web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Szelektív kisokos, nem csak kezdőknek

Szelektív kisokos, nem csak kezdőknek

Mindig vívódok, hogy van-e még létjogosultsága írni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, mikor a csapból is ez folyik. Aztán mindig, ha szembe jön egy cikk vagy riport, mégis elolvasom, meghallgatom, hogy inspirálódjak vagy tudatosítsam magamban azt az utat, amit hosszú távra kijelöltem. Tapasztalatból tudom, hogy csak lépésről lépésre érdemes minden változás útján haladni, hogy az szokássá tudjon válni. Sokszor egy-egy instaposzt adja a kitartást, hogy kerülgessem még egy hétig a már összegyűlt ruhászsákot, és megtervezzem az utat, mikor el tudom vinni a ruhakonténerbe.

Mit, mikor, hova dobjunk ki?

A háztartásunkban keletkező hulladékok egy részét fontos, hogy ne dobjuk egyszerűen a háztartási szemetesbe, egyrészt azért, mert ártalmas a környezetünkre, vagy mert az újrahasznosításával energiakészleteket óvhatunk meg. Praktikus tanácsokat adunk, nem csak kezdőknek.

Papír, műanyag

Napjainkban már a papír és műanyag külön gyűjtése a legtöbb családban megoldott, ahogy egyre több közintézmény, bevásárlóközpont, vagy akár egy kisbolt is ügyel arra, hogy biztosítsák ezt a lehetőséget.

A papírokhoz mindig tiszta papírt dobjunk, ami lehet: újság, folyóirat, füzet, könyv, csomagolópapír, kartondoboz, hullámpapír, kiöblített italos kartondoboz.
Fontos, hogy a nem tiszta papírt ne dobjuk a szelektív gyűjtőbe, pl. pizzásdoboz szennyezett részét, használt egészségügyi papírokat (szalvéta, zsebkendő), pelenkát. A műanyag és fém szelektív hulladékgyűjtőkbe is bátran dobhatjuk az üdítő és ásványvizes PET palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (pl. sampon), a háztarásban előforduló tiszta fóliákat (tasakok, szatyrok, csomagolók), kimosott joghurtos poharakat, háztartási fémhulladékok (pl. evőeszköz) és fémdobozok (italos, konzervek). A műanyagokon található jelzések segítenek eligazodni. A következő kódú jelzésekkel ellátott termékeket bedobhatjuk a sárga hulladékgyűtjőbe:
PET: 1-es kód
HDPE: 2-es kód
LDPE: 4-es kód
PP: 5-ös kód

Szelektív hulladékgyűjtó sziget, szelektív, hulladék

Amit viszont ne dobjunk bele: CD-lemez, vegyszeres és zsíros flakonok, műanyag játékok, hungarocell.
Minimális odafigyeléssel hosszú távon segítünk, mind a hulladékot válogatóknak, mind a környezetünknek.

Mi legyen az üvegekkel?

Az üveg szelektív gyűjtésének a jelentősége abban rejlik, hogy az előállításától kezdve a végtelenségig újra lehet használni. Az üveg újra olvasztása kevesebb energiafelhasználással jár, mint az új üvegek legyártása. Ha lehetőségünk van visszaváltós terméket vásárolni, tegyük meg, hiszen így biztosított a további felhasználása az üvegnek. Azonban, ha nem visszaváltható a csomagolás, tegyük bele a kijelölt konténerekbe. Fehér üvegekhez kerülnek az átlátszó öblítő üvegek: befőttesüvegek, italos üvegpalackok, bébiételes üveg, viszont tilos a síküvegeket (ablaküveg, tükör), villakörtét, neoncsöveket, hőálló üvegtálat, szemüveg lencséjét, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üvegeket beletenni.

A színes üvegek közé kerülhet a boros-, pezsgős- és sörösüveg, tilos azonban porcelánt, kerámiát és az orvosságos, veszélyes anyagokat tartalmazó üvegeket bedobni. Fontos, hogy mindig tisztaüveget dobjunk a konténerekbe.

A gyerekek iskolájánál található gyűjtőbe viszem az üvegeket minden héten szerdán (már, ha akad). Beépült a napirendbe, illetve ugyanez a nap a visszaváltható üvegek napja is, esetünkben ez a szörpös üveget jelenti.

Szelektív üveggyűjtő

Budapesten üveggyűjtő konténereit itt találjátok.

Használt ruhák

A jó minőségű használt ruha nem kell, hogy a kukába végezze. Barátnőkkel, barátokkal alkalmanként lehet csereberélni, ezzel is színesítve a ruhatárat, el lehet adni az interneten, vagy éppen támogathatunk vele civil szervezeteket, hajléktalanszállókat, adományboltokat.
A törölközők, takarók, nagyobb textileket állatmenhelyeknek továbbíthatjuk. Nagyobb városokban a fashion boltok egy része már foglalkozik a használt ruhák visszagyűjtésével, ahol a már az általunk nem kívánt textilek akár egy törlőrongy formában, de új életet kapnak. (A koronavírus miatt érdemes tájékozódni az üzletekben, hogy jelen helyzetben fogadják-e a ruhákat.)

A használt ruha begyűjtést Magyarországon a Textrade Kft. is végzi, országszerte kb. 1000 db magán- vagy közterületre kihelyezett konténeres gyűjtés keretében. A hasznosulás itt is több irányú, a magán- és közszolgáltató cégek is a partnerek között vannak, ugyanúgy, mint a karitatív szervezetek. A szelektíven gyűjtött használtruha feldolgozás hasznosulásának lehetőségeit mutatja a következő piramis. Az újfafelhasználás az elsődleges, amit lehet tovább értékesítenek, illetve karitatív célokra ajánlanak fel. Egyéb textileket újrahasznosítják, így a konténerekbe helyezett ruhák csupán 1%-a végzi hulladékként. A Kft. célja, hogy az emberek ne a szemetesbe dobják a ruhákat, hanem a nyugat-európai szintet elérjük, ahol fejenként évente 3-4 kg használt ruha mennyiséget gyűjtenek össze.

Szelektiv, használtruha

A konténerek az ország számos pontján megtalálhatóak, itt találod a helyszíneket.

Ha tehetem, továbbadom a ruhákat, csak azokat juttatom el a fashion boltok gyűjtőibe vagy a ruhakonténerekbe, melyek már nincsenek olyan állapotban, hogy adományozhassam őket. Leginkább nem vásárolok, csak olyat, amire szükség van. Persze ez egy másik történet.

Források: hulladekvadasz.hu, textradekft.hu, euronews.com

Nyerges Bogi, Tóth-Hencz Edit

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit