A sós muffinok nemcsak finomak és változatosan elkészíthetők, hanem arra is jók, hogy minden „utálom” zöldséget belegyömöszöljünk. Még a legválogatósabb gyerekek is boldogan csipegetnek majd ezekből a mennyei falatnyi finomságokból. Négy, játszi könnyedséggel elkészíthető receptet mutatunk.
Reggelire, egy tartalmasabb leves után, de akár kisebb étkezésekre is kitűnő ötlet mind.
Cukkinis, cheddar sajtos muffin
Hozzávalók:
- 360 g (3 csésze) liszt
- 2,5 tk. sütőpor
- 1 tk. só
- 1/4 tk. frissen őrölt bors
- 220 ml (1 csésze mínusz 1 ½ evőkanál) sovány tej
- 1 nagy tojás
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 130 g reszelt cukkini
- 100 g cheddar sajt, reszelve
- 1 újhagyma apróra vágva
- 1 ek. friss kakukkfű apróra vágott
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra, és tegyünk muffinsütőpapírokat a muffinformába. Egy nagy keverőtálban dolgozzuk össze a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot, majd tegyük félre. Habverővel keverjük össze a tejet, a tojást és az olajat. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és habverővel dolgozzuk össze. A kész masszához adjuk a cukkinit, a cheddar sajtot, az újhagymát és a kakukkfüvet, keverjük össze, ezután tegyük bele a muffinpapírral kibélelt muffinformákba, majd süssük 30-35 percig vagy tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni a formában.

Mini hot dog muffin
Hozzávalók:
- 1/2 csésze olvasztott vaj
- 1/2 csésze cukor
- 2 tojás
- 1 csésze író (helyettesíthető 1/2 csésze kefirrel és 1/2 csésze tejjel)
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csésze kukoricadara
- 1 csésze liszt
- 1/2 teáskanál só
- 8-10 db virsli
Elkészítés:
Keverjük össze a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást is. Ezután mehet bele az író, majd dolgozzuk el jól. Egy külön tálban keverjük össze a szódabikarbónát, a kukoricadarát, a lisztet és a sót.
Habverővel forgassuk össze a nedves és a száraz hozzávalókat. A muffinformákat kenjük ki vajjal, majd tegyünk mindbe egy-egy evőkanálnyi tésztát és a közepébe virslidarabkát. Süssük 8-12 percig 180–200 °C fokos sütőben, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Full zöldséges muffin
Hozzávalók:
- 250 g reszelt sajt finom (kb. 2 laza csésze)
- 2 csésze liszt – belekeverve 2 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 1 és 1/2 csésze tej
- kis doboz kukorica (125 g)
- csipet pirospaprika
- egymaroknyi zsenge spenót
- fél pritaminpaprika apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazzuk ki a muffinformákat. A lisztes, sütőporos keveréket szitáljuk egy tálba. Habverővel keverjük össze a tojást, a paprikát és a spenótot. A két keveréket dolgozzuk össze. Süssük 25 percig, vagy amíg enyhén aranysárga nem lesz.

Sonkás-sajtos muffin
Hozzávalók:
- 1 csésze liszt
- 3/4 csésze sárga kukoricaliszt
- 1/4 csésze cukor
- 1/2 tk. só
- 2 tk. sütőpor
- 1 csésze tej
- 2 tojás
- 1/3 csésze kókuszolaj (helyettesíthető olvasztott vajjal)
- 1 csésze kockára vágott sonka
- 1/2 csésze felaprított cheddar sajt
- apróra vágott snidling vagy újhagyma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzuk ki a muffinformákat. Keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Egy külön tálban, habverővel dolgozzuk össze a tejet, a tojást és a kókuszolajat (vajat). Dolgozzuk össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd keverjük bele a kockára vágott sonkát, sajtot és a hagymát. Süssük 15 percig, vagy amíg enyhén aranysárga nem lesz.
Forrás: Cukimamik
Ezt olvastad már?