Illéssy Lenke

Hogy csinosnak érezzük magunkat

Az ille-olla hat különböző méretű termékeinek üzenete, hogy a nő érezze magát nőnek, a férfi pedig férfinak. Célja, hogy a ruháiban, kabátjaiban viselői magabiztosak legyenek. Az ille-olla hármas stílusjegyei a női kollekcióban hozzásegítenek a kívánt homokóraalkat eléréséhez: a nagy gallér hangsúlyozza, erősíti a vállakat, és kiemeli a szép arcot, az aszimmetrikus záródás keskenyíti a derekat, a csípőn a zsebek pedig kiegyenlítik a gallér hatását. A változó nagyságú gallérral és zsebbel lehet elérni a megfelelő egyensúlyt.

Softshell nőkre szabva

Az egyik titok a termékek anyaga, amelyek megválasztásakor Lenke figyelmet fordít azok praktikus, kényelmes és hordható mivoltára. Kabátjainak anyaga a sportruházathoz kifejlesztett, félig intelligens tulajdonságú softshell, és a színvilágnak is fontos a szerepe. Lenke olyan fazonokat tervez, amelyek esztétikusak, többfunkciósak, mégis részletgazdagok. A nagy zsebek felérnek egy kisebb női táskával.

Ille-ollaságok

Lenke egyébként a jövőben szeretné szélesíteni a kínálatát többfajta anyagú és funkciójú kabáttal, kardigánnal, ruhákkal és tunikákkal. Most fejleszti a tollkabátot, nyárra pedig olyan kabátot szeretne értékesíteni, amely praktikus a váratlan esőben. A fast fashion termékekkel szemben az ille-ollánál több évig is elérhetők a ruhák, a kabátok, mert Lenke szerint a stílus és a személyiség fontosabb, mint a szezononként változó divat.

ille-olla, ruhák

Kép: Illéssy Lenke

Környezettudatos megoldások

A fenntarthatóság jegyében a gyártásban leesett maradék anyagokból kis táskákat, tartókat készítenek. A jó minőségű, hosszú élettartamú kabátokhoz kismama-, illetve hordozóbetétet is lehet cipzározni, hogy arra a néhány hónapra ne kelljen beszerezni másik kabátot. Az átmeneti állapothoz tehát átmeneti megoldást kínálnak.
Lenke a biciklisekre is gondolt: az ille-olla FIODA BIKE elnevezésű kabátja kifejezetten környezettudatos, két keréken közlekedőknek készült.

A testvérek külön folytatják

Tavaly nem csak a pandémia hozott változást a cég életében: Kata elköltözött vidékre, férjhez ment, és kisbabája született. Ezek a változások az ille-ollát is érintették. Kata kiszállt a cégből, hátrahagyva a brandinggel kapcsolatos feladatokat; ő most egészen más területen, az anyaságban és a mezőgazdaságban szeretné kipróbálni magát. Lenke viszont folytatta a megkezdett utat.

Újratervezés

„Nagyon nehéz a családot összeegyeztetni a vállalkozással. Őszintén, ez nem is mindig sikerült. Kata nagyon sokat segített, hogy amíg a gyermekekkel otthon voltam, átvette a feladataimat. Mindeközben a háttérben terveztem, és a gyártást előkészítettem, irányítottam, kéthetes gyerekkel jártam a nagykereskedéseket. A családunk is mellettünk állt, a segítségük nélkül nem működhetett volna ez a pár év. A gyerekek egyébként már óvodába, iskolába járnak, így a hétköznapok gyermekmentes időszaka segít megtalálni az egyensúlyt a család-vállalkozás-én háromszögben.”

Illéssy Lenke, Illéssy Kata, ille-olla

Kép: Illéssy Lenke

2021, a webshop éve

Lenke számára az ille-olla az önkifejezése, önmegvalósítása, nemcsak szakma, hanem hivatás és hobbi is egyben. Célirányosan tart előre, tudja, mit szeretne, úgy érzi, hogy 2021 a változás éve lesz a vállalkozásában.

A járványhelyzet miatt 2020 márciusa Lenkének is változást hozott, amit egyébként már tervezett is. A termékét forgalmazó partnerek mellett szerette volna, hogy az általa tervezett kabátok, táskák, tunikák szélesebb tömegek számára online is elérhetők legyenek. A járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések segítették az online tér megnyitását, bővítését. Lenke szerint a weboldalra berendezkedő kereskedő is olyan, mintha egy boltot működtetne, a feladat nem kevesebb.

Akciók helyett ajándék szolgáltatások

„Nem szeretnék az akciókra hajtani, inkább plusz szolgáltatást, hozzáadott értéket szeretnék adni: például stylist- és színtanácsadás keretében, amellyel segítséget nyújtunk abban, hogy mindenki megismerje magát, az adottságait, azt, hogy mi áll neki jól, és tudatosan vásároljon. Mert az a legfontosabb, hogy a vásárlóim elégedettek és magabiztosak legyenek, és sok dicséretet zsebeljenek be. Ez az idei év nagy célja.”

Az ille-olla oldalát itt találod.

Szalay Veronika

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit