A karfiol az egyik legkedveltebb káposztaféle, amely a dietetikában is fontos szerepet játszik, főként gyomor- és bélbetegségek esetén. No és még íncsiklandóan finom pizzát is készíthetünk belőle. Mutatjuk a receptet.
Élettani hatásai
Az alacsony energiatartalmú karfiolnak magas a telítőértéke, így energiaszegény étrend esetén és a cukorbetegek számára – elenyésző, 2-3 százalékos szénhidráttartalma miatt is – különösen kedvező.
Mivel a zöldségeknek fontos szerepük van az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban, így a karfiol mint fehér színű kelvirág is jelentős élettani hatásokkal bír az emberi szervezetre. A benne levő élelmi rostoknak és jelentős C-vitamin-tartalomnak köszönhetően kedvezően hat az emésztésre, továbbá az immunrendszer működésére is. Kéntartalmú összetevőinek köszönhetően, a többi káposztafélékhez hasonlóan, védelmet nyújthat bizonyos megbetegedések, mint például a bélrák kialakulásával szemben. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett említésre méltó továbbá a kiemelkedő A-, K-, B1- és B2-vitamin-tartalma is.
És azt tudtad-e, hogy 1 kg karfiol 90 százalék vizet, 2,5 százalék szénhidrátot, 3 százalék rostot, 0,2 százalék szerves savakat és 0,8 százalék ásványi anyagot – köztük káliumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és foszfort – tartalmaz?

Itáliából a világba
A kelvirág, népszerűbb nevén a karfiol először a 16. században vált ismertté, amikor Itáliában művelésbe került. Elnevezése az olasz Carvol fiore szavakból származik. Itáliába valószínűleg Ciprusról érkezett, ahol feltételezhetően szerzetesek kertjében „született”. Elsősorban Európában terjedt el és lett népszerű, de Amerikába is elért, ahol nem sikerült a testvére, a brokkoli karrierjét túlszárnyalnia. Az egyik legkedveltebb káposztaféleként számontartott zöldség a dietetikában is fontos szerepet játszik, főként gyomor- és bélbetegségek esetén. Különösen jelentős a vitamin- és ásványianyag-tartalma.
Karfiolpizza
Hozzávalók:
- 1 karfiol
- 50 gramm reszelt mozzarella
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 kk. bazsalikom
- ½ kk. oregánó
- só
- feltétnek sonka, sajt, koktélparadicsom
Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt morzsásra őröljük. Mikrohullámú sütőben 5 percet melegítjük, majd ha kihűlt, a levét kinyomkodjuk, és egy tálba téve hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a fűszereket és a sót. Kanállal megkeverjük, majd kézzel összedolgozzuk, végül kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kész, elrendezzük rajta a feltétet, majd további 10 percre visszatoljuk.

Ezt olvastad már?
Nagy háziasszonyteszt: most mutasd meg, mit tudsz a konyhában!