A gyermekeimmel régi ünnepi hagyományok nyomán készítjük el évről évre a húsvéti tojásokat. Előre, általában február hónap közepétől félreteszem a vörös- és lila hagyma héját, amely természetes színezőként vörösesbarnásra festi a húsvéti tojásokat. Lássuk a folytatást!
Díszítésként kis lenyomatokat készíthetünk a tojásokra a kertből összeszedegetett apró levelek segítségével. Jelen esetben a gyerekek cickafark és fehér here leveleit gyűjtötték, de használhatjuk a petrezselyem, zeller zöldjét is.

Így készítjük
A harisnyát vágjuk fel akkora darabokra, hogy beborítsák a tojásokat, és össze is tudjuk csomózni vagy cérnával el tudjuk kötni. Simítsuk a levelet a tojásra – ha szükséges, be is nedvesíthetjük, hogy jobban tapadjon –, majd óvatosan, de jó szorosan vonjuk be a harisnyával. Így a színezőlé nem tud a levél alá befolyni. Ügyeljünk rá, hogy a minta ne mozduljon el. A harisnyát a másik oldalon csomózzuk vagy cérna segítségével kössük el. A felesleges harisnyadarabot vágjuk le.

A hagymahéjat tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe. Minél több héjat használunk fel, annál intenzívebb, sötétebb színárnyalatú tojásokat kapunk. Helyezzük a héjra a tojásokat! Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a tojásokat, majd tegyük fel főni. A főzőlébe ne felejtsünk el sót és egy pici ecetet tenni.

A forrástól számított 10-12 percig főzzük a tojásokat. Miután az edényt a tűzről levettük, a tojásokat hagyjuk benne kihűlni.
Ha kihűlt, óvatosan vegyük ki a tojásokat, vágjuk le róla a harisnyát, és a leveleket is szedjük le. Ezzel el is készültünk, de utolsó lépésként még áttörölhetjük a tojásokat zsírral vagy olajjal – én szalonnabőrkével kenem át, attól lett ilyen szép fényes.

Borítókép: Győrffy Ildikó
Ezt olvastad már?