Előre görcsbe rándul a gyomrod a sok karácsonyi teendőtől? Nincs még kész a bejgli? Sehol nincsenek az ajándékok? Fogalmad sincs, hogy mi lesz a karácsonyi menü? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Most elhoztunk neked néhány ötletet arra, hogyan fuss neki ennek az egyébként kimondottan stresszes alaphelyzetnek, és hogyan tedd egy kicsit magad számára is varázslatossá és mindenekelőtt pihentetővé az ünnepeket.

Nézzünk szembe a tényekkel: a karácsony sokunk számára nemcsak az örömöt és az ünnepi hangulatot jelenti, hanem olyan szintű stresszt is hordoz, amit nehezen kezelünk és heverünk ki. Főleg mi, anyák tudjuk ilyenkor elvetni a sulykot, szeretnénk tökéletes, maradandó és felejthetetlen élményt varázsolni a családunknak, és ebben az igyekezetben általában mi magunk veszünk el a legjobban, mi éljük át a legkevésbé ennek az egyébként csodás időszaknak a hangulatát.

karácsonyi készülődés, stressz, fáradtság, tippek, lazaság

Kép: Canva

Íme 5 tipp, amellyel belelazulhatsz az ünnepekbe

1. 3T: tudatosság, tervezés, tequila

Napjainkban a karácsonyokra is nagyban jellemző, hogy minden téren túlzásokba esünk. Túl sokat költünk az előkészületekre és az ajándékokra, túlgondoljuk a karácsonyi menüt, és aztán túlesszük és -isszuk magunkat. Idén legyél tudatos! A karácsonyi menü összeállításakor előbb nézz szét a kamrádban, a fagyasztódban és a polcokon. Egészen biztosan össze tudsz dobni egy gyors, villantós menüsort még az utolsó pillanatban is.

Az internet a barátod, használd! De nagyon sok étterem szállít házhoz karácsonyi menüket is, kényeztesd magatokat. Tervezz be valami olyan menüelemet, amit imádtok, de nem te halsz bele a konyhapultnál az elkészítésébe. Nem akkora baj, ha nem kell órákig a konyhában állnod, mielőtt a gyerek az asztalnál kinyögi, hogy ő inkább sült krumplit kér ketchuppal. És ha mindez mégsem működik, miért is ne dobhatnál be este egy jó tequilát?

karácsonyi készülődés, stressz, fáradtság, tippek, lazaság

Kép: Pexels

2. Mosolyogj és bólogass!

Mármint a nagy családi összejöveteleken. Ilyenkor fordul elő ugyanis a leggyakrabban, hogy a családtagok kéretlen tanácsokat adnak, vagy olyan megállapításokat tesznek, amelyekre ha komolyan reagálsz, és komolyan beleállsz a konfliktushelyzetbe, akkor egészen biztosan te fogsz sérülést szerezni. Nem tudom, mi az, ami az embereket pont az ünnepek alkalmával készteti a legrosszabb beszélgetésekre és a legsértőbb megállapításokra.

Talán mindenki igyekszik a kínos csendet elkerülni, vagy a karácsonyfáról visszaverődő fényektől kergülnek meg az emberek, de ilyenkor tutira előkerül a nagynéni, aki nehezményezi, hogy még mindig szopizik a gyereked, vagy az apósod, aki szerint ilyenkor már nem illő pelenkát hordania a totyogónak, és természetesen megjelenik a tökéletes sminkben és toalettben pompázó sógornő is, akinek a gyerekei meg már kétévesen írtak-olvastak-számoltak, és óvodásan öt nyelven szavalták a gyerekmondókákat.

karácsonyi készülődés, stressz, fáradtság, tippek, lazaság

Kép: Pexels

Szóval most inkább jobban teszed, ha csak mosolyogsz és bólogatsz. Hidd el, így úszod meg a legjobban ezeket a szituációkat! (Emellett állj ellen a késztetésnek, hogy egy borosüveggel szétverd a karácsonyfát. A bort töltsd inkább bögrébe, és fújkáld, mintha meleg kávé lenne, aztán pedig be vele!)

3. Lélegezz, pihenj!

Komolyan senki nem fog megvetni azért, ha egy kicsit te is pihensz. Vonulj el egy fél órára, idd meg normálisan a kávédat, és olvasgass újságot (tudom, irtó régimódi). Engedj magadnak egy finom fürdőt, kérj arc- vagy hátmasszázst a párodtól vagy a gyerektől, és ha fagylaltot szeretnél reggelire, délután pedig szundira vágysz, akkor nyugodtan tedd meg.

Ha belazulsz, azt a környezeted is meghálálja. Ugyanúgy güriztél egész évben, mint bárki más, te is nyomhatod pizsamában a napot, és fütyülhetsz egy pár napig az állandó teendőkre. Ja, és hidd el, hogy a férjed is tud pelenkát cserélni, vajat kenni és párizsit tenni a zsömlére, megfürdetni és pizsamába öltöztetni a gyereket. Egyébként ettől többre is képes, csak te is engedd el néha a kontrollt.

karácsonyi készülődés, stressz, fáradtság, tippek, lazaság

Kép: Pexels

4. Hagyd abba az összehasonlítást!

Ne akard magad hasonlítani senkihez! Teljesen mindegy, hogy a szomszédnak rojtokban lóg az égősor a kerítésén, vagy a tágabb családban az az elvárás, hogy a karácsonyfa kétméteres legyen. Ha te nem szeretnéd túlcicomázni az otthonotokat, akkor ne tedd, és fát is csak akkorát állíts, amekkorát szívesen látnátok a nappaliban.

Ha idén te vagy a nagy családi összejövetel házigazdája, ne kezdj el azon görcsölni, hogy a sógornőd tavalyi halászléjét nem tudod überelni. Olyan ételekkel kínáld a társaságot, amiket szerettek, és ha nem akarod, a klasszikus karácsonyi menühöz sem kell ragaszkodnod.

karácsonyi készülődés, stressz, fáradtság, tippek, lazaság

Kép: Canva

5. Korlátozd a közösségi médiában töltött időt!

Azért szerepel egymás alatt ez a két tanács, mert szorosan összefügg. Az összehasonlítgatás az igazi örömtől foszt meg. Örömünk pedig értékes erőforrás ebben az időszakban, és annak kellene hogy legyen a mindennapok rohanásában is. Ezért a két ünnep közötti időszakban ne másra, hanem saját magunkra koncentráljunk.

A karácsonyfánk soha nem fog tökéletesen kinézni. Lehet, hogy soha nem tudunk olyan kekszeket és sütiket készíteni, amelyek ne válnának amorf tésztaszörnyekké. Lehet, hogy a csirkém soha nem fog a sütőben egyenletesen pirosra megsülni. És a karácsonyi szettem soha nem fog úgy kinézni, mint annak az influenszer csajnak az Instán.

De számít ez? Nem kellene. Tedd le a mobilodat, és nézz körül! Örülj magadnak, annak, aki és ami körülvesz! Dugd el a multimédiás eszközöket egy pár napra, és felejtsd el egy kicsit annak a barátnődnek a posztját, akinek volt ideje és tehetsége tökéletes kis hóembereket alkotni páratlan fehér zoknikból.

Végül pedig ne feledd: az ünnepek sem tartanak örökké. Ez is el fog múlni. Most inkább varázsolj mosolyt az arcodra, és nézz meg valami vacak karácsonyi romkomot, amelyen zokogósra nevetheted, majd sírhatod magad, aztán pedig indulj neki az ünnepeknek idén egy kicsit lazábban, mint ahogy azt eddig tetted.