Nem sokszor láttam olyat, hogy egy nő lelkesedne azért, hogy Sarah Connor egy folyékony fémektől és érzelmektől túlfűtött gyárban beolvaszt egy jövőből érkezett gépembert, de persze attól még létezhet. A férfiak viszont mintha másképp lennének beállítva, számukra emészthetőbbek a nőkről szóló, nőket érintő tartalmak is. Szóval hiába is gondoljuk azt, hogy a csajos filmeket csak lányok, nők nézik – egy férfi ugyanúgy megtalálhatja benne a kikapcsolódáshoz való élményeket, mondanivalókat vagy akár az akciót is. Éppen ezért most ajánlok is néhány, amolyan „apától anyáknak szeretettel” filmet. Olvass csak nyugodtan, ígérem, nem lesz benne spoiler!

Olyan filmekről már írtunk korábban, amelyekben nyakig merülhetünk a valódi anyaságban, de olyanokról még sosem, amelyeket egy apa ajánl anyáknak.

Hang nélkül

Ez a thriller négy éve jelent meg a Netflixen, azóta már kapott egy folytatást is. Alapvetően szeretem a posztapokaliptikus jellegű filmeket, így ez is egyből a székbe szögezett. Adott egy anya, aki a gyermekeivel síri csendben menekül valami elől, amiről fogalmuk sincs, milyen, csak azt tudják, hogy veszélyes. A film innen indul, és mint minden valamirevaló, világégés köré rendeződő történet, itt is azt láthatjuk, hogy mit hoz ki egy adott egyénből egy ennyire extrém helyzet.

Itt például egy anyából, akiről azt gondolhatnánk, hogy jó dolga van. Nem kell már foglalkoznia a mosással, a takarítással és az egyéb, ház körüli teendőkkel, csakis a gyerekeire tud figyelni. Milyen sok szülő álma. Csakhogy az ő egyetlen hibája a család végét is jelentheti, emiatt pedig olyan döntéseket kell meghoznia és olyan képességekre kell szert tennie sokszor a semmiből, amikre lehet, hogy csak egy anya képes.

Forrás: YouTube/UIP-Duna Film

Elcserélt életek

Angelina Jolie azon kevés filmjei közé tartozik ez a dráma, amit meg tudok nézni, ráadásul akárhányszor. Ugyanezt nem ajánlom az érzékeny lelkű anyáknak. A film egy valós esetet dolgoz fel, ami valamikor a 20. század első évtizedeiben történt. Egy egyedülálló anya és iskolás fia áll a történet középpontjában. A film első perceiben rögtön megtörténik minden anya rémálma: eltűnik a gyermeke. Ami ezután történik, az egy óriási érzelmi hullámvasút, ami férfiként is annyira megérintett, ahogy kevés másik film tudott.

Ebben a filmben szinte minden benne van, amit az anyaság jelent. Az önfeláldozás, a feltétlen szeretet, az erőn felüli kitartás mind megjelenik a filmben és Jolie fantasztikus alakításában. A filmbéli csavarok – amelyek sajnos a valóságban is megtörténtek – egyszerre viszik előre a történetet és építik fel előttünk az anyai karaktert. A remény és a reménytelenség, a kiszolgáltatottság és a segítségnyújtás végigvonul a több mint kétórás filmen, és magával is rántja a nézőt. A durva részek sem optikailag, inkább érzelmileg zaklatják fel a nézőt, de ez talán még rosszabb. Nálam magasan a legjobb anyás film. Ki más is rendezhette volna, mint Clint Eastwood?

Forrás: YouTube/MoviemanTrailers

Három óriásplakát Ebbing határában

Egy igazi fekete komédia, amely mégis nagyon komoly témát feszeget. Sokszor éreztem azt, hogy most éppen nem nevetnem kéne, mert – mondjuk – két perccel ezelőtt olyan történt a filmben, ami minden, csak nem vicces. Ugyanez fordítva is igaz. Kitalált város, kitalált emberekkel, köztük egy anyával, akinek a lányát nemrég megölték, de a tettes nem került még elő. Az asszony a rendőrséget hibáztatja, ezért három óriásplakáton hívja fel finoman a figyelmet arra, hogy a rendőrség végezhetné jobban is a munkáját.

Ezt persze a rend őrei nem nézik jó szemmel, és már kész is a remek alapsztori. Zseniális helyzetek és párbeszédek bontakoznak ki a szemünk előtt, és a legfurább, legelítélendőbb karakterekről is kiderülhet, hogy nem olyanok, mint azt elsőre gondolnánk. És még négy okom van rá, hogy ajánljam ezt a filmet: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson és Peter Dinklage.

Forrás: YouTube/Forum Hungary

Rossz anyák

A végére hagytam a legkönnyedebb filmet. Egy vérbeli vígjáték a közelmúltból, ami a címével ellentétben jó anyákról szól, akiknek elegük van, hogy csak a család és a gyerekek körül forog az életük. Lássuk be, ismerős a helyzet, még nekem is, pedig én „csak” egy apa vagyok. A három anya egyszer csak úgy dönt, hogy ebből elég, nem élhetik csak másokért az életüket. Az első lépésük triviális: közösen berúgnak, és kirúgnak a hámból.

Itt megszűnik az a tökéletességre való törekvés, amit az iskolai szülői értekezleten kell mutatni a többi anya felé, a lényeg csak az, hogy önmaguk lehessenek. Kicsit olyan érzésem volt a film nézése közben, mintha a női Másnaposokat nézném, de ez egyáltalán nem zavart. Egy film, ugye, nincs konfliktus nélkül, amely itt az iskolai szmk vezetője (akinek valószínűleg szintén csak az kéne, hogy jól berúgjon egyszer) és a három anya között éleződik ki. Kicsit abszurd, nagyon harsány és vicces, tökéletes esti levezetés lehet, főleg, ha több anya együtt nézi.

Forrás: YouTube/Mozi Star