Mire gondol egy 16 éves lány, és mi az, amit megvalósít felnőttkorában? Gáspár Zsuzsi például tudja erre a választ: tiniként álmodott egyet, amit évekkel később valóra is váltott. Lett egy saját bölcsije, majd négy gyermeke, így teljesült minden, kicsikkel kapcsolatos elképzelése. Ez a változás pedig mindent újrahangolt az életében.

Gáspár Zsuzsi állandóan foglalkozik valamivel. És a legtöbb valami, hogy, hogy nem, mind gyerekekkel kapcsolatos: vagy a bölcsisei, vagy a saját gyerekei, vagy – ahogyan ő fogalmaz – a saját belső gyermeke körül forognak a gondolatai. Mint mondja, a gyermekek szemében és a lelkében ott a feltétlen szeretet, az elfogadás, az öröm és a humor magja is, ami számára olyan, mint a levegő. Mindez az élete éltető, fontos és elválaszthatatlan része, amit sosem tud megunni. Ezért is alapította meg 13 évvel ezelőtt az újbudai Babapihenő bölcsit.

babapihenő, bölcsi, anyavállalat, négygyermekes anya, gyereknevelés, Gáspár Zsuzsi

Kép: Gáspár Zsuzsi

Bátorság és önbizalom kellett hozzá

Zsuzsi már egészen fiatalon eldöntötte, hogy nem egy irodaszékből fog nyugdíjba menni. Persze ő is folyamatosan tanulta az egyik szakmát a másik után, sokféle helyen és sok területen kipróbálta magát, amiért hálás is, hiszen mindenhonnan vitt magával valami fontosat. Ám miután rájött, hogy a felnőttek dübörgő üzleti világa nem neki való, egy számítástechnikai cég IT-vezető projektmenedzseri székét otthagyva megérkezett a gyerekek világába.

Noha az ötlete már 16 éves korában megfogalmazódott a gondolataiban, bátorsággal és nagy önbizalommal csak évekkel később, felnőttként vágott bele.

babapihenő, bölcsi, anyavállalat, négygyermekes anya, gyereknevelés, Gáspár Zsuzsi

Kép: Gáspár Zsuzsi

Végre hazatalál

„Akkoriban egyedül éltem, így semmi sem tarthatott vissza, hogy minden percemet kitölthesse ez a csoda. Teljes szimbiózisban léteztem vele, mert a változás nem csak a munkámat érintette. Az álmaim megvalósulása mindent újrahangolt az életemben: új szerelem, új szomszéd, új munkatársak, új munkahely, új lehetőségek, új kihívások – és mindenből a legjobbat kaptam. Mint egy ajándék. Persze volt bennem félelem és kétség is, de valahol legbelül nagyon jól tudtam, hogy »hazaértem« – emlékezett vissza Zsuzsi.

Új „otthonát” tehát megnyitotta a legkisebbek előtt, akik hat hónapos koruktól egészen ovis korukig, akár heti két-három napra is járhatnak a bölcsibe.

babapihenő, bölcsi, anyavállalat, négygyermekes anya, gyereknevelés, Gáspár Zsuzsi

Kép: Gáspár Zsuzsi

Folyamatos fejlődés

Az elmúlt 13 év alatt sok mindet látott már a vállalkozás, de mindig fejlődött, és vele együtt Zsuzsi is, hiszen folyamatosan azt keresi, hogyan adhatna még többet a családoknak. Indítottak már közös projektet pszichológussal, volt utazó és állandó konduktoruk és gyógypedagógusuk is, a legújabb tervük pedig az, hogy idén szeptembertől iskolafelkészítő foglalkozásokat is tartanak.

Család és munka

Zsuzsi maga is édesanya, három lányé és egy pici fiúé. Az anyaságát és a vállalkozást van, amikor könnyebben, van, amikor nehezebben tudja összehangolni, de tudatosan törekszik az egyensúlyra.

„Dolgozó anyaként mindig mások a kihívások, de azt hiszem, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mellett többnyire az énidő teremtése a legnehezebb” – vallotta be Zsuzsi.

„Minden napra tervezek egy-két óra olyan időt, amikor tudok egy kicsit haladni a dolgaimmal. Igyekszem előre kitalálni, hogy mikor mit kell és mit szeretnék csinálni. Vannak lendületesebb, húzósabb időszakok, és vannak lazábbak. Sokszor újra kell tervezni az egész napot, mert másképpen alakul az élet. Az élet a gyerekek körül olyan, mint az extrém sport: sosem tudod, mi vár a következő kanyar után, de ettől lesz igazi a kaland” – tette hozzá nevetve.

babapihenő, bölcsi, anyavállalat, négygyermekes anya, gyereknevelés, Gáspár Zsuzsi

Kép: Gáspár Zsuzsi

Az idő fontossága

A bölcsi vezetője szerint anyaként a vállalkozói létben elengedhetetlen egy jó időbeosztás – hogy legyen egy nagyjából tartható terv – és a humor, hogy tudjon nevetni akkor is, amikor nyolcadszorra tervezi újra a napját.

„Nagyon kell az őszinte szenvedély, hogy szeressem, amit csinálok, mert ez az üzemanyag hajtja azt a lelkes szeretetet, amit a munkámba tudok tölteni. Kell a hit, hogy érdemes és képes vagyok arra, amit a vállalkozásomban célul tűztem ki. A legfontosabb pedig az a társ, aki megtart, elfogad, felemel és kitartóan hisz bennem, bármi is történjen” – mondta.

babapihenő, bölcsi, anyavállalat, négygyermekes anya, gyereknevelés, Gáspár Zsuzsi

Kép: Gáspár Zsuzsi

Ettől sikeres egy anyavállalat

Zsuzsi úgy véli, hogy egy anyavállalat a szenvedélyes, őszinte, önazonos célokért dolgozó, lelkes, nagyot álmodni merő nő teremtő erejétől lesz igazán sikeres. Amikor annak az álomnak úgy van helye az anya életében, mint egy tervezett gyermeknek.

„Kell a támogatás is, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik a legnagyobb szeretettel veszik le a terheket a vállamról, amikor szükségem van rá” – tette hozzá Zsuzsi, aki még azt is elárulta, hogy számára fontos a megújulás és a fejlődés kulcsát jelentő folyamatos haladás, a tudásvágy hajtotta kutatás és a lelkes tanulás.

„A sikerhez hozzátartozik az is, hogy sok folyadékot fogyasszunk, megfelelően étkezzünk és mozogjunk, mert az egészség minden területen fontos. Na jó, és talán kell hozzá egy »kis kuckó« is, ahol inspiráltan lehet dolgozni, ám az én személyes »must have« kellékeim a kávé, a jegyzettömböm, a kedvenc tollam és az illóolajok” – sorolta.

Ha lehetne egy kívánságom…

„…akkor egy kis egyedül töltött időt kívánnék az aranyhaltól. Mert bizony nem könnyű, hogy minden pillanatban legalább öt másik ember igényeihez, hangulatához, életéhez kell alkalmazkodnom. Még ha a legnagyobb szeretettel gondoskodik is az ember a családjáról, néha akkor is kell egy kis szünet” – mondta Zsuzsi, akinek polcán halmozódnak az elolvasatlan, érdekes könyvek, és több félbemaradt vagy el sem kezdett online tanfolyam, valamint több nagy ívű terv kidolgozása is vár rá. De nem siettet semmit, sőt azt mondja, amíg eljön ezek ideje, élvezi azt, ami van.