A cékla napjaink egyik legnépszerűbb szuperélelmiszere, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett antioxidánsban is bővelkedik. Fogyasztható savanyúságként, grillezve, párolva vagy akár nyersen is, céklaléként.
4 fontos tény, amiért érdemes rendszeresen céklát fogyasztani:
- A cékla piros színe a betacianin-tartalmának köszönhető. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rákfajták, a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen.
- A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket, ezáltal pedig csökken a vérnyomás.
- A cékla a betaintartalmának köszönhetően egy igencsak hatékony gyulladáscsökkentő is.
- Magas vas- és a folsavtartalma miatt jótékony hatással van a vérképzésre, így alacsony hemoglobinszint/vérszegénység esetén a rendszeres fogyasztása mindenképp ajánlott!
Forrás: 3×3.hu
Borítókép: Pixabay/congerdesign
Ezt olvastad már?