Anyaként a halloween, azaz a mindenszentek előestéjének ünnepén is elkerülhetetlenné válik, hogy ilyen-olyan szinten be ne vonódjunk a koponyák, a csontvázak, illetve a válogatott borzalmak világába. Íme néhány vendégváró ötlet, amit a gyermekeinkkel is gyorsan és vidáman el tudunk készíteni.
Halloween közeledtével mindig elkezd bizseregni a kezem, hogy valami mutatós és témába vágó finomságot süssek. Ez az időszak általában karácsonyig ki is tart, ezek az ünnepi alkalmak remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyerekekkel együtt kreatívkodjunk a konyhában.
Idén már elmúlt kétéves a kislányom, ezért a következő finomságok elkészítéséből – így vagy úgy – ő is kivette a részét. A tészták összeállításakor mindig hagyom, hogy ő öntse bele az összetevőket, kavargatni is ő szokott, és természetesen a díszítésnél is elszabadulhatnak a kicsi kezek.
Ezek a sütireceptek mind alapreceptek, nagyon jól kiegészíthetők ízlésünknek megfelelően plusz hozzávalókkal – például magvakkal, kakaóval. Tej helyett használhatunk zabtejet, de a liszt is variálható, és a cukor mennyiségét is változtathatjuk ízlésünknek megfelelően.

Rémes bögrés muffin
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- kb. fél csomag sütőpor
- negyed bögre cukor
- 1 bögre tej
- fél bögre olaj
- 1 tojás
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, amíg homogén masszát nem kapunk. A tésztát ezek után kanállal elosztjuk szilikonos muffinformákban, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
A dekorációnál elszabadulhat a fantázia. Én marcipánmasszával kísérleteztem, földből kinyúló ujjak, pók és egy tökfej arca készült. (Ehhez pluszban darált mákot, mandulapelyhet és étcsokoládé-forgácsot használtam. Ezek bármely nagyobb élelmiszerboltban megtalálhatók.)

Halloweenkekszek
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
Elkészítése:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan, majd egy órát pihentetjük a hűtőben. A hűtőből kivéve 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk egy lisztezett deszkán, majd választott formáinkkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és 190 fokon 10-12 percig sütjük. Amikor elkezd színe lenni a kekszeknek a széleken, vegyük ki a sütőből, különben nagyon megkeményednek.
Esetünkben fehér és narancssárga fondant-t használtam a díszítéshez, és fekete, ehető ecsetelőt. (Ezek általában online rendelhetők, és 2-3 napon belül megérkeznek.)

Múmiavirslik
Hozzávalók:
- egy csomag leveles tészta
- egy csomag virsli
- mozzarella vagy bármilyen fehér színű sajt
- fekete olívabogyó
Elkészítése:
A virsliket betekerjük a vékony csíkokra vágott leveles tésztával úgy, hogy a szemeknek kihagyjuk a helyet, majd 200 fokon 15 perc alatt megsütjük. Sülés és némi hűlés után fehér színű sajtból és valami fekete színű alapanyagból szemeket formálunk, és a virslikre rakjuk.
Bevállalom ezt a képet is, bár a szépérzékem erősen sikítozik. A virslik ugyanis sülés közben felfújódtak, majd összeestek, és ráncosak lettek. Persze a múmiák általában össze vannak aszalódva, szóval mondhatnám, hogy direkt van. De a szemek határozottan megolvadtak a még meleg virsliken, szóval a végeredmény nem annyira ételfotógyőztes-kategória. De a lényeg, hogy mindannyian a kétéves kislányom kedvencei lettek, mielőtt jóízűen be nem falatozta őket.
