Ha valami gyorsan összedobható édességre vágyik a család, az egyik leggyorsabb megoldás lehet a rizskoch. Ráadásul miután növényi tejjel is elkészíthető, tejmentessé is teheted, mi több, ha a búzadarát is kihagyod belőle, még gluténmentes is lesz. Mutatjuk a receptet.
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 6-7 ek. cukor
- 1 bögre rizs
- 6 tojás
- ízlés szerint vanília
- 1 egész fahéj
- 2 csipet reszelt citromhéj (kezeletlen héjú!)
- vaj a tál kikenéséhez
- a tálaláshoz lekvár
Elkészítése:
A tejet egy lábasba tesszük, belekanalazzuk a cukrot, meghintjük a vaníliával és a reszelt citromhéjjal, beledobjuk a fahéjat, és főzni kezdjük. Ha felforrt, mehet bele a rizs, amit puhulásig főzünk, majd elzárva a gázt alatta, fedővel letakarva 10 percet állni hagyunk.
Ezután szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kézi mixerrel felhabosítjuk, majd a rizshez keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük, és óvatos, laza mozdulatokkal ezt is a beleforgatjuk a rizses masszába. Kivajazott tűzálló tálban, 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul. Melegen, langyosan és hidegen is isteni süti helyett vagy valamilyen tartalmasabb leves után, második fogásként.
