Ragadd meg a szexualitásod az anyaságban

Ragadd meg a szexualitásod az anyaságban
Egy nő sem tud igazán felkészülni arra, hogy milyen változásokat tartogat neki a leánykortól anyasági tartó út, addig, amíg ezt a saját bőrén nem tapasztalja meg.

Az életed szinte minden része megváltozik, ahogy próbálsz alkalmazkodni az új szerepedhez, azonban gyermekvállalás előtt valószínűleg egy nő sem gondol arra, hogy az anyává válás újradefiniálja a szexualitásukat. Valószínűleg azért, mert nem sűrűn beszélünk erről nyíltan. Az egyetlen dolog, amiről szó esik a témában az az, hogy mikor lehet újra szexelni szülés után. Azonban egy anya szexualitása sokkal sokoldalúbb és részletesebb beszélgetést igényel.

Számos olyan tényező van, amelyek miatt az új anyák elválasztva érezhetik magukat a szexualitásuktól, ilyen például a eltolódása, az alváshiány, a szorongás, a traumatikus vagy megzavaró szülési tapasztalatok, vagy az új, szülés utáni testük elfogadása. Nem is beszélve egy nő szexualitását átívelő kulturális megbélyegzésről miután anyukává válik. A babák során fogannak és amint a nemzés folyamat beteljesül, a nőktől elvárt, hogy elvessék az előző énjük ezen lényeges részét.

Dr. Marlene Ehrler, egy természetgyógyászati orvos és a Motherhood Medicine alapítója, aktívan dolgozik azért, hogy lerombolja azt az elnyomó narratívát, miszerint az anyaság és a kizárja egymást. A rendkívüli munkája segít az anyukáknak kapcsolatba kerülni az érzékiségükkel, amely egy létfontosságú része az egészségnek és teljességnek.

Gyakran nem esik szó egy nő szexuális és érzéki változásairól szülés után. Hogyan segíthetne ennek megértéseben egy párbeszéd kialakítása?

Általában ezzel a kérdéssel kezdődik: Mit jelent számodra anyának lenni? Sokszor a válasz elég egyhangú: gondozó, otthonteremtő, egy nő, akinek az élete a gyermekei körül forog. Miért ilyen egysíkúak és passzívak az ötleteink az anyaságról? Szexelned kell, hogy anya lehess, szóval miért nem lehetnek az anyák szexuális lények?

A legalapvetőbb kezdési pont annak vizsgálata, hogy miért gondolkodunk úgy, ahogy. Ez a belső utazás gyakran megindít sok kérdést és segít abban, hogy nemcsak magunkkal, hanem más nőkkel is jelentős párbeszédeket alakítsunk ki. A történeteink megosztása nemcsak önmagunknak, hanem minden más anyukának is segítenek normalizálni tapasztalataikat.

A kultúránk nem ünnepli az anyukák sokoldalú identitását. Hogyan befolyásolja a neveltetésünk a mélyen gyökerező gondolat a szexualitásról az anyaságban?

Ha figyelembe vesszük ezt a nyitott érzéki energiát, amely a terhesség és anyaság során lép fel, majd összehasonlítjuk a társadalom hagyományos anyai elvárásaival, az ellentét pusztító lehet. Adjuk utána hozzá a társadalom által felépített kapcsolati elvárásokat, és a megítélés szinte elviselhetetlen.

Gondolj egy egyedülálló anyukára, akinek házasságon kívüli gyermeke van! Mi az első benyomásod az érzékiségéről? Talán „kockázatos”? Gondolj egy anyára, aki már 4 éve házas és nemrég lett babája! Mit gondolsz az ő érzékiségéről? Talán „prűd”? Mi történik akkor, ha azt mondom, hogy ez az egyedülálló anyuka egy űrmérnök a NASA-nál, és a házas asszony munkanélküli? Változott a benyomásod? Miért?

A neveltetésünk miatt.

Egy kötött lencsén keresztül látjuk a világot, melyet a szüleink, a közösségünk, a társadalom, média, kapcsolatok, vallások, az iskola és a megélt tapasztalatink formáltak. A szex, szexualitás és érzékiség mindenkinek mást jelent, és ítéleteket hozzunk egy nő saját szexuális kifejezéséről a „körülményei” alapján. Valami oknál fogva, az anyukák szexualitása tabu téma és úgy tűnik, hogy nyilvános „hely” megítélésre.

Az új anyukák gyakran aggódnak a csökkent libidójuk miatt. Van bármi, ami normalizálja ezt a témát és támogatja a nőket, akik ezen mennek keresztül?

A nők naponta tízszer annyi oxitocint (szeretethormont) termelnek, mint a férfiak. Szülés után hónapokig (vagy akár évekig) úszunk ebben az tengerben. Oxitocin hullámokat kapunk attól, mikor szoptatunk, halljuk sírni a babánkat, mikor puszit adunk neki, vagy megszagoljuk, vagy attól is, mikor rájuk nézünk. A férfiak oxitocin szintje csak az pillanatában közelíti meg a miénket. A baba után a férfiak még mindig keresik a kapcsolatot és intimitást, mivel egyedül abban a pillanatban érik el a hormonális egyensúlyt. Viszont szülés után, biológiai szinten, az anyukák hormonálisan elégedettek.

Vegyünk egy anyukát, aki valószínűleg kényelmetlenül érzi magát az új testében, oxitocin tengerben úszik, viszont nagy eséllyel fölöttébb stresszes. A stressz hormonok kiirtanak minden maradék libidót. Ez a szex iránti vágy csökkentésének tökéletes képlete. Adjunk hozzá egy ugyanannyira stresszes partnert, aki az oxitocin tenger helyett belefullad a tesztoszteronba (az agresszív és védelmező hormonba). Minden alkalommal, mikor a baba felsír, az apán végig megy egy tesztoszteron hullám (oxitocin helyett), ami biológiailag érthető, mivel meg kell védeniük a babát a veszélyektől és betolakodóktól. Tegyük ezeket a szülőket egy hálószobába: az anyuka tele lesz oxitocinnal és stresszel a babára gondolva, az apuka viszont alig tud kilépni a tesztoszteron tengerből. Ez a katasztrófa receptje és a természet humorának egyik legnagyobb példája.

De megnyugodhatunk, ez valójában a természet intelligens dizájnja: a magas szintű oxitocin az anyákban és tesztoszteron az apákban segít megtartani a figyelmet a baba gondozásában és túlélésének biztosításában. Továbbá, a csökkent libidó segít megakadályozni egy újabb, korai terhességet, amely veszélyeztetné a fajunk következő generációjának életképességét és túlélését!

Bravó természet!

forrás: https://www.ohbabynutrition.com/blog/igniting-sensuality-embracing-sexuality-in-motherhood?fbclid=IwAR1fSOxroO8hht477AJ_s88PB3u8IWAA4nlOAjdQwg-oyn1hPIZi3XCfIVo

Hirdetés

Közösség

Hirdetés

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Az "Örökbe Fogadok Egy Ovit" védjegyoltalom alatt áll a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A kifejezés és a logo használata engedélyhez kötött.