web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Megvan, hova tűnnek a mosógépből a zoknik!

Megvan, hova tűnnek a mosógépből a zoknik!

Nálatok is előkerül mindig valahonnan egy zokni a párja nélkül? Ugye, hogy a fél pár zoknik okozta bosszúság hasonló a tető nélkül maradt műanyag dobozokéhoz? A jelenség nemcsak téged, hanem elméleti fizikust, pszichológust és statisztikust sem hagyott nyugodni. Nekik hála végre kiderült, hogy hova tűnnek a titokzatos lábravalók.

Tudtad, hogy az elveszett zokniknak is van világnapja? Éppen ma, május 9-én! Ennek apropóján utánajártunk, hogy lesz egyre több és több fél pár zokni az otthonunkban.

Bujkáló zoknimanó

Mégis hova tűnhetnek el? Vajon létezik a zoknimanó? Ha csak a Harry Potter-sorozatra gondolunk, ahol már fél pár zokni is manókat szabadít fel, a válasz mindenképpen az, hogy igen. Az most más kérdés, hogy szükséges-e kételkedni a manók létezésében…

zokni, zoknik fél pár zokni, mosás, eltűnik, zoknicsere

A fél pár zoknik okozta bosszúság hasonló a műanyag doboztetőkéhez. Az is lehet, hogy az eltűnt zoknik változnak át doboztetővé? Vagy egyszerűen elnyeli azokat az univerzum?

zokni, zoknik fél pár zokni, mosás, eltűnik, zoknicsere

Itt a megoldás!

Ez a kis bosszúság nemcsak bennünket, anyákat, feleségeket és háziasszonyokat nem hagy nyugodni, de Stephen Hawking angol elméleti fizikust sem hagyta, aki nem kevés időt töltött azzal, hogy megfejtse a világot átívelő titkot. Aztán jött dr. Simon Moore pszichológus és Geoff Ellis statisztikus közös elmélete, amely első ránézésre talán csak kevesek számára lesz érthető – létezik egy egyenlet, amelyből következtetni lehet a várható zokniveszteség mértékére.

A zoknik eltűnésének valószínűsége = [L(p × f)+C(t x s)]−(PA × A)

A kutatásról

Dr. Moore és Ellis 2000 háztartásban végzett felmérést a témában. A kutatás eredménye pedig nem más, mint hogy a fél pár zoknik eltűnésének gyakorisága jellemzően két dolgon múlik: a mosási szokásokon és a pszichológiai tényezőkön (például az is számít, hogy mennyire állunk pozitívan a mosáshoz).

És akkor íme, egy kis segítség a képlet értelmezéséhez:

L a szennyes ruhák mennyisége, ami (p), azaz az egy háztartásban élők számával és az (f), a mosás gyakoriságával növekszik. A (C) a mosási szokások összetettségét mutatja, azaz hány adagba válogatjuk szét és mossuk a ruhákat (t). Továbbá az (s) azt jelöli, hogy mennyi zoknit mosunk. És itt jön egy fontos jelentés, a (P), ami azt mutatja, hogy mennyire állunk pozitívan a mosáshoz, illetve (A), hogy mekkora figyelmet fordítunk a mosás előtti előkészületekre (például átvizsgáljuk-e a zsebeket, szétválogatjuk-e a zoknikat).

zokni, zoknik fél pár zokni, mosás, eltűnik, zoknicsere

Rejtélyes helyek

Hitted volna, hogy életünk során körülbelül 1264 pár zoknink marad árván, így 300 forintos darabárral számolva akár 380 000 forintnyi kárunk származhat a zoknik elvesztéséből? – többek között erre is fényt derített a Samsung kutatása. Ahogyan többé az sem titok, hogy valójában hol is kell keresnünk az eltűnt zoknikat: a radiátor mögött és a bútorok alatt mindenképp. Aztán megtörténhet az is, hogy nem kipottyannak a mosott ruhák közül, hanem tisztítás előtt rossz kupacba kerülnek.

Vagy lehet, hogy külön mossuk ki, így nemcsak elkeverednek, de akár a színük és az anyaguk minősége is változik, ezért párosításkor már úgy tűnhet, hiányzik a másik felük. Ráadásul korántsem biztos, hogy a rosszul párosított zoknikat a következő mosás alkalmával párnak fogod érzékelni.

zokni, zoknik fél pár zokni, mosás, eltűnik, zoknicsere

Kép: Pixabay

Kerüljön jó helyre!

Íme, négy ötlet, hogy mit kezdjünk az árván maradt zoknikkal.

  1. Ajánljuk fel kreatív csoportokban, vagy kérdezzük meg az óvodákban, hogy szükség van-e rá. Az óvónők jópofa bábokat tudnak készíteni belőle a gyerekekkel.
  2. Hordhatjuk felemás zokniként.
  3. Elvihetjük egy ruhagyűjtő konténerbe – hasznos tippekért kattints ide!
  4. Támogathatjuk vele a zoknicsereprogramot.

Amit a csereprogramról tudni érdemes

Magyarországon elsőként alakult meg 2014-ben a Zokni Csereprogram azért, hogy összegyűjtse a családoknál lévő elhasznált, lyukas, páratlan vagy megunt zoknikat, így segítendő környezettudatossá tenni a családok zokniviselési kultúráját.

Az összegyűjtött holmikat újrahasznosítják, minden tonna újrahasznosított zokniból egy focipályányi szigetelőanyag – tűnemezelt filc – készül a bútoripar számára, illetve geotextília utak építéséhez. 2021. április 22-i adatok szerint eddig 21 tonna zokni alakult tűnemezelt filccé, amellyel 3170 család éves vízfelhasználását sikerült megtakarítani.

A szervezet a gyári csomagolásban lévő zoknikat segélyszervezetek által rászorulóknak adományozza: eddig 1 millió 35 ezer zoknit küldtek be, és 4190 párból lett adomány. Az adományokat nemcsak beküldeni lehet, hanem közvetlenül vásárolni is. Csatlakozni a honlap nyitóoldalán lehet, ahol kérdezni is tudunk a használt zoknik gondozóitól.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit