web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

6 gyerek után, 50 évesen kezdett sportolni a Spartan-nagyi

6 gyerek után, 50 évesen kezdett sportolni a Spartan-nagyi

Sebestyén Diána nem olyan nő, aki megijed és magába roskad az elé görgetett akadályoktól, sőt! A hatgyermekes édesanya, aki már háromszoros nagymama is, a hátára kapja a súlyokat, és áthág a legmeredekebb barikádon is, csimpaszkodik vizesárok felett, vagy szélsebesen gázol át a süppedő sáron. És ez nemcsak a terepen, de az életben is így van.

Elmentem esőben futni – mielőtt leültem a cikk írásához, érezni szerettem volna valami hasonlót. Meg akartam tapasztalni azt, mit érezhet, aki futócipőt húz, és tűzön-vízen keresztül megy előre, át az akadályokon. Bevallom, az első 50 méteren beázott a cipőm, a ruházatom pedig semmilyen szinten sem felelt meg a követelményeknek. S bár én nagyon szeretek sportolni, illetve mozogni, a futás a mumusom. Nem szeretem.

Azonban minden lépésnél eszembe jutott valaki, akinek ez meg sem kottyan. Pedig ő nem csigákat kerülget, és arcába lógó faágak alatt hajol el. Az energiáival hegyeket megmozgató Sebestyén Diához képest én kismiska vagyok. De a gondolat, hogy ő mire képes, csak vitt előre. Egy idő után nem éreztem a nedves zoknit sem, sőt az eső kellemesen frissítette az arcomat, mint egy izzasztó, perzselő napon a párakapuk. Mire hazaértem, úgy éreztem, hős vagyok.

Titokban sportolt

Sebestyén Diána kisebbik fia unszolására, 50 évesen, hat gyermek és három unoka mellett kezdett versenyszerűen sportolni. Eleinte titokban ment futni, a gyerekek úgy tudták, kutyát sétáltat. Majd munka közben, „kávészünetben” fekvőtámaszokat csinált, húzódzkodott az ajtófélfán. Dina hamar érezte, ha kitartó, akkor sikerülni fog, így megkezdte a felkészülést a Spartan-versenyekre.

Spartan, akadályverseny, OCR, nagymama, kitartás, elkötelezettség, nagymama

Kép: Sebestyén Diána

Erről szól a Spartan

A Spartan Race egy olyan akadályverseny, amelyet időre kell teljesíteni. Különböző távolságú és nehézségi szintű próbatételből áll: 5 km-től egészen a maratoni távokig. Az első versenyt 2010-ben rendezték Amerikában. Napjainkban már több mint 2500 Spartan Race-eseményt rendeznek évente, világszerte 42 országban, köztük Magyarországon is. Három fő versenytípusa a Spartan Sprint, a Spartan Super és a Spartan Beast. A legextrémebb kihívása a 60 órás Spartan Agoge, míg a gyerekeknek a Spartan Kids versenyeit rendezik meg. Forrás: Wikipédia

A családdal kezdte

Dinát az sarkallta próbatételre, versenyzésre, hogy rengeteg akadályt leküzdött már az életben, és megannyi reménytelennek tűnő problémát oldott meg. Mindig is úgy gondolta, ezek csak fizikai akadályok, amelyeket megfelelő felkészüléssel és kitartással nem lehetetlen elérni. Persze ez akkor még nagyon nagy dolognak tűnt számára. A családdal együtt indult edzeni, ahogy ő mondja, „erdőre-mezőre futni, fekvőtámaszozni”.

„Négy gyermekemmel együtt vettünk részt az első versenyen, sőt a legnagyobb unokám is indult. Olyan könnyedén szárnyaltam át az akadályokon, két hibaponttal végeztem. Nagyon büszke voltam a családomra és magamra is.”

Spartan, akadályverseny, OCR, nagymama, kitartás, elkötelezettség, nagymama

Kép: Sebestyén Diána

Egészségügyi problémák

Leginkább az egészségügyi problémák okoztak gondot: miután hirtelen és nagy ütemben kezdte meg a felkészülést, íngyulladás alakult ki a lábában, és egy meglévő gerincprobléma mellett ízületi gyulladással is bajlódott. A saját bőrén tapasztalva jött rá, hogy fokozatosan kell felépíteni az edzéseket, szépen lassan kell megerősítenie magát ahhoz, hogy készen állhasson a megmérettetésekre.

Szerencsére nagyon gyorsan erőre kapott. A korábbi gerincbántalmak miatt egy 3 kilós súly megemelése is gondot okozott számára, mára azonban megszűntek a panaszai, képes egész nap talpon lenni, hajolgatni. Sőt, a versenyeken már mosolyogva szalad a homokzsákokkal a nyakában, átfordít hatalmas traktorgumikat, és a 30 kilós betongolyót is elcipeli.

Kemény edzések

Dina tavaly ősszel kezdett komolyabb edzésbe. Először Horváth Ferenc near ground training (NGT) edzéseihez csatlakozott online – ezt jelenleg heti három alkalommal űzi. Majd ezután egy webináriumon ismerkedett meg Meral Yamak Diánával, aki nemcsak testileg, de mentálisan és lelkileg is elkezdte felkészíteni az akadályok leküzdésére. Diával is heti háromszor edz, ezenfelül közös meditációk, életmód- és étkezési tanácsok, illetve jóga segíti a versenyekhez és a mindennapok megéléséhez.

Ő ajánlotta a közelben lévő OCR-akadálypályát is, a Sziget Grundot, ahol azóta már egyesületi tagként szerződött Dina a GaborTeambe versenyzőként. Itt vasárnaponként van még egy edzése. Így aztán elég komplex a heti programja, de már el sem tudná képzelni az életét mindezek nélkül.

Spartan, akadályverseny, OCR, nagymama, kitartás, elkötelezettség, nagymama

Kép: Sebestyén Diána

Példamutató és inspiráló

Dina a csoportos edzések egyik szíve, motorja. Mindig vidám, pörög, és emberien inspiráló. Példát mutat, és kellően kidolgozza magát. Néha még a koncentráción és a fegyelmezettségen lehetne fejleszteni, de így is az egyik legjobb köztünk, és az egyik legjobb ember, akit ismerek” – vallja Horváth Ferenc.

Gábor Man (azaz Zimányi Gábor), a GaborTeam vezetője a következőképpen látja a közös jövőt.
„Korosztályában szeretnénk kimagasló eredményeket elérni, amire jó esélye van. Amikor hozzám jött edzeni, már volt némi tapasztalata a versenyzésben, ám kell még kicsit csiszolni a technikáján, és fejleszteni az erőnlétén, de hihetetlen kitartással dolgozik az edzéseken. A gyerekeinek és az unokáinak pedig igazán jó példát mutat, szépen terelgeti őket az egészséges életmód felé.”

Nehézségek a pályán

A Spartan egy olyan sport, ahol a versenyzőnek akadályok formájában kell legyőznie a különféle fizikai kihívásokat: nehéz tárgyak hordozása, vizes akadály leküzdése, szögesdrót alatt való kúszás, falon mászás, katonai kiképzésen használt elemeken átjutás. Tehát jobbára az állóképesség, az erő, a sebesség és az ügyesség tesztelése. A harci sérülések szükséges velejárói ennek a sportnak, de ahogy erősödik és technikailag fejlődik az ember, egyre kevesebb lesz belőlük.

„Amikor edzésen végigmegyek egy akadálypályán, és ha csak egy fogással tovább sikerül jutnom, mint az előző alkalommal, olyan boldog vagyok!” – mondja Dina.

Spartan, akadályverseny, OCR, nagymama, kitartás, elkötelezettség, nagymama

Kép: Sebestyén Diána

Akadályok az életben

Dina két fiút szült egy év és egy nap különbséggel, majd két évvel később két lánynak adott életet, szintén kis korkülönbséggel. Másfél évvel később ötödik gyermeke, Emma, Down-szindrómával született. A problémákat sajnos nem tudták a férjével közösen megoldani, így Dina öt gyermekével vált egyedülálló szülővé. Ám a betegségek, anyagi nehézségek mellett is talpon tudott maradni, munkát talált, és megerősödött.

Új élete és új kapcsolata lett, így 7 év után megszületett hatodik gyermeke is, Mira. Egész nap sírt a pici, hosszú hetekbe telt, mire kiderült, hogy tejfehérje-érzékeny. Dina hónapokon keresztül nem aludta ki magát, visszhangos és homályos volt minden körülötte, azt sem tudta, hogyan élje túl a napokat. Ráadásul a kapcsolata is hanyatlani kezdett, amelynek végére másfél évvel ezelőtt pontot tettek.
Dina egy igazi túlélő – aki ráadásul a gyermekeiért él, akinek a sok szeretet ad energiát, illetve viszi előre az életben.

Fogyatékos embereknek tart foglalkozásokat

Dina programkoordinátorként hetedik éve dolgozik a Down Alapítványnál: pályázatokat ír, szakmai programokat visz végig, és művészeti foglalkozásokat tart értelmi fogyatékos embereknek, gyerekeknek a Fotóterápiás művészeti műhelyben. Imádja a munkáját. Sokrétű, kreatív, és a boldog, csillogó szempárok mindennap erőt adnak neki.

Dina és a könyvek

Közben Dina könyvet is ír, mesekönyvet „Füge naplója” címmel. A kötet Emma lánya mentett segítőkutyájáról szól, és bemutatja, hogyan alkalmazkodott, illeszkedett be a családba, és milyen módon segít Emmának.
Dinának korábban egyébként már megjelent egy könyve Adventi Mesenaptár címmel, melybe az esténként Mirának elmesélt kalandokat gyűjtötte össze, illetve illusztrálta a történeteket hozzá.

Spartan, akadályverseny, OCR, nagymama, kitartás, elkötelezettség, nagymama

Kép: Sebestyén Diána

Ott a dobogón!

Dina titkos vágya volt, hogy egyszer dobogón állhasson. S bár fiatal még a versenyvilágban, a Nyíregyháza Extreme Trailen máris harmadik helyezést ért el. De itt még nincs vége! Edzőjével, Meral Yamak Diánával éppen egy „Anyaformáló” csomag összeállításán dolgoznak, ezért nagy eséllyel fogunk még hallani róla.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit