web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Az ölelés gyógyít

– csak szorítsd magadhoz a gyermeked!

Az ölelés gyógyít  <br><p class='alcim'> – csak szorítsd magadhoz a gyermeked!</p>

Egyetlen szülő sem fogja elfelejteni, amikor először ölelhette meg újszülött kisbabáját – hihetetlen, de már ezek a korai érintések is fokozzák a baba agyi reakcióit, és ellensúlyozhatják az újszülöttek egyéb átélt traumáit. Egy tanulmány szerint tehát minél többször öleled meg az újszülötted, az apróság annál többet profitál az agyi és idegrendszeri fejlődése szempontjából.

A szülők és gondozók szeretetének korai, gyengéd megnyilvánulása tartós hatással van arra, hogy a kisbabák agya hogyan reagál a szelíd, kedves érintésekre – erre a következtetésre jutott az Ohio állambeli Columbusban, a Nationwide Children’s Hospital által végzett, összesen 125 koraszülött és időben érkezett újszülött vizsgálata.

Kellemes érzés

A felmérés azt mutatta, hogy a szülők és gondozók korai, gyengéd szeretetének megnyilvánulása tartósan befolyásolja azt, hogy a baba agya hogyan reagál a gyengéd érintésre. A szülői ölelések segíthetnek a koraszülött csecsemőknek, hogy a szeretet érzését kellemesnek érezzék, ne pedig egy új, felfokozott érzésként éljék át. Mindez a pozitív agyi válaszaikat is stimulálja.

Bárki, aki az elmúlt évtizedben kapcsolatba került a szülőszobával, egészen biztosan hallott a kenguruápolás és a bőrkontaktus előnyeiről, de ez az új információ bebizonyítja, hogy az anya vagy apa mellkasán, átölelve töltött első zavartalan órák akár ellensúlyozhatják a negatív tapasztalatokat és érzéseket, főleg a sérülékenyebb koraszülöttek esetében.

ölelés, agyi fejlődés, felmérés, kutatás, újszülött, koraszülött

Kép: Pixabay

A felmérés részletei

A kutatók a csecsemők feje fölé feszített puha EEG-hálót használták az agyuk reakcióinak mérésére. A kicsiket gyengéd levegőfújás érte közvetlenül az előtt, hogy hazaengedték őket a kórházból. Az időben érkezett babák mutatták a legerősebb agyi reakciót, a koraszülöttek közül pedig azoknak volt a leggyengébb az agyi reakciója, akiknek fájdalmas orvosi eljárásokat kellett elviselniük közvetlenül a születés után.

A kutatásban részt vevő szakemberek meglepődve tapasztalták, hogy a nagyon korai orvosi eljárások (például fájdalomcsillapító gyógyszerek adása) milyen jelentősen befolyásolják a koraszülöttek érzékelését. Azonban jó hír, hogy a sok-sok ölelés segíthet ellensúlyozni a különböző negatív tapasztalatokat. A felmérés szerint ugyanis minél támogatóbb érintést kapott egy koraszülött csecsemő a szüleitől vagy a kórház személyzetétől, annál erősebb volt az agyuk válasza.

ölelés, agyi fejlődés, felmérés, kutatás, újszülött, koraszülött

Kép: Pexels

Gyógytornászok segíthetnek

A tanulmány egyik szerzője, dr. Nathalie Maitre szerint a felmérés azt mutatja, hogy a bőrkontaktus elengedhetetlen azon csecsemők számára, akik hosszú időt töltenek újszülött intenzív osztályon. Amikor azonban egy csecsemő az újszülött intenzív osztályra kényszerül, sajnos anya és apa nem mindig tudnak jelen lenni, hogy öleléseikkel támogassák a gyermeküket.

„Ha a szülők nem tudják ezt megtenni, akkor a kórházaknak érdemes lenne megfontolniuk, hogy külön személyzetet, például gyógytornászokat alkalmazzanak erre a célra. Így az újszülötteknek gondosan megtervezett tapintási élményt nyújthatnak, amely néha különböző okokból, de hiányzik a kórházi környezetből” – mondta Maitre a vizsgálattal kapcsolatban a Science Daily című online folyóiratnak.

ölelés, agyi fejlődés, felmérés, kutatás, újszülött, koraszülött

Kép: Pixabay

A szülők kezében az irányítás

Ha az anyukák és apukák jelen tudnak lenni az újszülött intenzív osztályon, akkor az extra gyöngéd, szeretetteljes érintésekkel visszavehetnek egy kis irányítást egy olyan helyzetben, amelyben általában a szülők elég tehetetlennek érzik magukat. Annak tudata, hogy egy szelíd ölelés segíthet a tűszúrás ellensúlyozásában, még egy ok arra, hogy a szülők minél jobban összebújhassanak az új- és koraszülöttjeikkel – nem mintha bárkinek kellene erre egyébként különleges ok.

Nekünk, akik szülők vagyunk, a szívünk minden öleléssel egyre nagyobb lesz, de az az igazság, hogy a gyermekeink agya még annál is sokkal jobban fejlődik, mint az ölelésekkel közöttünk kialakuló kötelék.

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit