„Nekem nincs rá időm!” – hallgatom az ismerős választ arra, hogy megiszunk-e egy kávét. Nem online, nem is chaten keresztül, hanem amolyan régimódi stílusban, személyesen. Leülünk, eltesszük a mobilunkat, és csak egymásra figyelünk. Törteli Eszter írása.

Te gondolkodtál már azon, hogy manapság, amikor minden eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy több időnk legyen, miért nincs időnk semmire?

Hol vagy te a tündérmesében?

Egy nő élete nemcsak játék és mese (kivéve a gyerekek első öt évében – csak vicc volt!), hanem bizony rengeteg szerepben kell helytállnunk. Reggel a gyerekek és a család útba indítása, egész nap a munka, délután pedig jöhet a gyerekekkel a tanulás, a házimunka, a bevásárlás, majd persze egy kis közös program. És ha a porontyok kidőltek, akkor jön apa, és ő is kéri a részét a női létünkből. Nincs ezzel semmi gond, csak egy kérdés maradt: hol vagy ebben a tündérmesében te?

Holott gondolj arra, hogy egy agyonhasznált seprűvel vajon jól ki lehet takarítani a házat?
Ha te ledarálod magad a mindennapok mókuskerekében, akkor mi marad az életedből, és mi marad belőled?

anya, anyaidő, énidő, anyatime, időmenedzsment

Kép: Canva

Fontos a nem

Nem kell napokig tartó pihenőket kivenned (bár néha jó lenne), sokszor egyszerűen elég az, ha egy kicsit megtanulsz megállni és nemet mondani.

A párod is felnőtt ember, el tud maga után pakolni. A házat nem lepik el a bogarak, ha egy napig nem áll haptákban az összes játék. Semmi nem fog történni, ha nincs kedved ma mosni, legfeljebb másnap jobban be kell taposni lábbal a szennyest a gépbe. Generációk nőttek fel napi három főtt kaja nélkül is.

Jár neked a jutalom

Néha igenis állj meg, és csinálj valamit, ami kikapcsol téged! És lehetőleg ez ne a céltalan telefonnyomkodás legyen, hanem valami olyan, ami építi az életed, a jellemed, a belsődet vagy a külsődet. Ez lehet egy jó könyv, egy rövid meditáció, egy kád forró víz vagy egy felnőttszínező.

Elkezdhetsz sportolni is, napi 30 percet szánj az egészégedre, ezt kizárt, hogy nem tudod beékelni heti két-három alkalommal otthon, maximum kifogást keresel, és nem akarod.

Nézz sminkvideókat, kezdj el karkötőket fűzni, vagy csak egyél egy finom csokit egy jó kávéval, és jutalmazd meg magadat, amiért ilyen szuper nő vagy, hogy ennyi mindent kézben tartasz!

anya, anyaidő, énidő, anyatime, időmenedzsment

Kép: Canva

Fölösleges időtöltés

Na és hogyan tudod jól beosztani az idődet? Az első és legfontosabb lépés az, hogy kerüld a felesleges időtöltést! Tedd a kezed a szívedre: egy nap hány órát töltesz céltalan mobilozással? (Ezt meg tudod nézni az alkalmazásban – ha mered.)

Nincs a mobilokkal semmi gond, a modern világban szükség van az online térre, sőt sokszor ez marad az egyetlen kapcsolódási felület. Viszont ha bezárod magad a telefonod kijelzőjébe, azzal nem építed az életedet, hanem inkább rombolod azáltal, hogy kiteszed magad egy csomó felesleges információnak.

Látsz képeket tökéletesnek beállított életekről, önkéntelenül is elkezded magad hasonlítgatni másokhoz, aztán az lesz a vége, hogy rosszul érzed magad, amiért te meg fáradt és stresszes vagy.

anya, anyaidő, énidő, anyatime, időmenedzsment

Kép: Canva

Mindig a kézben

Na és hová vezet mindez? A mobilozás közben az agy nem ad visszacsatolásokat, csak egy befelé futó inger zajlik. És mivel ilyenkor a szervezet és az agy is relatíve pihen, ezért kialakul egy függőség, egy addikció, mert az energiaminimum elve alapján ez egy kényelmes tevékenység. Úgyhogy nem árt néha letenni, főleg, ha mások is jelen vannak, mert óhatatlanul is a kezünkben találjuk a csodakütyüt pár perc múlva.

Rohanó idő

Azt, hogy egyébként mivel is megy el az idő pontosan, sokszor én sem tudom. Hiszen ha otthon is vagyok, csak rohan, telik az idő. Anya kezében mindig van valami jövet-menet, ha a kicsik otthon vannak, akkor meg csak pörgök a saját tengelyem körül.

De ez rajtam is múlik, hogy meddig engedem mindezt.

Tehát tervezd meg mindig, hogy hogyan is fog kinézni a heted, a napod. Ha strukturáltan állsz neki a dolgoknak, akkor nem fogsz bennük elveszni. Végezz egyszerre több tevékenységet egymással párhuzamosan, és így lesz lehetőséged mindegyiket véghez vinni.

anya, anyaidő, énidő, anyatime, időmenedzsment

Kép: Canva

Nélküled is jó

A gyerkőcöknek taníts egy relatív önállóságot! Nem kell minden másodpercben szórakoztatni őket, hidd el, szívesen segítenek a házimunkában, ha bevonod őket, illetve jó, ha megtanulnak egyedül is játszani, vagy egymással. A mobilozás előtt is elvoltak a gyerekek, sőt!

Közös programok

Csinálj velük olyan programokat, amik neked is örömet okoznak. Például játszótér helyett vidd el őket sétálni valami közeli klassz helyre. Gyűjtsetek falevelet, makkot, és hadd rohangáljanak a jó levegőn! Ezzel mindenki csak nyer a családban.

Nézzetek olyan meséket, amik neked is tetszenek, így megint élvezetesebb lesz a közös időtöltés is. Üljetek le kártyázni, jelöljetek ki egy kártyaestet!

Egyetek néha étteremben, rendeljetek, vagy csak egyszerűsíts: tartsatok szendvicspartit nagy főzések helyett! A gyerekek is szívesen segítenek összerakni a finomságokat.

Ha vendégek jönnek, hidd el, senkit nem fog zavarni, ha háromféle süti meg pogi helyett rendelsz nekik pár pizzát.

anya, anyaidő, énidő, anyatime, időmenedzsment

Kép: Canva

A kulcsmondat

Adj néha egy szabad estét magadnak! Akár barátnőkkel menj el beszélgetni, vagy csak vonulj el valahová egy finom pohár valamivel és egy kis nasival filmet nézni. Hidd el, addig ellesznek apával is a gyerekek.

A kulcsmondat az, hogy mindezt engedd meg magadnak.

Ne akarj tökéletes lenni, olykor élvezd a pihenést, a feltöltődést, a semmittevést. Mert ha te rendben vagy önmagaddal, a környezeted is rendben lesz. Tudod, otthon mindig olyan a hangulat, ahogy anya érzi magát. Tegyél hát érte, hogy ez jó legyen!