Macaronsütésbe csak a legbátrabbak mernek belevágni – Georgina is tett egy próbát. Aztán kettőt, majd fél éven át még nagyon sokat, de sehogy sem jött össze a tökéletes végeredmény. A végén már annyira bosszantotta a sikertelenség, hogy ezt látva francia férje elküldte őt egy cukrászmesterhez. A tanulás olyan jól sikerült, hogy ma már Georgina az, aki másokat tanít sütni. Méghozzá egyenesen Franciaországból.
Melyikünk ne álmodozna arról, hogy olyan munkát végezzen, amelyet a szabadidejében is imád csinálni? Touron Georginának mindez sikerült, méghozzá félelmetes sebességgel: „A kisfiam megszületése után nagy sütögetésbe fogtam, elkapott a hobbicukrászkodás szeretete. Szülinapi tortát és mindenféle más sütit is sütöttem, de a híres francia édesség, a macaron kifogott rajtam. Nagyon sokat szenvedtem vele, teljesen kiszámíthatatlanul sikerültek, vagy a kukában végezték a sütimutánsaim. Mivel Franciaországban élek, kiborított, hogy pont a macaron készítése nem megy. Fél éven át szenvedtem vele, de soha nem jött össze. Ezt látva küldött el végül egy francia séfhez a férjem.”
Amikor a hobbiból munka lesz
Georgina egyenesen a franciák gasztronómiai fővárosába, Lyonba ment a legprofibbaktól tanulni. A tanfolyam annyira jól sikerült, hogy a fiatal cukrásztehetség megállás nélkül kezdte gyártani a tökéletesebbnél tökéletesebb macaronokat: „Már nem riadtam meg egy 200 db-os sütéstől sem, amivel feleannyi idő alatt végeztem, mint régen 30 darabbal, a minőségről nem is beszélve.”
Ekkor merült fel Georginában a gondolat, hogy megszerzett tudását akár kamatoztathatná is: „Féléves volt a kisfiam, amikor elindítottam a vállalkozást. Fontos volt számomra, hogy ne csak anya legyek. Sokszor éjjel dolgoztam, de annyira vitt a lendület, hogy bírtam erővel és kreativitással.”
A magyar lány egy online francia cukrásztanfolyamot indított, ez ma a Macaron Akadémia: „A nulláról indultam, semmit sem tudtam erről az egész vállalkozásdiról, de szerencsére kitartottam, és közben persze folyamatosan tanultam. A fő motivációm az volt, hogy akik szeretnének otthon különlegeset sütni, ne csalódjanak, mint én annak idején, hanem zökkenőmentesen, egyből sikerrel süssenek meg egy olyan ikonikus desszertet, mint a macaron. Ráadásul otthonról, anélkül, hogy elutaznának Franciaországba.”
A vállalkozás szinte már az induláskor berobbant
Georgina kezdetben nem számolt nagy sikerrel: „Egy alacsonyabb magyarországi fizetést lőttem be magamnak. Azt mondtam, ha összejön havi 150 ezer forintnyi bevételem, akkor számomra ez már egy sikeres vállalkozás lesz. Tévedtem. Már szinte induláskor hatszor annyi volt benne.” Georgina nagyon gyorsan szívta magába az online tudást, elkezdett komolyan foglalkozni a marketinggel és az üzletfejlesztéssel. Folyamatosan képezte magát, amely már fél év után átütő sikert eredményezett. Olyannyira, hogy a hobbisütők mellett profi cukrászok is az ő tanfolyamát kezdték el keresni: „Azon kaptam magam, hogy legalább annyira érdekel a cukrászvállalkozások működése, mint maga a sütés. Eközben sikerült olyan szintre jutnom a saját vállalkozásommal, hogy egyre több kérdést kaptam a tanfolyamon részt vett cukrászoktól, hogy hogyan kezdjenek bele a sütibizniszbe.”
Georgina egy év alatt közel háromszoros növekedést ért el a vállalkozásában, ezért úgy döntött, hogy egy könyvben is megosztja tapasztalatait: „Megírtam benne, hogyan lehet akár otthonról is elindítani egy vállalkozást. Ma már rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy a hobbisütésből főállás legyen. Ebben segít a könyvem.”
Járvány alatt is sülnek a macaronok
A világjárvány márciusi megjelenésével a cég körül is megjelent a bizonytalanság, de a kezdeti megtorpanás pár hónap alatt elillant: „Az év elején megírt terv sokat segített nekem. Nem mondom, hogy nem voltak kisebb változtatások, de összességében sikerült követni a tervet. Azt hiszem, ma már senkinek sem kérdéses, hogy minden szempontból fontos online jelen lenni, még akkor is, ha csak egy icipici cégről van szó.”
Georgina mindössze négy éve indította el gasztrovállalkozását, amelynek segítségével mára már több ezernyi macaron sült ki a magyar konyhákban és profi cukrászdák műhelyeiben. Az azóta kétgyerekes francia–magyar anyuka azt mondja, továbbra is tele van tervekkel, mi pedig már alig várjuk, hogy meglássuk, mi sül ki legközelebb a konyhájában!