A hozzátáplálás bár öröm az anyának, egy új feladatot is jelent, különösen akkor, ha már vannak nagyobb testvérek a családban. Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amely akár 6 hónapos kortól adható a babáknak, és a család többi tagja is jóízűen fogja fogyasztani.
Karfiolos pizza
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g pizzaliszt
- 200 g karfiol villával összetörve, vagy pürésítve
- 350 ml langyos víz
- 12 g élesztő
Feltét:
- tejföl
- lila hagyma
- karfiol
- mozzarella
- főtt tojás
- bazsalikom
A karfiolt rózsáira szedjük és puhára főzzük, ezután az aprítóban pépesítjük. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Az állaga elég ragacsos, de ilyenkor még nem kell több lisztet hozzáadni. Lefedjük, és egy órán keresztül pihentetjük. Az idő leteltekor óramutató járásával megegyező irányban behajtogatjuk az oldalát, és további fél órán át hagyjuk pihenni. Ezután belisztezzük munkalapon, kettévágjuk a tésztát, és vizes ruhával lefedve 30 percig pihentetjük. Amikor az idő letelik, annyi lisztet adunk hozzá, hogy már ne ragadjon, és elkezdjük formázni a tésztát. Ha szükséges, akkor használhatunk sodrófát hozzá. Amikor készen van, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rátesszük az általunk választott feltéteket, és maximumra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Túrófánk sütőben sütve, chiadzsemmel
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 160 g liszt
- 0,5 tk. fahéj
- 1 tk. foszfátmentes sütőpor
- 0,25 tk. szódabikarbóna
- 0,25 db citrom leve
A chiadzsemhez
- 1 csésze fagyasztott bogyós gyümölcs
- 1 ek. víz
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. chiamag
A túrót villával összetörjük, és a lisztet egy másik tálban elkeverjük a fahéjjal, a sütőporral és a szódabikarbónával. A túróhoz hozzáadjuk a citrom levét, és a liszttel jó alaposan elkeverjük, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. Kb. 30 percre hűtőbe tesszük, majd belisztezzük a munkalapot, és 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kerek formákat szaggatunk belőle, és a közepét egy kiszúróval kivesszük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, amit vékonyan kiolajozunk, és 175 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A chiadzsemhez a gyümölcsöket főzni kezdjük, és hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, amikor már forr, akkor egy villával áttörjük, és hozzáadjuk a chiamagot. Még kb. 10 percig főzzük, ahogyan hűl, egyre sűrűbbé válik.
Sütőtökös zabkása
Hozzávalók:
- 250 g sütőtök
- 160 g zab
- 1 tk. fahéj
- 0,5 tk. gyömbérpor
- 100 ml kókusztej
- 2 tojás
- 0,5 narancs leve
- kókuszreszelék a tetejére (cukor- és tartósítószer-mentes)
A sütőtököt 175 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, majd ezután a héjából kikanalazva villával összetörjük. Hozzáadjuk a többi összetevőt is, alaposan elkeverjük, és a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Kivajazott sütőformában 175 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.