Ebéd a semmiből? Naná! Mi, anyák képesek vagyunk arra, hogy akkor is rittyentsünk valamit a tányérra, ha éppen nincs otthon semmi. Pontosabban mindenből pont annyi van, ami nem elég egy recept szerinti fogásra. Ám van az az anyai kényszer, jó, nevezzük kreativitásnak, ami újfajta megvilágításba helyezi a családi gasztronómiát. Íme, 10 anya 10 légből kapott varázsreceptje vész esetére!
Paradicsomleves (Eszter receptje)
„Hagyma, fokhagyma, valamilyen zöldség (répa, zeller vagy karalábé) – megdinsztelem, picit főzöm a paradicsommal, és turmixolom. Bazsalikom, só, bors is kell bele. Esetleg csigatészta hozzá.”
Tonhalas tészta (Léna receptje)
„Főtt tészta, tonhalkonzerv, só, bors, lila hagyma, pici citromlé, pici mustár, tejszín/tejhelyettesítő bármi. Összerottyantom, nettó 3 perc, az itthoniak meg tolják befelé.”

Tészta többféle variációra (Annamária receptje)
„Anyukám előre lefőzött üveges paradicsoma. Istenkirály. Összerottyantom oregánóval és bazsalikommal, rá a tésztára, és kész. Imádjuk. A másik a kockázott bacon, zöldborsó parmezán sajttal, tésztával. Ezt Olaszországban tanultuk. Imádjuk ezt is. 10 perc alatt kész.”
Tejszínes csirkemell rizzsel (Dina receptje)
„Ha van egy kis maradék csirkemell, egy üveg zöldborsó, akkor már csak tejszín kell hozzá. Megvan negyedóra alatt. Vajon megpirítom az akármilyenre vágott csirkemellet, ráöntöm a borsólevet, abban hamar megfő, bele a borsó, rá a tejszín, a só, bors, petrezselyem, és rizzsel esszük. Nagyon finom, kiadós, ha betoppan valaki, pillanatok alatt megvan. Meg amúgy is.”

„Emiliano” spagetti (Csilla receptje)
„Sonkát pirítok olajon, gombát és zöldborsót teszek hozzá. Amikor jól átpirultak, felöntöm tejföllel, sózom, borsozom, és ketchupot nyomok hozzá. Fura rózsaszín színe lesz. Rottyan egyet, és kész. Előbb elkészül, mint hogy a tészta kifőne. Nagy kedvenc nálunk.”
Tepsis pizza (Gyöngyvér receptje)
„Ha nincs semmi, akkor nincs semmi. Ki mit talál. Amúgy pl. tojásos nokedli. A másik sztár a tepsis pizza. Mi mondjuk sokan vagyunk, két gáztepsi és egy közepes bádogtepsi lesz ennyiből: 1 kg liszthez só, bors, oregánó szárazon belekeverve. Hozzá 2 tasak porélesztő, egy evőkanál (olíva)olaj, kb. 6 dl langyos víz, majd összegyúrom. Pár percig dögönyözöm, dagasztom. Kb. fél órát kel tálban letakarva.
Addig a paradicsompürét kis olajjal, bazsalikommal, oregánóval kikeverem. A tésztát kinyújtom tepsi méretűre, jó vékonyra, bele a kiolajozott tepsibe. Begyújtom a sütőt időben, hogy forró legyen. Megkenem a tésztát a paradicsomszósszal (ha nincs, ketchuppal). Erre mehet rá minden más, ami »nincs itthon«: szalámik, sonkák, kolbász- vagy virslikarikák, reszelt sajt, főtt-tojás-karika, hagyma, kukoricakonzerv, tonhal vagy csak répa, cékla, cukkini. Széle pirulásáig sütöm, max. 180-200 fokon.”

Spenótos vagy brokkolis tészta (Évi receptje)
„Épp a fagyasztóban, ha van valamelyik, akkor ugyanúgy hagyma, fokhagyma, tej vagy tejszín, fűszerek. Nálunk nagyon szeretik a kicsik is ezeket.”
Héjában sült krumpli (Csilla receptje)
„Héjában sült krumpli. Tepsibe egyforma krumplikat teszek, kb. fél óra sütés után megfordítom, és újabb fél órára visszatolom. Kiveszem, konyharuhával lefedem. Megspiccelem vízzel, letakarom, lejön a héja, összetöröm villával. Só, olaj vagy kacsazsír rá, fokhagymával répasalival (reszelt répa, fokhagyma, kefir) – isteni téli meleg vacsi.”

Köménymagos leves (Andrea receptje)
„Én tartalékolós típus vagyok, így ha egyet elfőzök bármiből, kettőt veszek helyette. De a főzzön a franc pillanatokban olyan remek ételeket adok a családnak, mint a mákos tészta, ugyanezt tudom dióval is. Én szeretem a kevés alapanyagú ételeket, de a fiúk nem, így nagy ritkán köménymagos leves, amiben tényleg nincs semmi, paprikás rántás, köménymag, só, bors, víz.
Sült zöldségek (Gréta receptje)
„Általában összeszedek minden utolsó darab zöldséget, plusz a fagyóból is, és zöldségkrémleves levesgyönggyel. 20 perces »carbonara«-szerűt szoktam, ha hirtelen kell: baconkocka, hagyma, tejszín, ha van, sajt, és ehhez bármilyen tészta. Sütőzacskóba szoktam bedobálni húst fűszerrel és zöldségeket szintén fűszerrel (ez a legjobb, magától elkészül 20-30 perc alatt).”
