Az anyám is elvált, én is el fogok?

Az anyám is elvált, én is el fogok?
Egy új amerikai szerint azok az emberek, akiknek az édesanyja több partnerrel rendelkezett – legyen az vagy élettársi – gyakran ugyanezt a példát követik.

Az eredmények arra utalnak, hogy az anyák képesek továbbadni a személyiségjellemzőiket és kapcsolati készségeiket, melyek miatt a gyerekeik kevésbé lesznek képesek arra, hogy stabil kapcsolatokat építsenek ki.

“Eredményeink azt sugallják, hogy az anyák rendelkezhetnek olyan tulajdonságokkal, amelyektől többé-kevésbé lesznek kívánatosak egy házasságban, valamint jobbak vagy rosszabbak a kapcsolatokban” – mondta Claire Kamp Dush, a tanulmány vezetője és az Ohio Állami Egyetem humán tudományok docense. “A gyerekek örökölhetik és elsajátíthatják ezeket a készségeket és viselkedésformákat, majd beleépíthetik őket a saját kapcsolataikba.”

A legtöbb kutatással ellentétben, melyek azt állapították meg, hogy azok, akiknek elvált szülei vannak, nagyobb valószínűséggel fognak elválni a jövőben, ez az új kutatás kicsit kibővíti a képet, mondta Kamp Dush. „Ez nem csak a válásról szól. Sok gyermek látja a szülei válását, majd azt, hogy új kapcsolatokba kezdenek, amik szintén véget érnek.” – mondta. „Mindegyik kapcsolat hatással van a gyermekre, mint ahogy azt a tanulmányban is láthatjuk”

Az adatok az 1979-es Országos Ifjúsági Felmérésből (NLSY79) és az Országos Ifjúsági és Fiatal Felnőtt felmérésből (NLSY79 CYA) származnak. Mindkét felmérés ugyanazon résztvevőket követte legalább 24 évig. Az NSL79 CYA-felmérés minden embere NLSY79 kutatásban lévő nők biológiai gyermekei, így a kutatók hosszú távon megnézhetik a két generációban élő embereknek hány kapcsolata volt. A felmérések nemcsak a házasságot és a házasság felbontását, hanem az élettársi kapcsolatokat is vizsgálták. A NLSY79 CYA felmérés 7152 embert vizsgált, a felméréseket az Ohio Állami Emberi Erőforrás Kutatási Központja vezeti.

„Talán úgy tekintesz az élettársi kapcsolatra, mint egy vonzó, alacsonyabb elkötelezettségű kapcsolati fajtára, ha már hosszabb ideig láttad, hogy édesanyád ilyen kapcsolatban él.” – mondta Kamp Dush. “Ez több partnerhez vezethet, mivel az ilyen kapcsolatok nagyobb valószínűséggel felbomlanak.”

A tanulmány három elméletet vizsgált meg arról, hogy miért hajlamosak a gyermekek követni anyjukat a kapcsolatok számát illetően.

Egy elmélet szerint a gazdasági instabilitás hatása következtében sok párkapcsolat fullad kudarcba, illetve a házasságok jelentős része végződik válással, főleg ha az egyik partner bevétele elveszik.

A gazdasági nehézségek a gyermek gyengébb eredményeihez és a felnőttkorba lépés nehézségeihez vezethetnek, ami így instabilabb kapcsolatok kiépítéséhez vezet, állítja az elmélet.

Míg a gazdasági instabilitás valóban össze függ a partnerek számával, a tanulmányban a gazdasági tényezők ellenőrzése nem csökkentette jelentősen az anya-gyermek kapcsolatát a partnerek számában. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem a pénzügyi problémák miatt követik anyjuk példáját.

A második elmélet azt feltételezi, hogy az, hogy egy gyerek végigkíséri az anyja válását, vagy szakításait, oda vezet, hogy ő maga is több partnerrel fog rendelkezni a jövőben. Az elmélet szerint az a testvér, aki több szakításnak, válásnak volt kitéve nagyobb eséllyel fog hasonló életmódot folytatni, mint az a testvér, aki fiatalabb korának köszönhetően kevesebb partnerváltást tapasztalt.

De ez nem így történt, mondta Kamp Dush. A testvérnek, aki több szakítást tapasztalt az anyja részéről, nem volt statisztikailag nagyobb számú partnere, mint annak a testvérnek, aki nem tapasztalt ilyen nagymértékű instabilitást.

Tehát akkor mi magyarázza azt, hogy az anyáknak és a gyerekeiknek hasonló szokásaik vannak a párkapcsolatokat illetően?

„Az eredményeink azt sugallják, hogy az anyák képesek átadni a házassági és kapcsolati szokásaikat a gyermekeiknek – ami lehet jó, de rossz is” – mondta Kamp Dush

“Lehet, hogy azok az anyák, akiknek több partnerük van, nem rendelkeznek túl jó kapcsolati készségekkel, vagy nem kezelik jól a konfliktusokat, vagy mentális problémákkal küzdenek, amelyek mindegyike alááshatja a kapcsolatokat. Bármi legyen is a pontos mechanizmus, ha átadják ezeket a jellemzőket a gyermekeiknek, azzal csak kiegyensúlyozatlanná teszik a gyermekeik jövőbeni kapcsolatait.”

Hirdetés

Közösség

Hirdetés

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Az "Örökbe Fogadok Egy Ovit" védjegyoltalom alatt áll a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A kifejezés és a logo használata engedélyhez kötött.