web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Egy nő kétszer szült, egy hónap eltéréssel. Hogy lehetséges ez?

Egy nő kétszer szült, egy hónap eltéréssel. Hogy lehetséges ez?
Amikor egy bangladesi nő februárban megszülte az első gyermekét, minden teljesen normálisnak tűnt. Azonban teljesen megdöbbentette az orvosait, amikor egy hónappal később újra vajúdni kezdett, ezúttal ikreknek adva életet.

Hogy lehetséges ez? A nőnek két méhe van, és mindkettőben fejlődött élet. Ezt a jelenséget nevezzük kettős méhnek, vagy két méhűségnek.

A 20 éves nő először egy kisfiúnak adott életet február végén, majd mivel minden rendben volt, el is engedték a kórházból, állítja a CNN.

Azonban 26 nappal később alhasi fájdalmak jelentkeztek nála, ezért elment a kórházba. Az orvosok elvégeztek egy ultrahangot és akkor látták, hogy két méhe van, és ikreket hordoz az egyikben. Ezután egy sürgős császármetszést végeztek, hogy világra hozzák a kicsiket.

„Teljesen ledöbbentünk, és egyben meglepődtünk. Soha nem találkoztam még ehhez hasonlóval.” –  mondta a BBC-nek Dr. Sheila Poddar, a bangladesi Ad-din Kórház nőgyógyásza, aki segített világra hozni az ikreket.

A nőn nem végeztek el ultrahangvizsgálatot az Ad-din korházban, ezért nem tudták, hogy ikreket is vár az első szülött kisfia mellett.

Az, hogy valakinek két méhe van nagyon ritka, 2000-ből 1-nőnél figyelhető meg ez a jelenség, állítja a Scientific American. A női magzati fejlődés során a méh általában két csőként indul, amelyek egybefonódnak és alkotják meg a méhet. Néhány nő esetében azonban a csövek nem csatlakoznak egymáshoz és, a Mayo Klinika szerint, két különálló méhet alkotnak.

Nem ez az első eset, amikor egy nő mindkét méhében fejlődött magzat. 2011-ben Floridában egy nő 2 babát hozott világra, 2 különböző méhből. Akkoriban az orvosok azt mondták, hogy ennek az esélye egy az ötmillióhoz.

A bangladesi nő esetében valószínű, hogy petesejtjei egyszerre három petét bocsátottak ki, amelyeket egyszerre termékenyítettek meg, mondta Dr. Christopher Ng, a szingapúri GynaeMD klinikáról a BBC-nek. Ez tehát azt jelentené, hogy az első szülött kisfiú idő előtt született, 26 nappal korábban, mint az ikrek. Az orvosok azt is nyilatkozták, hogy az ilyen esetekben a két méhnek különböző, egymástól független összehúzódásai lehetnek.

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés