A spanyoloknak köszönhetjük, hogy a tojásgyümölcs Európába került, a törököknek pedig azt, hogy Magyarországra is eljutott. A padlizsánt nemcsak az íze, hanem a benne található értékes vitaminok és ásványi anyagok miatt is érdemes fogyasztanunk. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy olyan kitűnő fogás készíthető belőle, mint amilyen a töltött padlizsán is.
A tojásgyümölcs, más néven padlizsán erősen tüskés termésű ősi típusa a mai India területéről származik, de keseredésmentes változatát csak később, Kr. e. 1500 körül kezdték termeszteni.
Kínába az 5. században került, ami napjainkig a padlizsántermesztés világelsője. Európába a spanyolok hozták, hazánkba viszont a Balkánon át került be, török közvetítéssel, ezért is nevezik manapság törökparadicsomnak.

Miért fogyasszuk?
A padlizsán víztartalma jelentős, körülbelül 90 százalék, így alacsony az energiatartalma. A szénhidráttartalma is alacsony, ezért cukorbetegek számára is jó szívvel ajánlható zöldségféle. A padlizsán jelentős C-vitamin-forrás, 100 grammjában a napi szükséges bevitel fele megtalálható. Ezenkívül számottevő káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.
A padlizsánt nemcsak az íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem mert enzimtartalma csökkenti egyes rákkeltő anyagok hatását is, a benne található fenolsavak védik a sejteket a szabad gyököktől. Emésztőszervi, vese-, májmegbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorfekély, gyomorsavtúltengés esetén.
Töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 4 padlizsán
- 20 dkg nyers sonka
- 10-10 dkg reszelt parmezán sajt és rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2,5 dl húsleves (leveskockából)
- 4 paradicsom
- 1 kakukkfűág
- 1 babérlevél
- 1 rozmaringág
- őrölt bors
- só
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát 2 evőkanál olajban megfuttatunk. Hozzáadjuk a rizst, majd üvegesre pároljuk. A húslevessel felöntjük, lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. A paradicsomokat meghámozzuk, húsukat összezúzzuk. A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy ne sértsük meg a héjat. A kikapart részt apróra vágjuk. 2 evőkanál olajban megsütjük a felkockázott sonkát, majd kivesszük, és a helyén puhára pároljuk a padlizsánhúst. Belekeverünk 1 gerezd zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a babérlevelet, és sóval, borssal ízesítjük. Fedő nélkül puhára főzzük, majd a rizzsel, a sonkával és a sajttal összekeverjük. Ezzel a padlizsánokat megtöltjük, rozmaringgal megszórjuk, és meleg sütőben készre sütjük.

Ezt olvastad már?