Munka mellett, családi érintettség miatt kezdte el a mentes ételekkel való kísérletezést, ma pedig már a nem hagyományos étrendet követőknek segít a receptjeivel – Nemes Dóra közel húsz év médiában és könyvkiadásban töltött idő után megvalósította a saját álmát. És hiszi, hogy az anyavállalat sikere bennünk, nőkben rejlik.

Így indult

„Annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a környezetünkbe” – így vélekedik Nemes Dóra, aki hosszú évek óta foglalkozik egészséges, mentes ételek készítésével. Kezdetben Dóra először „csak” meggyőződésből próbálta ki a recepteket, majd miután a családjában megjelent az inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység is, ma már azt is tudja, hogyan készítse el a hagyományos ételek mentes változatát.

„A receptekkel való kísérletezést munka mellett kezdtem, és a bevásárlások, a főzés, a receptfejlesztések és az újrapróbálkozások rengeteg időmet elvették. A család tesztelt, én pedig mindig örültem, ha eltaláltam elsőre az ízlésüket” – mesél Dóra a kezdetekről.

Mentes Anyu, szakácskönyv, mentes ételek, receptek, család

Kép: Ruzsovics Dorina

Gyűjteményből szakácskönyv

Az újabbnál újabb ízekből, valamint a kipróbált és jól bevált receptekből aztán egy gyűjtemény lett – ezeket Dóra már Mentes Anyuként osztotta meg a nagyérdeművel, először internetes felületeken. Létrejött tehát a márka, aztán megszületett „A kevesebb több. A mentes jobb” mottó is, innen pedig egyenes vezetett az offline megjelenésig, vagyis az első szakácskönyvig.

Mindegyik mentes valamitől

A színes-szagos receptgyűjteményben a Dóra által is használt és kipróbált receptek vannak fotókkal, amelyekből akár többheti menüt is össze lehet kombinálni.

„A legnagyobb kihívást pont az ételek sokszínűsége okozta, szerettem volna ugyanis, ha valóban minden alkalomra több lehetőséget is kínálna a családoknak” – mondta Dóra, majd hozzátette, hogy receptjei közül nem mindegyik mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől. Ugyanúgy találni sokféle vegetáriánus és vegán, tej- és tojásmentes, valamint gluténmentes ételt, mint pizza-, kifli- és piskóta-alapreceptet is, ráadásul az összes recept elkészíthető hagyományos alapanyagokból is.

Mentes Anyu, szakácskönyv, mentes ételek, receptek, család

Kép: Ruzsovics Dorina

Család és a munka

Dóra gyermekei már tinédzserek, így nem okoz nehézséget számára a vállalkozással kapcsolatos teendők elvégzése, sőt a gyerekek is szívesen segítenek neki. Együtt készítik el például a Dóra által megálmodott környezetbarát tisztítószereket is, de a márkája logójának tervezésében is segítettek.

Bár tény, hogy Dóra a nap nagy részét munkával tölti, mindig sikerül azonban néhány „technikai” szünetet beiktatni, legyen az délelőtti torna, a párjával elköltött közös ebéd vagy egy kis délutáni csevegés a lányaival suli után. Az esték mindig csak a pihenésről szólnak, ilyenkor együtt a család, vagy Dóra éppen ekkor szakít magának egy kis énidőt. Ezután korán lefekszik, hiszen, mint mondja, ez biztosítja számára az egész napi energiát.

Mentes Anyu, szakácskönyv, mentes ételek, receptek, család

Kép: Ruzsovics Dorina

Ez az anyavállalat sikere

Dóra tudja, hogy a stabil háttér, a működő családi rendszer nélkülözhetetlen a vállalkozás elindításához és bővítéséhez. Fontos a család miatt egy bizonyos fokú kiszámíthatóság.

„Az anyavállalat sikere bennünk rejlik, a nőkben, a női tulajdonságokban, soft skillekben: ahogyan mi látjuk és ahogyan mi »csináljuk« a dolgokat. Nemrég olvastam egy interjút Mérő Verával, és igazán megfogott, teljes mértékben egyet tudok érteni vele, igaznak hiszem.

„Elég sok minden vetíti azt előre, hogy nagy igazság van abban, hogy a 21. század a nők évszázada lesz. Azt látom, hogy korábban soha nem tapasztalt terünk van, a változás zajlik, és nem áll meg. Ezt már nem lehet visszafordítani. A nők öntudatra ébredése megtörtént. És erre hamarosan rá is fognak jönni.”