web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Megtaláltuk Ausztria legmenőbb családi pihenőhelyét

– egy hétvége ezernyi élmény

Megtaláltuk Ausztria legmenőbb családi pihenőhelyét  <br><p class='alcim'> – egy hétvége ezernyi élmény</p>

Tudod, hogy van egy ország tőlünk csupán karnyújtásnyira, ahol olyan hatalmasak a hegyek, hogy a tetejüket még ebben a nagy melegben is hó fedi? Tudod, hogy van egy vidék, ahol egy helyen tudsz strandolni, raftingolni, kanyontúrázni, hegyet mászni, kirándulni és barlangászni? Tudod, hol készítik a világ legfinomabb sajtgombóclevesét? Én már igen –megtaláltam Ausztria legjobb aktív pihenős helyét, ami családoknak igazi főnyeremény.

Egy hétvégét töltöttem a családommal az osztrák, salzburgi Saalachtal vidékén, az aktív nyaralást kedvelők paradicsomában. E festői vidék a Saalach folyóról kapta a nevét, ami 103 km hosszan kanyarog végig Ausztria területén. A gazdag vízhozamú alpesi folyó összeköti a híres üdülőhelyeket, Lofert, Uneknt. St. Martint és Weißbacht.

A síparadicsomként elhíresült régió a nyári időszakban is kitűnő programokat tartogat a családosok számára. A terület bővelkedik folyókban, tavakban, így rengeteg vadvízi élmény várja az ide érkezőket. Nemcsak a szülők, hanem a kicsik is élvezni tudnak minden pillanatot, és megszeretik az aktív kikapcsolódást.

Ha ezen a vidéken jársz, feltétlenül látogass el a következő látványosságokhoz, amelyek garantáltan a gyerekek kedvencei lesznek!

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Pajor Csilla

Kilátás a hófödte hegyekre

Mi Loferben, a vidék legnépesebb településén szálltunk meg – a Hotel-Wirts’haus „Zum Schweizer” közvetlenül a Lofer-patak partján található. A szálloda szobájából csoda szép kilátás nyílik a hófödte hegyekre. A szobában a gyerekeket emeletes ágy várta. A hotel mellett közvetlenül a steinbergi fürdő található.

Nekünk könnyű dolgunk volt, mivel közvetlen átjárást biztosítottak a szállodából. A strandon van játszótér, gyerekmedence, nagy medence élményelemekkel és csúszdával. A strand melletti jéghideg folyón pedig le lehet csordogálni gumibelsőben ülve, de a bátrabbak akár merülhetnek is benne egy jót szaunázás után.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Pajor Csilla

Kristálytiszta vizek

A folyók és tavak vize kristálytiszta és kiváló minőségű, ennek is köszönhető, hogy gazdag halakban. Sokan horgásznak a környéken. Mi is kipróbáltuk. A fiam, Zsombi nálunk a nagy horgász, aki a szállásunk melletti folyóban két pisztrángot is fogott. A gyerekeknek ez hatalmas élmény.

Gyógy- és fűszernövények

Érdemes megismerkedni az alpesi természet kincsestárával, amit nagy becsben tartanak, sokféle orvosságot, kozmetikai krémeket, teát készítenek belőle. Gyógynövényszakértőkből álló, vezetett túrákon és főzőtanfolyamokon is részt lehet venni.

Lamprecht-barlang

A Lofer és St. Martin között vezető úton fekvő barlang a világ bejárható vízvezető barlangjainak a legnagyobbja. A barlangrendszer gigantikus méretű, a járat 50 km hosszú, amiből csupán 700 méteres rész járható be a látogatók számára. A nagy vízesésig 392 lépcsőfok visz felfelé, amely megtekintése körülbelül 2 órát vesz igénybe.

A víz végigkíséri a barlangban vezető utat, végig hallani a csobogását. A barlang „időjárásfüggő”, ami azt jelenti, hogy erőteljesen hat rá a loferi kőhegyek időjárása – esős időben a vízszint megemelkedése miatt nem is járható.

A bejáratnál mindenki kapott egy kis lámpást, azzal tudott világítani. A túravezető elmesélte Lamprecht lovag történetét, aki mesés kincseit ebben a barlangban rejtette el. Sok kalandor tette fel az életét a keresésére, de soha senki nem bukkant a kincs nyomára. A gyerekek persze rögtön kincsvadászatot rendeztek, nagyon tetszett nekik, hogy néha hatalmas csarnokokba értünk, néhol meg annyira szűk volt a járat, hogy még a fejünket is le kellett hajtani.

Kincs nyomára azonban mi sem bukkantunk. Kárpótlásként viszont beletanultunk a barlangi jódlizásba, sőt élvezhettük néhány percig a teljes sötétséget is, amikor a patak zubogását hallgattuk.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Salzburgerland.com

Lenyűgöző panoráma

Egyik nap felvonóval felmentünk az Almentwelt Lofer túravidékre. A felvonóból kiszállva csoda szép panoráma fogadott minket lenyűgöző hegyekkel – hütte és játszótér várja a családokat idefent. Érdemes elsétálni a mesterségesen kialakított Almsee tóhoz is. Itt hét különféle túraútvonal közül választhatunk, különböző nehézségi szintekkel.

Mi is kipróbáltunk egy rövidebb túrát a Kechtalm hüttéig. Ezek a hütték továbbra is fenntartják az évszázados hagyományokat, a vendéglátósok tradicionális ruházatban fogadják a látogatókat. Érdemes megkóstolni a helyi ízeket, inni egy jó sört, a gyerekeknek bodzaszörpöt – a hangulat mindenkit magával ragad.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Salzburg tartomány Tourismus Gmbh

Gasztronómiai élmények

A természeti gazdagságnak köszönhetően érdemes kipróbálni a helyi különlegességeket, a helyi sajttal készült, serpenyőben tálalt sajtos nokedlit (Kasnockn) és a sajtgombóclevest (Kasknödelsuppe), azaz a levesben tálalt, préselt sajtgombócot.

A kóstolásból a jó ízű halakat – például a pisztrángot – se hagyjuk ki, desszertnek pedig tökéletes választás a császármorzsa. Mindenképpen ajánlom a Kechtalm, illetve kicsit lejjebb lévő Loderbichl hüttét is.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Pajor Csilla

Vadregényes szurdokok

Réges-régen vastag jégréteg borította ezt a területet. Ahogy változott az éghajlat, a jégtömbök olvadása alakította ki a csodás szurdokokat, völgykatlanokat, tómedreket, gleccservájatokat, amelyek oly jellemzőek erre a vidékre. Mi két szurdokot is megnéztük, mindkettő alig 10 perc távolságra található Lofertől.

Seisenbergklamm szurdok

Nagyon kellemes séta a gyerekekkel, kiváló félnapos program. A 600 méter hosszú, 50 méter mély szurdok bejárata nem esik messze Weißbach központjától. Favágók építették ki a szurdokon át vezető utat. A gyerekeknek persze nagyon tetszett a sok híd és lépcső, no meg a patak – minden alkalmat megragadtak, hogy lemenjenek. A visszavezető út az árnyas tűlevelű erdőn keresztül visz.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Pajor Csilla

Vorderkaserklamm szurdok

Egynapos, ideális családi kirándulás a St. Martin területen. A terület fénypontja a kőkorszakot idéző élménytúra-útvonal (Steinzeiterlebnisweg). A legkisebbek hat különböző állomást járhatnak be, körülbelül 2 kilométeres szakaszon.

Ez a kirándulás színtiszta kaland, hiszen a szorgalmas túrázópalántákat a kőkorszakot idéző meglepetések várják: a bejáratnál például a Jégkorszak egyik főhősével is találkozhatnak.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Pajor Csilla

Imádják a gyerekek

A szurdok felé vezető utat játszóterek, pihenők, piknikezőhelyek szegélyezik. Útközben a Vorderkaser vadvízi fürdőtavaira bukkanunk, ami két kisebb, világoskék színű, kristálytiszta tavacska – két kis tutaj várja a bátrabbakat, akik át szeretnének kelni a másik oldalra. Itt lehet egyet piknikezni a zöld réten, ahonnan pazar hegyi panoráma fogadja a családokat.

A gyerekek imádták, szánjunk rá bő egy-két órát, amíg eljátszanak itt a kicsik. A szurdoknál igényes étterem várja az éhes és szomjas vendégeket. Ez a szurdok 400 méter hosszú és 80 méter mély. Ahhoz, hogy elérjük a szurdok bejáratát, egy komoly hegyi menet vezet felfelé, maga a túra kb. 1 óra.

A szurdokban végig felfelé megyünk, maga az út nem hosszú, egy 4 éves gyermek már könnyedén meg tudja tenni. Mi visszafelé a köves folyómederben sétáltunk, ami szintén hatalmas élmény volt a gyerekeknek.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Pajor Csilla

Bár csak pár napot töltöttünk ezen a fantasztikus vidéken, már most tudjuk, hogy ide még visszatérünk. Bátran ajánlom mindazoknak, akik szeretnek túrázni, barangolni, szeretik az aktív pihenést. Itt teljes biztonságban a gyerekek is kipróbálhatják magukat hegymászásban, raftingozásban, e-biciklizésben és még sok másban.

salzburgi Saalachtal, Ausztria, aktív pihenés, családi kikapcsolódás, túrázás

Kép: Salzburg tartomány Tourismus Gmbh

Ha szeretnéd még jobban megismerni a vidéket, itt minden hasznos információt megtalálsz.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit