web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Webkamerán is támadnak a bűnözők

– 6 tipp, hogy a gyermeked ne legyen veszélyben

Webkamerán is támadnak a bűnözők <br><p class='alcim'> – 6 tipp, hogy a gyermeked ne legyen veszélyben</p>

A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Ám ebből a technológiából nem csak az emberi kapcsolatok profitálnak: a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogyan használhatják ki. Vigyázz, a gyermekeid is veszélyben lehetnek!

Néhány évvel ezelőtt, amikor egy Mark Zuckerbergről készült fotó hátterében a Facebook-alapító leragasztott webkamerás laptopja is látható volt, sokan meglepődtek. Akkor túlzásnak tűnt, ma viszont már, mondhatjuk, észszerű.

Csak óvatosan!

„Legyünk óvatosak a webkamerával!” – erre hívják fel a figyelmet a kiberbiztonsággal foglalkozó ESET szakértői. Hogy miért? Többek között azért, mert minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők ugyanis betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

webkamera, kiberbűnöző, veszély, csalók, gyerekek

Kép: Pexels

Belelátnak az életünkbe

A szakértők szerint ezzel a technikával a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kameráikat, így kémkedve életük legbensőségesebb helyzetei után. A motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten.

webkamera, kiberbűnöző, veszély, csalók, gyerekek

Kép: Unsplash

Így védhetjük a gyerekeket

Már maga az ötlet is hátborzongató, pláne, ha belegondolunk, hogy a támadók így a gyerekeket is megpróbálhatják kihasználni. Elővigyázatos szülőként tehát érdemes megfogadnunk a szakértők tanácsait.

 • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerájukat, mindig takarják le azokat. Így ha támadók fel is törik azt, többnyire használhatatlan lesz számukra. Erre a célra már öntapadós webkamera-takarókat is vásárolhatunk, amelyeket egyszerűen csak el kell húznunk, ha használni szeretnénk a kamerát.
 • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt”.
 • Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat, például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.
  webkamera, kiberbűnöző, veszély, csalók, gyerekek

  Kép: Unsplash

 • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek, amikkel a csalók visszaélhetnek.
 • Tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.
 • Mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés