web analytics
2022, 11 augusztus, csütörtök
Nincs találat
Összes találat
Anyamagazin
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
Anyamagazin

Padlizsán, az emésztőrendszer orvossága

Bálint Anna Írta Bálint Anna
2022.07.15.
in AnyaMenü
Olvasási idő: 3 perc
Padlizsán, az emésztőrendszer orvossága

Padlizsán, az emésztőrendszer orvossága

Megosztás Facebookon
271

A spanyoloknak köszönhetjük, hogy a tojásgyümölcs Európába került, a törököknek pedig azt, hogy Magyarországra is eljutott. A padlizsánt nemcsak az íze, hanem a benne található értékes vitaminok és ásványi anyagok miatt is érdemes fogyasztanunk. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy olyan kitűnő fogás készíthető belőle, mint amilyen a töltött padlizsán is.

A tojásgyümölcs, más néven padlizsán erősen tüskés termésű ősi típusa a mai India területéről származik, de keseredésmentes változatát csak később, Kr. e. 1500 körül kezdték termeszteni.

Kínába az 5. században került, ami napjainkig a padlizsántermesztés világelsője. Európába a spanyolok hozták, hazánkba viszont a Balkánon át került be, török közvetítéssel, ezért is nevezik manapság törökparadicsomnak.

padlizsán, töltött padlizsán, recept, zöldség, tojásgyümölcs
Kép: Pixabay

Miért fogyasszuk?

A padlizsán víztartalma jelentős, körülbelül 90 százalék, így alacsony az energiatartalma. A szénhidráttartalma is alacsony, ezért cukorbetegek számára is jó szívvel ajánlható zöldségféle. A padlizsán jelentős C-vitamin-forrás, 100 grammjában a napi szükséges bevitel fele megtalálható. Ezenkívül számottevő káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.
A padlizsánt nemcsak az íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem mert enzimtartalma csökkenti egyes rákkeltő anyagok hatását is, a benne található fenolsavak védik a sejteket a szabad gyököktől. Emésztőszervi, vese-, májmegbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorfekély, gyomorsavtúltengés esetén.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 4 padlizsán
  • 20 dkg nyers sonka
  • 10-10 dkg reszelt parmezán sajt és rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 2,5 dl húsleves (leveskockából)
  • 4 paradicsom
  • 1 kakukkfűág
  • 1 babérlevél
  • 1 rozmaringág
  • őrölt bors
  • só

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát 2 evőkanál olajban megfuttatunk. Hozzáadjuk a rizst, majd üvegesre pároljuk. A húslevessel felöntjük, lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. A paradicsomokat meghámozzuk, húsukat összezúzzuk. A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy ne sértsük meg a héjat. A kikapart részt apróra vágjuk. 2 evőkanál olajban megsütjük a felkockázott sonkát, majd kivesszük, és a helyén puhára pároljuk a padlizsánhúst. Belekeverünk 1 gerezd zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a babérlevelet, és sóval, borssal ízesítjük. Fedő nélkül puhára főzzük, majd a rizzsel, a sonkával és a sajttal összekeverjük. Ezzel a padlizsánokat megtöltjük, rozmaringgal megszórjuk, és meleg sütőben készre sütjük.

padlizsán, töltött padlizsán, recept, zöldség, tojásgyümölcs
Kép: Canva

Forrás: FruitVeb, 3×3.hu

Ezt olvastad már?

Húszperces kajareceptek

 

 

Előző cikk

5 dolog, amibe majdnem belehaltam – In memoriam tesiórák

Következő cikk

„17 és fél éves vagyok, és terhes” – olvasói levél

Kapcsolódó Cikkek

Nincs időd enni? Íme, 10 egészséges nasi új anyáknak
AnyaMenü

Nincs időd enni? Íme, 10 egészséges nasi új anyáknak

Írta ANYA magazin
2022.07.25.
Zöldség vagy gyümölcs? Itt az igazság a paradicsomról!
AnyaMenü

Zöldség vagy gyümölcs? Itt az igazság a paradicsomról!

Írta Bálint Anna
2022.07.14.
Patisszon: ahogy még a gyereked is megeszi
AnyaMenü

Patisszon: ahogy még a gyereked is megeszi

Írta Bálint Anna
2022.07.13.
Továbbiak

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Szerzőink

Kattints ide, és ismerd meg rendszeresen publikáló szerzőinket...

Témáink

  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya

Sorozatunk

„Szeretünk, Józsi papa, gyógyulj meg!”
Család a dombon

„Szeretünk, Józsi papa, gyógyulj meg!”

2022.08.08.
Egy ingatlanos álmai
Család a dombon

Egy ingatlanos álmai

2022.08.01.
Talán tényleg tévúton járok?
Család a dombon

Talán tényleg tévúton járok?

2022.07.24.

Keress rá

Nincs találat
Összes találat

Közösség

Anyamagazin

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Hirdetés

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

ANYAmagazin

Kiadó: Barát Hella (székhelye: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 40.)
Kiadásért felelős személy: Barát Hella
Szerkesztésért felelős személy: Hrdina-Bárány Zsuzsi
Email: hello@anyamagazin.hu
Hirdetés: sales@anyamagazin.hu
Telefon: +36 30-961-1570

  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Hirdetési lehetőségek

ANYAmagazin © 2022

Nincs találat
Összes találat
  • AnyaSzolga
  • RosszAnya
  • Anyatest
  • HősAnya
  • DoktorAnya
  • KultAnya
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaMenü

ANYAmagazin © 2022