web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Túlélési praktikák szülőknek autós utazáshoz

Túlélési praktikák szülőknek autós utazáshoz

Mivel tudjuk lekötni a kicsi gyerekünk figyelmét? Sok szülő esküszik a tabletre a hosszú utakra. De mi van akkor, ha én nem szeretném, ha a gyermekem az egész úton mesét nézzen? Tippeket, tanácsokat adunk, hogy stresszmentesebb legyen az autóban töltött idő.

Zsombival (6 éves) és Zorival (5 éves) már többször jártunk kocsival külföldön. A leghosszabb utunk 12 órás volt, ami igazi kihívást jelentett. A kislányom utál utazni, és ennek hangot is ad, a kisfiam pedig nem tud sokáig egy helyben maradni. Így a nyugalom megőrzése mindennél fontosabb a hosszú út alatt.

Gondos tervezés

Ami nálam bevált, hogy előre gondosan megtervezem az egész utat, többféle forgatókönyvvel. Kezdve azzal, hogy merre fogunk menni, jelölve a nagyobb pihenőállomásokat és a könnyen megközelíthető nevezetességeket végig az út mentén (parkok, barlangok, várak, látnivalók) a térképen.

Ezzel máris van egy mankóm, ami nagy segítségemre szokott lenni az út során, hiszen ha bármikor úgy érezem, hogy szükség van egy kis pihenésre, nem kell keresgélni, hol álljunk meg, hiszen a pihenő nemcsak egy kényszermegálló lesz egy parkolóban, hanem egy tartalmas programmal egybekötött élmény.

utazás, autós utazás, tippek, túlélőkészlet, praktikák, felkészülés, autós

Ausztria
Kép: Pajor Csilla

Tuti tipp:

Szuper pihenőhely, ha Olaszország felé mentek Trojane Szlovéniában pont olyan távolságban van, ahol már szívesen beiktatnátok egy pihenést a családdal, ha Budapest felől érkeztek. Közvetlenül az autópálya mellett található, nagy betűkkel ki is van táblázva a méltán híres fánkozóhely. Csak ajánlani tudom mindenkinek pihenőállomásként, ahol gigaméretű fánkok várják a betérőket. Ha ez sem csillapítja az éhséget, akkor étterem és kávézó közül is lehet választani. Tiszta mosdók. Pazar kilátás! A fánkkal csak óvatosan, mi négyen csak kettőt bírtunk megenni.

Jöhet a felkészítés

Az utazásra előre felkészítjük a gyerekeket. Kitalálunk egy izgalmas történetet, és elmeséljük nekik, hogy micsoda rejtelmes helyeken fogunk áthaladni, és milyen „megpróbáltatások” várnak ránk, hogy elérjük a célállomást. A nagy napon már ők is alig várják, hogy útra keljünk, és ami az egésznek a lényege, hogy sokkal segítőkészebbek az út alatt.

Javaslom a 2-3 óránkénti pihenőt. Egy hosszú útnál minimum két hosszabb pihenővel érdemes számolni (1-1,5 órás pihenési idő). Egy-egy látnivalót is érdemes betervezni, hidd el, észre sem veszi a család, hogy milyen gyorsan telik az idő.

utazás, autós utazás, tippek, túlélőkészlet, praktikák, felkészülés, autós

Fánkozás Trojane-ban
Kép: Pajor Csilla

Túlélőkészlet, avagy mit pakolj a kocsiba egy hosszabb autóútra?

 • Fontos a napszaknak és évszaknak megfelelő réteges öltözködés.
 • Az utazáshoz kényelmes, sportos ruhába öltöztessük a gyermekünket.
 • Cipőt érdemes hosszabb útnál levenni, egy melegebb zoknival kiváltani.
 • Érdemes a lábuk alá csomagot tenni, hogy kényelmesebben tudjanak aludni, de kaphatóak már felfújható „párnák” pont ilyen célra.
 • A gyermekülés mellé elhelyezhetünk egy nagyobb játszótáskát/műanyag dobozt (kedvenc játék, mesekönyv, zsírkréta, színező), vagy felszerelhetünk az első ülés háttámlájára játéktartót is (könyvek, fejlesztők, bábok, alvóka számára).
 • Olyan játékot érdemes vinni az útra, amit ha elhagyna a csemeténk, nem kapunk a szívünkhöz.
 • Pakoljunk be olyan ételeket, amelyek nem hagynak nyomot a kocsiban, azaz nem krémesek, nem nagyon morzsálódnak, és nem lesz csupa maszat a gyerek tőle (kekszek, rágcsálnivalók, magok, mazsola, felszeletelt gyümölcsök, zöldségek).
 • Mindig legyen takaró/pléd a kocsiban. Sosem tudhatod, hogy mikor kerültök egy többórás dugóba, vagy robban le esetleg a kocsi, és várni kell a segítségre akár éjszaka a hidegben.
 • Kispárna/nyakpárna mindenképpen legyen bekészítve egy 10 órás útnál.
 • Napellenző/textilpelenka legyen felszerelve a hátsó ablakokra, főleg nyári időszakban.
 • Mosdós pipere: ha megállunk és mosdóba megyünk, vigyük magunkkal a már összekészített kézfertőtlenítőt, kis szappant, nedves törlőkendőt, WC-papírt, papírülőkét, papírbilit.
 • Legyen egy-egy váltásruha is, ha bármi baleset történik, ne a nagy bőröndből kelljen előhalászni!
 • Zacskók (ha nem bírná a gyerek az utat, és nem tudunk félreállni), hányingercsökkentő nyalóka és egy kisebb orvosi pipere a legfontosabb gyógyszerekkel.
 • Gyerek-CD, letöltött Spotify-listák (például gyerekdalok, előre letöltött mesefilmek a tabletre).
utazás, autós utazás, tippek, túlélőkészlet, praktikák, felkészülés, autós

Hosszú az út
Kép: Pajor Csilla

A megfelelő időzítés

Készülj fel minden szituációra, igazi „fegyverarzenállal” indulj útnak, hogy megteremtsd a nyugalmat mind gyermeked, mind magad számára. Alapszabály, hogy a vezető mindig legyen kipihent, hogy végig tudjon koncentrálni, amíg vezet. Ugye ez eléggé embert próbáló feladat, ha hátul üvöltenek a gyerekek.

Egy 10+ órás táv esetén érdemes hajnalban, 2 és 3 óra körül elindulni. Ilyenkor kicsi a forgalom, jól lehet haladni, nincsen útjavítás és torlódás, és ami a legfontosabb, hogy alszanak a gyerekek! Éjszaka könnyedén be lehet őket tenni az előre bepakolt és befűtött kocsiba. Reggel 7-8 órakor, amikor felébrednek, tartjuk az első nagyobb megállást, ekkor megreggelizünk, úgyis mondhatnám, csapunk egy nagy pikniket, és átmozgatjuk az elgémberedett végtagjainkat.

Mindenhol csak játék

Mindig nagyobb füves területet választunk, a legjobb, ha van játszótér is, így a gyerekek is teljesen ki tudnak kapcsolódni. Mi mindig kicsit „megfuttatjuk” őket (fogócska, 10 próbafeladat…), hogy elfáradva kerüljenek újra a kocsiba, így jóval türelmesebben viselkednek.

Miután kijátsszák magukat az előre betett játékokkal (érdemes új és régi játékot is bekészíteni, mesekönyveket, mágneses kirakóst, fejlesztőfüzeteket, zsírkrétákat, tapadós matricákat, ujjbábokat és persze a kedvenc babákat, dinókat), jöhetnek a mondókák, kitalálósdijátékok, számlálós feladatok (kocsik színek alapján, ki milyen állatot lát), gyerekdalok vagy spontán beszélgetések.

Ha már minden kötél szakad, nálunk csak akkor kerül elő a tablet, egy mese a megengedett. Szerintem hosszú út során ez még belefér, hogy fenntartsuk mindenki lelki békéjét. Ha pedig még szükség van egy alvásra napközben, akkor legyen kéznél az alvóka, rongyi, cumi, amitől megnyugszik gyermeked. Nálunk sokáig fel volt szerelve egy mackós zenélős plüss a kocsi hátsó kapaszkodójára, ami teljesen megnyugtatta a kislányomat, ha szüksége volt rá, csak elindította a zenét.

utazás, autós utazás, tippek, túlélőkészlet, praktikák, felkészülés, autós

Megálló a patak mentén és piknikezés
Kép: Pajor Csilla

Fontos, életmentő szabályok!

 • Soha ne hagyd egyedül az autóban a gyermekedet! Nyáron nagyon hamar felmelegszik az álló autó.
 • Ne állj félre az autópályán a leállósávban! Mindig menj el a legközelebbi pihenőhelyig!
 • Az utazást időzítsd lehetőség szerint alvásidő előtt fél-egy órával.
 • Hosszabb utakat érdemes éjszakára tervezni, így egy huzamosabb távot le lehet vezetni, miközben csend van a hátsó ülésen. Ezt akkor érdemes, ha bírjuk az éjszakázást, és felváltva tudunk vezetni a párunkkal.
 • Érdemes az út alatt akár többször is megállni, mosdóba menni, átmozgatni a végtagokat, és persze enni/inni sem árt.
utazás, autós utazás, tippek, túlélőkészlet, praktikák, felkészülés, autós

Az olasz tengerpart
Kép: Pajor Csilla

A lényeg, hogy utazni jó dolog! Mert annak ellenére, hogy stresszes a készülődés, és háromszor összeveszel mindenkivel, mire elindultok, mégis, együtt lenni a családdal igazi érték! Készülj fel megfelelően egy hosszú útra, és élvezheted a nyaralást a családdal.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit