web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Ezek a leggyakoribb gyermek és csecsemőbetegségek

Ezek a leggyakoribb gyermek és csecsemőbetegségek

Csecsemőkorban sajnos igen gyakori, hogy hétről hétre kell megküzdenünk betegségekkel. Ebben a cikkben összeszedjük, melyek a leggyakoribb csecsemőkori és kis gyermekkori betegségek.

Szerencsére ma már a legtöbb megelőzhető, vagy ha már kész a baj, akkor a szövődmények kezelésével minimálisra csökkenthető. Gyermekgyógyászok tapasztalatai alapján egy képzeletbeli sorrendet állítottunk fel a betegségek között gyakoriságukat tekintve a webbeteg és a benu segítségével.

Nátha

Az egyik leggyakoribb megbetegedés. Különböző vírusok okozzák, ezért a betegséget többször, akár egymás után is el lehet kapni, tehát ismétlődése egy éven belül is gyakori jelenség. 1-3 napos lappangás után torokfájással kezdődik, orrfolyással kísérve, mely utóbbinál a váladék eleinte híg, áttetsző, később gennyes lehet. Hőemelkedés, mérsékelt láz is előfordulhat. Orrcsepp adása, bő folyadékbevitel, szükség esetén lázcsillapítás javasolt.

Vírusos bélgyulladás

Többféle vírus okoz bélgyulladást, legjelentősebb kórokozók a Rota vírus és a Calici vírus. A Rota vírus főként csecsemő és kisded korban okoz megbetegedést, ami veszélyessé fokozódhat. 1-3 napos lappangás után hányás-hasmenés magas láz, hasi fájdalom jelentkezik. A legfőbb veszély a folyadék- és sóvesztés, amelynek következtében a csecsemő súlyos állapotba kerülhet, és kórházi kezelésre szorulhat. Nagyobb gyermekeknél általában enyhébb formában zajlik a betegség, elegendő lehet az otthoni ápolás, folyadék- és sópótlás. Rota vírus ellen védőoltás adására van lehetőség, amit választhatóan kérhetünk a háziorvosunknál.

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. Általában 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat, amely során a gyors folyadékveszteség jelentős folyadék- és elektrolit háztartási zavarhoz vezet, így ebben az időszakban különös odafigyelést igényel a kezelése.

A vírus egyébként orális úton terjed, nem megfelelő higiénés körülmények között, a kézmosás elmulasztásával.

Maci vigyáz rá…

RSV vírus okozta légúti fertőzés, tüdőgyulladás

A legveszélyeztetettebb korosztály egyértelműen a 2 év alatti gyermekek. A legtöbb esetben a tünetek nem súlyosak és a náthához  nagyon hasonlóak. Azon túl azonban, ha az immunrendszer gyenge, vagy fennálló betegség mellett fertőzi meg a gyermeket a vírus, akkor komoly következményei lehetnek, mint a bronchitis, vagy a tüdőgyulladás.

A kéz-láb-száj betegség

Hólyagok jelennek meg a szájban, a tenyéren és a talpon. Okozója a coxsackie-vírus több válfaja. A vírus cseppfertőzéssel terjed és főleg 10 éves kor alatti gyermekközösségekben (bölcsőde, óvoda és iskola) okoz járványokat nyári és őszi időszakokban. Jelen van a nyálban, légutak váladékaiban, hólyagok váladékaiban és a székletben, így köhögés, tüsszentés alkalmával a levegőbe kerülve, vagy cumi, közös pohár, játékok által is fertőzhet. Rendszeres kézmosással és fertőtlenítéssel azonban megfelelően védekezhet a vírus terjedése ellen.

Károly-Rajki Edith

 

Képek forrása:
https://unsplash.com/
https://pixabay.com/

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit