web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

10 film, amit látnod kell, ha anya vagy!

10 film, amit látnod kell, ha anya vagy!

A reklámokban minden kisgyerek tündéri vagy imádni való kis felfedező, az anya pedig a megtestesült nyugalom, aki elnéző somolygással nyugtázza, hogy a büdös kölyök sáros lábbal ugrál a hófehér ágyneműn, mert az okos mosópor majd úgyis kiszedi. Hát persze! A filmeknél sem jobb a helyzet, de legalább találtunk köztük 10 olyat a sci-fitől a horrorig, amiben nyakig merülhetünk a valódi anyaságban. Bíró Adrienn írása.

Nem sok olyan alkotást láttam, amiben valódi anya-gyerek konfliktust ábrázolnának minden gyötrő, titokban sírós hullámvölgyével együtt. A filmekben az anya általában jó fej, még akkor is, ha ki van zsigerelve, és sosem üvölt a szintén jó fej gyerekeivel. Mégis időről időre feltűnik olyan film, ami, ha csak egy jelenet erejéig is, de összefoglal mindent, ami az anyaság lényege, és amiben az anyaság nem csöpögősen kerül terítékre.

10. Anya vagyok (2019)

Ha valaha úgy érezted, hogy csődöt mondtál anyaként, mert sehogy sem tudtad a gyereked rávenni arra, hogy jól tanuljon, akkor nézd csak meg ezt a sci-fit, és máris jobban fogod magad érezni. A történet egy posztapokaliptikus világban játszódik, egy bunker mélyén. Az emberiség kihalt, a föld alatt egy Anya nevű robotnak az a küldetése, hogy tökéletes embereket neveljen fel embriókból, akik majd újranépesítik a bolygót.

Hogy Anya végül mennyire járt sikerrel, és hogy mi lett a rosszul teljesítő gyerekek sorsa, azt nem árulhatom el, de annyi szent, hogy még egy szuperrobotnak sem egyszerű összezárva élnie egy lázadó kamasz lánnyal.

Forrás: YouTube/Netflix

9. A legszebb dolog (2011)

Első ránézésre egy könnyed francia filmnek tűnik, ám a mozi olyan mélységekbe viszi el az embert, hogy utána jólesik megnézni egy böfögős Adam Sandler-vígjátékot. Az egyik percben magadra ismerve nevetsz egy jeleneten, a másikban pedig összeszorul a gyomrod, annyira ismerős a helyzet.

A történet nagyon szimpla: egy fiú és egy lány egymásba szeret, gyerekük születik (az egyik legszebb szülésjelenet, amit valaha filmben láttam), ami megtépázza a kapcsolatukat. Helyre tudják hozni, meg tudnak birkózni azzal a tengernyi változással, ami egy kisgyerekkel együtt jár? A film ezekre keresi a választ a lehető legéletszerűbb módon.

Forrás: YouTube/odeonlloyd

8. Beszélnünk kell Kevinről (2011)

Ha végignézted ezt a filmet, akár száz vígjátékot is ledarálhatsz utána, semmi sem fogja feloldani benned a szorongást. Olyan súlyos kérdésekre keresi ugyanis a választ, hogy mi van akkor, ha egy anya képtelen szeretni a gyerekét, aki kétségkívül furcsa. De vajon éppen azért lett furcsa, mert a saját anyja idegenkedett tőle már a születése pillanatától, vagy azért nem bírta szeretni, mert a gyerekben a kezdetektől fogva ott volt a nyugtalanító gonoszság?

Forrás: YouTube/KinoMoziBudapest

7. Az élet nélkülem (2003)

Elképzelted valaha, hogy mi lenne a gyerekeitekkel, a családoddal, a férjeddel, ha elragadna egy baleset vagy egy betegség? Ez a film éppen ezt a témát fejtegeti úgy, hogy nincs az az ember, aki ne sírná magát lázasra tőle. Egy édesanya megtudja, hogy halálos betegségben szenved, és csak néhány hónapja van hátra. A fennmaradó idejét arra szánja, hogy minél jobban előkészítse a halála utáni életre a gyerekeit és a férjét, amennyire csak lehet, közben arra is ráébred, hogy a család nemcsak örömmel, hanem megannyi lemondással is jár.

Forrás: YouTube/Films So Good

6. Sellők (1990)

Egyedülálló anya két kamasz lánnyal megáldva, az összes ezzel járó örömmel és konfliktussal, próbál önmaga maradni a férfiak uralta hatvanas évek Amerikájában. Eközben a lányai is keresik magukat, főleg az idősebb, aki menekülni próbál anyja szabados életmódjától. Valahogy mindig is így képzeltem el egy anya-lánya kapcsolatot. Egyszerre csodálatos és idegőrlő, az egyik pillanatban szeretetteljes, a másikban pedig veszekedős.

Forrás: YouTube/Movieclips Classic Trailers

5. Édesek és mostohák (1998)

Ez a film számomra kihagyhatatlan a listáról, egyrészt nyilván sírok rajta, másrészt nagyon életszerű története van. Ja, a gyerekek is idegesítőek benne, végre! Mindent megtesznek, hogy pokollá tegyék az apjuk új feleségének, vagyis a mostohaanyjuknak az életét, aki hiába strapálja magát, tudja, hogy soha nem fog tudni az igazi anya helyébe lépni.

Még akkor sem, ha az igazi anya hamarosan meghal egy betegségben. De vajon mindenképpen a helyére kell lépni? Meg kell-e felelni ebben az anyaszerepben úgy, hogy az mindenkinek jó legyen? És egyáltalán lehetséges-e ez?

Forrás: YouTube/Sony Pictures Home Entertainment

4. Fény az óceán felett (2016)

Főleg a romantikusabb lelkeknek ajánlom ezt a filmet. Adott egy magányos férfi, aki egy kis sziget világítótornyának a gondnoka. Nem sokáig marad magányos, mert egy szép fiatal lány mindenképpen vele képzeli el az életét a szigeten, ahová havonta egyszer megy egy kis hajó élelmiszerrel. Már csak egy gyerek hiányzik az életükből, de a lány sorozatosan elvetél.

Egy nap partra sodor a tenger egy csónakot, benne egy halott férfival és egy nagyon is élő csecsemővel, akit magához vesz a házaspár. Onnantól kezdve boldogan élnek, egészen addig, amíg rá nem jönnek, ki a gyerek igazi anyja. Vajon ki számít egy gyerek valódi szülőjének? Aki kihordta, és életet adott neki? Vagy aki teljes szeretetben nevelte annak ellenére, hogy nem ő a biológiai szülő? A film ezekre keresi a választ egészen torokszorító módon.

Forrás: YouTube/Movieclips Trailers

3. A szoba (2015)

Egy édesanya aprócska kis szobában él a kisfiával, és mindent elkövet azért, hogy varázslatossá tegye a gyerek napjait öt négyzetméteren. A kisgyerek nem is sejti, hogy voltaképp foglyok a számára az egész világot jelentő szobában, amit soha nem hagytak el. Hogyan próbálja az anya a gyereke számára széppé tenni az életet úgy, hogy évek óta bezárva tartja őket az elrablója, akitől a fiú is született? Az egész történet nagyon megterhelő, mégis lélekmelengető.

Forrás: YouTube/Mafab.hu

2. Babadook (2014)

Nagy horrorrajongó vagyok, és mindig örülök, amikor egy olyan filmbe futok bele, amin nemcsak borzongani lehet másfél órát, hanem valóban filmélményt nyújt, mondanivalóval rendelkezik. Nem hazudok, ez a film is ijesztő. Nagyon para benne a Babadook nevű szörny, aki megszállja egy egyedülálló anyuka házát, és magával akarja vinni a vélhetően SNI-s fiát.

Az idegösszeomlás szélén álló, végletekig kimerült, magányos anyának még a szörnnyel is meg kell küzdenie, ám ahogy haladunk előre a történetben, fel kell tennünk a kérdést: a szörny vagy maga az anya jelenti-e a nagyobb veszélyt a kisfiúra?

Forrás: YouTube/Pannonia Entertainment

1. Egy nap (2018)

E filmben egy teljesen átlagos háromgyerekes anyuka egy napját követhetjük végig. Kötélből vannak az idegei annak, aki nem fárad el már csak attól, ahogy végignézi, hogy ez az anya hogyan juttatja el A-ból B-be a gyereket, a sulitól az edzésig, majd rohan el a gyógyszertárba, mert a legkisebb beteg, közben próbál dolgozni, és a férjével is akadnak gondjai, ráadásul a mosogató csöve is ereszti alul a vizet.

Akinek van gyereke, az mindennap ebben él, és pont emiatt nincs legalább egy olyan jelenete a filmnek, amit ne élt volna át. Akinek nincs gyereke… – hát, nem biztos, hogy annak ez a film hozza meg a kedvét az anyasághoz. Minden képkockája hiteles, olyan, mintha egy másik nő életén keresztül a sajátunkét is figyelnénk.

Forrás: YouTube/VertigoMediaKft

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit