web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Ancsa-sztorik 2. rész

– amikor árcédula kerül az újszülött homlokára

Ancsa-sztorik 2. rész  <br><p class='alcim'> – amikor árcédula kerül az újszülött homlokára</p>

Mivel jár az ügyeleti szülés? – a hitelvállalás és a magánorvos-fogadás kérdései.
Elképesztő átrendeződéseken ment át az egészségügy az utóbbi időben. Talán az a legfontosabb a kismamák számára, hogy már nem lehet majd olyan könnyen szülni a választott orvossal, ami konkrétan a hálapénz eltörlésével jár kéz a kézben. Mostani írásommal talán segítek eloszlatni a félelmet az ügyelettel kapcsolatban, mert végül anno én is ott szültem, és nem bántam meg.

Számomra még dilemmát okozott, hogy legyen-e kemény pénzekért fogadott orvosom a hitelvállalás kellős közepén, vagy inkább bízzam rá magam az ügyeletre azon az elven, hogy ha egy baba meg akar születni, akkor úgyis meg fog. Rengeteg pro és kontra érvet hallgattam meg kérve és kéretlenül is. De csapjunk a közepébe: megmutatom nektek a hozzávetőleges anyagi vonzatokat is, hogy most majd mennyivel több pénzt fordíthattok a babáitokra.

Ancsa-sztorik, fogadott orvos, pénzügyek, dilemma, Papp Ancsa

Kép: Halmai Gyöngyi Photography

Nincs más hátra, mint előre: hitelvállalás

Már az előző cikkben olvashattátok, hogy a baba érkezésének tudatára bekapcsolt nálam a fészekrakó funkció, és ezért hitelt vettünk fel. Másik kerületben találtunk megfelelő lakást, így a költözés mellett nemcsak címet cseréltem, hanem nőgyógyászt is. Legalábbis elméletben. Eredetileg a 13. kerületben laktunk, tehát a Honvédkórház volt az adott, ahol van újszülöttrészleg is, nem mellesleg pedig a tb-s nőgyógyászom is ott ügyelt.

A 20. kerületben pedig, ahová költöztünk, ott van a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, aminek a szülészeti osztályt illetően az utóbbi időben megnőtt a pozitív visszajelzése. Egyből jobb kedvem lett a netes oldalak olvasása után. Viszont a hitellel kapcsolatos kiadások szépen lassan elkezdték a mérleg nyelvét abba az irányba dönteni, hogy nem lesz pénz fogadott orvosra. Legalábbis a kivizsgálások elején még biztosan nem.

Ancsa-sztorik, fogadott orvos, pénzügyek, dilemma, Papp Ancsa

Kép: Halmai Gyöngyi Photography

Vizsgálat vizsgálat hátán

Ezt annyira még nem is vettem zokon, hiszen úgy voltam vele, hogy elég régóta fizetem a tb-t ahhoz, hogy akkor most igénybe veszem a szolgáltatásokat. Az sem bántott, hogy olykor várakoznom kellett, mert „ráértem”. Számomra a cukorterheléses vizsgálat volt a legkritikusabb pont, hogy vissza tudjam nyelni a minduntalan feltörekvő hányingeremet, mert nem szerettem volna egy másik napon elölről kezdeni a próbálkozást. Na ezért tuti nem fizettem volna. Az idő előrehaladtával, ahogy nőtt a pocakom, az orvost is jobban megismertem, megkedveltem.

Még a gondolattal is eljátszottam, hogy majd ha átköltözünk a 20. kerületbe, inkább visszajárok. Így is lett. Közben továbbra sem fogadtam orvost, mert féltem attól a gondolattól, hogy ha nálam idő előtt indul be a szülés, ő meg közben elutazik, vagy csak szimplán nem tud jönni, mert másik anyukánál van, akkor kiborulnék, és nem magára az eseményre koncentrálnék, hanem arra, hogy ott kellene lennie. Már megint ezek a fránya gondolatok.

Nemhiába mondják, hogy az embernek legnagyobb ellensége a saját gondolata. Vagy mégsem? Szóval továbbra is szimpatikus maradt az ügyeletverzió, bízva abban, hogy akkor biztosan minden gördülékenyen megy majd. Azt azért el kell árulnom, hogy szerencsére hányingermentes, csodálatos várandósságom volt, minimális hízással, vizesedés nélkül.

Beleírták a várandóságomat a sorozatba

A Jóban Rosszban” történetében az első színésznő voltam, akinek beleírták a várandósságát a sorozatba, azaz „Krasznai Ági” életének alakulásába. Ennek köszönhetően forgathattam, ameddig csak tudtam, hiszen a pocak növekedése egyáltalán nem volt akadály. Sőt, még majdnem tömtek is rajta, mert még 6 hónaposan is csak úgy néztem ki, mint aki jól megebédelt. Így hát semmilyen jel nem mutatott arra, hogy „problémás” szülés elé nézek majd.

Így végül a 13. kerületi nőgyógyásszal asszisztáltuk végig az áldott állapotot, aki a végére már úgy kezelt, mintha „külön bejáratú ügyfél” lennék. Pluszköltségek nélkül!

Ancsa-sztorik, fogadott orvos, pénzügyek, dilemma, Papp Ancsa

Kép: iStockPhoto

Beszéljenek a számok!

Legalábbis ami az orvoslást illeti, hiszen vannak „kötelező alapkiadások”, amiket nem tud egy leendő anyuka kihagyni: terhesvitamin 9 × 5000 forint, pocakápolók 3–5000 forint, gátvédelmi olaj 5000 forint, Down-kór-szűrés 15 000 forint, 3D-videó a babáról 9–20 000 forint, nagy pocak esetén övterelő az autóba 5–10 000 forint. Így simán el lehet tapsolni 80–100 000 forintot. Ez az összeg magánrendelésen történő vizsgálatokkal együtt simán 200–250 000 forintra is rúghat úgy, hogy a baba még meg sem látta a napvilágot.

Ja és természetesen nehogy lefelejtsem a „kötelező” hálapénzt, ami 50 000–200 000 forintig terjedhet, tehát a végösszeg így mintegy 450 000 forint, plusz-mínusz 20–50 000 pedig a szülésznőnek meg az ügyeletes nővérkéknek. (Itt említeném meg halkan, hogy a „Családok éve” szlogen alatt kb. 40 000 forintot kaptunk az államtól babakötvény formájában.)

Persze most mondhatnátok, hogy „juj, Ancsa, ne legyél már ennyire anyagias…” – de DEEEEE, hiszen mint már említettem, a párom kb. egy hátizsákkal jött a kapcsolatba, és ahhoz, hogy később biztos fedél legyen a fejünk felett, hitelt kellett felvenni, hiszen egyikünk sem olyan családból érkezett, ahonnan a lakás adott lett volna.

Persze megvolt az az út is, hogy maradunk az albérletben, összeházasodunk, magánorvost fogadok, tehát a konvencióknak megfelelve a „kényelemre” költöm a pénzem, vagy a kritikusabb utat választom (nincs lagzi-hitel, költözés, felújítás, ügyeleti szülés), de akkor legalább biztos helye van a családunknak.

Ancsa-sztorik, fogadott orvos, pénzügyek, dilemma, Papp Ancsa

Kép: Halmai Gyöngyi Photography

Visszagondolva, a legjobb utat választottam. Most nem is tudom, hogy mi lenne velünk a Covid miatt. Hogy hogyan fizetnénk az albérletet (vendéglátós a párom, én pedig színésznő vagyok kisbabával – tuti kombó bevételi szempontból a pandémia alatt), ami sokkal magasabb lenne, mint a bevállalt törlesztőrészletünk…

És az ügyelettel kapcsolatban is pozitív élményt szereztem a kedves szülésznők és orvosok által. Úgyhogy a Jóisten megtartott bennünket a kegyelmében, és jó tippet adott. Ne féljetek a kialakult egészségügyi helyzet miatt!

A következő cikkben olvashatjátok majd a sürgősségi császárom történetét, hogy hogyan is zajlott ez az ügyeleten, ahol mindenki elhivatott volt, kedves, megértő és szuper profi, azzal együtt, hogy aznap láttak minket életükben először. Szokták azt is mondani, hogy nem is az orvos a fontos, hanem sokkal inkább a szülésznő, aki végig ott van veled, és istápol. Na nekem kettő is volt. Miért alakult így? Azt a következő cikkben olvashatjátok.

Írta: Papp Ancsa
Fotó: Halmai Gyöngyi Photography
Smink: Skirka Judit
Haj: Elite Wedding Hair
Hajdísz: Art-Mona Design
Ruha: Charlotte Rose

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit