web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Az anyám is elvált, én is el fogok?

Az anyám is elvált, én is el fogok?

Egy új amerikai kutatás szerint azok az emberek, akiknek az édesanyja több partnerrel rendelkezett – legyen az házasság vagy élettársi kapcsolat –, gyakran ugyanezt a példát követik.

Az eredmények arra utalnak, hogy az anyák képesek továbbadni személyiségjellemzőiket és kapcsolati készségeiket, amelyek miatt a gyerekeik kevésbé lesznek képesek arra, hogy stabil kapcsolatokat építsenek ki.

„Eredményeink azt sugallják, hogy az anyák rendelkezhetnek olyan tulajdonságokkal, amelyektől többé-kevésbé kívánatosak lesznek egy házasságban, valamint jobbak vagy rosszabbak a kapcsolatokban” – mondta Claire Kamp Dush, a tanulmány vezetője, az Ohio Állami Egyetem humán tudományok docense. „A gyerekek örökölhetik és elsajátíthatják ezeket a készségeket és viselkedésformákat, majd beleépíthetik őket a saját kapcsolataikba.”

A legtöbb kutatással ellentétben, amelyek azt állapították meg, hogy azok, akiknek elvált szülei vannak, nagyobb valószínűséggel fognak elválni a jövőben, ez az új tanulmány kicsit kibővíti a képet, mondta Kamp Dush. „Ez nem csak a válásról szól. Sok gyermek látja a szülei válását, majd azt, hogy új kapcsolatokba kezdenek, amelyek szintén véget érnek” – mondta. „Mindegyik kapcsolat hatással van a gyermekre, mint ahogy azt a tanulmányban is láthatjuk.”

Az adatok az 1979-es Országos ifjúsági felmérésből (NLSY79) és az Országos ifjúsági és fiatalfelnőtt-felmérésből (NLSY79 CYA) származnak. Mindkét felmérés ugyanazon résztvevőket követte legalább 24 éven át. Az NSL79 CYA minden résztvevője NLSY79-kutatásba bevont nők biológiai gyermeke, így a kutatók hosszú távon megnézhették, hogy a két generációban élő embereknek hány kapcsolata volt. A felmérések nemcsak a házasságot és a házasság felbontását, de az élettársi kapcsolatokat is vizsgálták. A NLSY79 CYA 7152 embert követett, a kutatást az Ohio Állami Emberi Erőforrás Kutatási Központja vezette.

Elválás, Kétség, Kutatás

„Talán úgy tekintesz az élettársi kapcsolatra, mint egy vonzó, alacsonyabb elkötelezettségű kapcsolati fajtára, ha már hosszabb időn át láttad, hogy édesanyád ilyen kapcsolatban él” – mondta Kamp Dush. „Ez több partnerhez vezethet, mivel az ilyen kapcsolatok nagyobb valószínűséggel bomlanak fel.”

A tanulmány három elméletet vizsgált meg arról, hogy miért hajlamosak a gyermekek követni anyjukat a kapcsolatok számát illetően.
Egy elmélet szerint a gazdasági instabilitás hatása következtében sok párkapcsolat fullad kudarcba, illetve a házasságok jelentős része válással végződik, főleg, ha az egyik partner bevétele elvész.
A gazdasági problémák a gyermekek gyengébb eredményeihez és a felnőttkorba lépés nehézségeihez vezethetnek, ami ezáltal instabilabb kapcsolatok kiépítését eredményezi, állítja az elmélet.

Míg a gazdasági instabilitás valóban összefügg a partnerek számával, a tanulmányban a gazdasági tényezők ellenőrzése nem csökkentette jelentősen az anya-gyermek kapcsolatát a partnerek számában. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem a pénzügyi problémák miatt követik anyjuk példáját.

A második elmélet azt feltételezi, hogy az, hogy egy gyerek végigkíséri az anyja válását vagy szakításait, oda vezet, hogy ő maga is több partnerrel fog rendelkezni a jövőben. Az elmélet szerint az a testvér, aki több szakításnak vagy válásnak volt kitéve, nagyobb eséllyel fog hasonló életmódot folytatni, mint az a testvér, aki fiatalabb korának köszönhetően kevesebb partnerváltást tapasztalt.

Elválás, Magány

De ez nem így történt, mondta Kamp Dush. Annak az embernek, aki több szakítást tapasztalt az anyja részéről, nem volt statisztikailag nagyobb számú partnere, mint annak a testvérnek, aki nem élt át ilyen nagymértékű instabilitást.

Akkor tehát mi magyarázza azt, hogy az anyáknak és a gyerekeiknek hasonló szokásaik vannak a párkapcsolatokat illetően?

„Az eredményeink azt sugallják, hogy az anyák képesek átadni házassági és kapcsolati szokásaikat a gyermekeiknek – ami lehet jó, de rossz is” – mondta Kamp Dush.

„Lehet, hogy azok az anyák, akiknek több partnerük van, nem rendelkeznek túl jó kapcsolati készségekkel, nem kezelik jól a konfliktusokat, vagy mentális problémákkal küzdenek, amelyek mindegyike alááshatja a kapcsolatokat. Bármi legyen is a pontos mechanizmus, ha átadják ezeket a jellemzőket a gyermekeiknek, azzal csak kiegyensúlyozatlanná teszik a gyerekeik jövőbeni kapcsolatait.”

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés