Unja a család a felvágottat, te pedig azt, hogy senki sem tudja megmondani, mit enne szívesen vacsorára? Mutatunk neked 3 + 1 olyan gyorsan elkészíthető kencét, amiből repetát követel majd az egész família.
Házi májkrém
Hozzávalók:
- 2 nagy vöröshagyma
- ½ kg csirkemáj
- 1 kk pirospaprika
- 2 kk majoránna
- őrölt feketebors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 2 kk vaj
- friss petrezselyemzöld ízlés szerint
- olaj
Elkészítése:
Első lépésben resztelt májat készítünk. Ehhez az olajon megdinszteljük a fél karikákra vágott hagymát, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Ezután beledobjuk a megtisztított májat, és meghintjük majoránnával és borssal. A belsőséget addig pároljuk fedő alatt, míg az meg nem puhul. Ha kész, levesszük a tűzről, és megsózzuk. Kihűlés után összetumixoljuk, elkeverjük a vajjal és a petrezselyemzölddel. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve, ropogós paprikával mennyei vacsora.
Tojáskrém
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 4 kk vaj
- 1 kis lilahagyma
- 1 ek tejföl
- ½ ek mustár
- petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítése:
A keményre főtt tojásokat megtisztítjuk, és villával összetörjük egy tálban. Rákanalazzuk a szoba-hőmérsékletű vajat, a tejfölt és a mustárt, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a kis kockákra vágott lilahagymát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet alaposan összekeverjük. Ha darabos helyett inkább krémeset szeretnénk készíteni, akkor elő a botmixerrel! Miután a tojáskrémhez nagyon jól illik a paradicsom, a kenyér mellől ez se maradjon le a tányérról!
Tonhalkrém
Hozzávalók:
- 3 doboz darabolt tonhal
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 ek tejföl
- 2 ek majonéz
- ½ kk mustár
- só
- bors
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
A halat kikeverjük egy tálban a tejföllel, a majonézzel és a mustárral, majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Apróra szeletelt friss petrezselyemmel is megszórhatjuk, végül az egészet alaposan összeforgatjuk. Egy fél citrom levével még pikánsabbá tehetjük.
Tepertőkrém
Hozzávalók:
- 20 dkg tepertő
- 1 ek vaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 kk mustár
- só
- bors
Elkészítése:
A tepertőt a hagymával együtt aprítógépbe tesszük, majd a masszát egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a mustárt, majd fűszerezzük, és alaposan összekeverjük az egészet. A sóval érdemes csínján bánni, mert elképzelhető, hogy sós a tepertő. Nem kérdés, hogy friss kenyérrel és lilahagymával a legfinomabb.
Hrdina-Bárány Zsuzsi