A tavasz egy tökéletes alkalom arra, hogy színesítsük a kisgyerekek ízvilágát, no és a családét, ha már egyszer válogatnak. A szezonális étkezés nemcsak azért jó, mert mindig van, ami felfrissítse az étkezésünket, hanem azért is, hogy újra és újra megismerkedhessünk és megszerethessünk egy-egy egészéges étket. Jöjjön hát négy olyan tavaszi alapanyag, amely mindenki kedvence lesz, ha ráérez az ízére.
Eper
A tavasz sok nagyszerű dolgot hoz, virágokat, több szabadban töltött időt és friss, érett epret. E gyümölcs kiváló rostforrás, ami nemcsak jót tesz az emésztésnek, hanem C-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítik megőrizni a test egészségét.
A kisgyermekeknek többféleképpen is tálalhatjuk az epret, akár könnyen megfogható szeletekre vágva, de pépesített vagy pürésített formában is nagyon finom, például joghurttal összekeverve.

Kukorica
A kukorica gazdag C-vitaminban, magnéziumban, B-vitaminokban és rostokban is. A kisebbeknek pépesítve is kínálhatjuk, de nyugodtan le is szemezhetjük: a kukoricaszemek felcsipkedése fejleszti a finommotorikát, ahogyan az is, ha a csőről szedegetik le a gyerekek.
Spárga
Ez az élénkzöld zöldség tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, beleértve az A-, C-, E-, K- és B6-vitamint, valamint folsavat, vasat, rézt, kalciumot, fehérjét és rostot.
A spárgát, mint sok más tavaszi gyümölcsöt és zöldséget, pürésítve is tálalhatjuk kisebb gyerekeknek. Köretként is fogyasztható, ha jól megfőzzük, és kisebb, könnyen megfogható darabokra vágva tálaljuk.

Spenót
A spenót sokak számára nehezen elfogadható étel lehet, de megér egy kis erőfeszítést, hogy ez a tápanyagban gazdag étel a kisgyermek étrendjébe kerüljön.
Popeye minden bizonnyal rájött valamire. A spenót ugyanis tele van többek között A-, B6-, C- és E-vitaminnal, valamint vassal, kalciummal, káliummal, magnéziummal, cinkkel, folsavval és fehérjével. Kezdetben főzelékként vagy krémleves formájában lehet kóstoltatni, nagyobbaknak pedig akár nasiként egy tálra készíteni, más zöldségekkel, gyümölcsökkel.
Miközben felfedezzük a tavasz szezonális termékeit, ne feledjük, hogy az étkezések tanulási élményt is jelentenek a kisgyermekek számára. Nemcsak azt tanulják meg, hogyan élvezhetik a különféle ízeket, hanem egészséges táplálkozási mintákat is építenek. Még akkor is, ha egy kisgyermek első alkalommal nem fogad el egy ételt, meglepődve tapasztalhatja, hogy a második vagy harmadik (vagy ötvenedik) próbálkozásra már jóízűen elfogyasztja. Próbáljunk következetesek és pozitívak maradni!
Forrás: Thebump.com
Ezt olvastad már?
Vége az étkezési csatáknak! 5 + 1 trükk válogatós gyerekeknek