Kísérlettel támasztották alá, hogy az anyatejben található kémiai anyagok úgymond feloldják a daganatot, ezáltal a rákos betegek képesek kipisilni azt.

Csak az anyatejben találhatóak olyan kémiai anyagok, amelyek képesek egy tumort darabokra törni, ezzel lehetővé téve azt, hogy ezek a vizelettel együtt távozzanak, látható a kísérlet eredményeiben. Az Alfa 1H a laktóz előállításában segít – az anyák által termelt tápláló tejcukorban, amely a csecsemők fejlődéséhez elengedhetetlen. A tudósok felfedezték azonban, hogy van egy másik formája is, amely meg tudja ölni a daganatokat, és a remények szerint képes meggyógyítani a betegeket.

.

A kísérlet első eredményeiben 40 olyan beteg között, akiknek súlyos húgyhólyagrákjuk volt, 20-an hat infúzióban kapták meg az orvosságot 22 napon keresztül. Ezek a betegek teljes daganatfregmenseket ürítettek a vizeletükkel. Egy kisebb kísérlet során 9 húgyhólyagrákos betegnek adtak be napi 5 dózist egy héttel a műtét előtt, hogy eltávolítsák a daganatot.

A 9 beteg közül 8-an elkezdték a vizeletükön keresztül kiengedni a daganatsejteket már 2 órával a szer beadása után, a daganat mérete pedig csökkent. Ráadásul más kemoterápiás módszerekkel ellentétben a környező szövetek nem károsodtak. A kísérletet a prágai Motol Egyetemi Kórház végezte, és a svédországi Lund Egyetem tudósai felügyelték.

Catharina Svanborg professzor, aki felfedezte 1995-ben, hogy az Alpha1H megöli a tumorsejteket és aki megalapította a Hamlet Pharma Ltd-t, hogy tesztelje a szert, azt mondta, reméli, hogy sokféle daganatot képes feloldani, ami által ezek biztonságosan távoznak a szervezetből.

„Az Alfa1H segíti a laktóz termelődését, a tejcukorét, amely a baba táplálkozásához, és a tejfolyadék előállításához elengedhetetlen”, mondta. Amikor kibontakozik, megváltoztatja funkcióját, és tumorellenes összetételeket képez. A 3D struktúrától függően nagyon izgalmas kettős funkciója van. „Nagyon erős bizonyítékaink vannak az egereken tesztelve, amelyek a daganat dózistól függő csökkenését mutatják az eltűnés pontjáig. Laboratóriumi bizonyítékunk van a ráksejtek sokféle típusára gyakorolt hatásra. Az eredmények arra ösztönöznek bennünket, hogy folytassuk az Alpha1H elérését a rákos betegek számára. ”

Nagyjából 10 000 embernél diagnosztizálnak Nagy-Britanniában húgyhólyagrákot, és csak a betegek fele él kb 10 évig. Állatkísérletekkel kimutatták, hogy a gyógyszer a rákos sejtek több mint 40 fajtáját képes elpusztítani, és kiváltja a daganat elpusztulását az apoptózis előmozdításával, vagyis a sejthalál természetes folyamatával, nem pedig vegyi anyagokkal történő mérgezéssel.

„Több bizonyítékra van szükség, de reménykedünk benne, hogy ez lesz a jövő kemoterápiája” – mondja Mats Persson, a Hamlet Pharma Kft. Vezérigazgatója.

A csapat most további vizsgálatokat akar folytatni, annak érdekében, hogy megtudja, hogy a gyógyszer képes-e zsugorítani a daganatokat, és javítani tudja-e a hólyagrákos betegek túlélésének arányát.