Sárgarépa, édesburgonya, cukkini, cékla – szinte nincs olyan zöldség, amiből ne lehetne fenséges ropogtatnivalót készíteni. Ezek az otthon elkészíthető zöldséges snackek ráadásul a bolti társaiknál kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak, emellett gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban. Ha altatás után nagyon ennél valamit, akkor ezekért bátran benyúlhatsz a szekrénybe.
A zöldségekből készült chipseket érdemes durvább tengeri sóval sóznunk, mert az jobban kiemeli az ízeket. A roppanósság titka pedig a 200 fokra előmelegített sütő, illetve 5-7 percnyi sütés.
Édesburgonyasnack
Az elkészítése igazán egyszerű, még a burgonya megpucolásával sem kell bajlódni. Az édesburgonyákat mossuk meg jó alaposan, majd az uborkaszeletelő segítségével készítsünk szép vékony karikákat. A szeleteket helyezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, majd sózzuk meg, és már mehet is a sütőbe. Ebben a chipsben jól keveredik az édes és sós ízvilág, a chips akár egy hétig is tárolható jól zárható dobozban.
Cukkinichips
A hámozással ezúttal sem kell bajlódni. Szeleteljük a cukkinit is vékony karikákra, majd egy tálba keverjünk el két evőkanál balzsamecetet két evőkanál olívaolajjal. A szeleteket ebben a pácban hagyjuk pihenni, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, sózzuk, végül süssük meg, de közben néha forgassuk meg a szeleteket. Jól zárható dobozban ez is eláll.

Banánchips
Ennek az elkészítése is pofonegyszerű. Csak szabadítsuk meg a banánokat a héjuktól, majd karikázzuk fel, locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg, és már mehet is a sütőbe. Az édes íz kiemelésére használhatunk hozzá fahéjat, és ha megengedsz magadnak egy kis tejszínhabot vagy csokiszirupot rá, a nap fénypontja lesz.
Almachips
Nem szükséges meghámozni az almákat, viszont a magházát mindenképpen távolítsuk el. Ezután szeleteljük fel vékony karikákra, majd a szeleteket locsoljuk meg citromlével, így nem barnulnak meg. Végül hintsük meg fahéjjal, forgassuk össze, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük meg.

Céklachips
A céklát meg kell pucolnunk, majd éles késsel vagy uborkagyalun vékony karikákra vágnunk. A céklákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk és kedvünk szerint fűszerezzük. Ennek egy picit több időt kell adnunk a sütőben, nagyjából 20 percet. Érdemes félidőben megforgatnunk a szeleteket.
Borítókép: Canva
Ezt olvastad már?