web analytics
2023, 26 március, vasárnap
Nincs találat
Összes találat
Anyamagazin
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
Anyamagazin

Karanténkonyha kicsikkel

Pajor Csilla Írta Pajor Csilla
2021.10.07.
in AnyaMenü
Olvasási idő: 7 perc
Karanténkonyha kicsikkel
Megosztás Facebookon
991

Lehet jobb program egy hétvégi, esős délutánon, mint süteményt készíteni otthon a gyermekeddel? Túl káoszosnak érzel egy ilyen programot, inkább hozzá sem kezdesz. Hidd el, megéri elkészíteni életed legfinomabb desszertjét a kicsivel, ha másért nem, akkor már csak az íz kedvéért, meg hát itt a karantén, szuper anya-gyermek program lehet bármelyik napra. Megosztok veled néhány konyhatitkot, hogyan érdemes sütésbe kezdeni, ha a csemetéd is aktív részese akar lenni a finomság összeállításának.

Sok családban a gyerekek már pici koruk óta aktív részesei a konyhai életnek. Segítenek az előkészületekben, tésztát gyúrnak, díszítenek, és persze kóstolgatnak folyamatosan.
Miért tartják mégis sokan extra feladatnak, szinte nyűgnek a gyerekkel való sütést? Valójában nem a sütési feladat bonyolult. A gyerekkel törődés és odafigyelés, amit ódzkodunk vállalni, mert éppen túl kimerültek vagy elfoglaltak vagyunk ebben a rohanó világban.

Valószínűleg zavarna a hatalmas káosz, ami a sütéssel jár, szinte előre látjuk magunk előtt, hogy az egész asztalt konyhai kellékek borítják, és a padlótól a plafonig minden csupa maszat, beleértve szívünk csücskét is. De mit tisztázzunk magunkban, mielőtt belevágunk a közös kalandba?

Karantén konyha kicsekkel
Karantén konyha kicsekkel

Ha desszertet készítünk a gyermekünkkel, akkor fontos, hogy végig türelmesek maradjunk, segítsünk neki, hagyjuk kibontakozni, merjünk rábízni feladatokat még akkor is, ha nem tökéletes a megoldása.

Pontosan tudjuk, hogy a desszert elkészítése minimum duplaannyi idő lesz gyerekkel, és a félbehagyott süteményt akkor is be kell fejezni, ha a kicsik időközben megunják az elkészítést, nem beszélve a konyha kitakarításáról.

Ez nem csak a sütésről szól. Fontos, hogy ezzel tisztában legyünk. Vegyük észre a legfontosabbat: a gyerekek imádnak sütni és új élményekkel gazdagodni. Tökéletes közös program egy esős napra, igazán minőségi idő, amit gyermekünkkel tudunk tölteni. Varázsoljuk ezt az élményt emlékezetessé!

Tippek:

  • Akkor kezdj bele a sütésbe, ha van elég idő rá; nem kell sietni.
  • Fogadd el, van rá esély, hogy csatatér lesz a konyhád.
  • Tegyél el minden, gyerekekre veszélyes konyhai eszközt a közelből, ahol dolgoztok.
  • Mindegyik gyereknek legyen feladata, mint például az alapanyagok elővétele, mérés, hozzávalók adagolása, tésztagyúrás, díszítés, tészta megkenése tojással.
  • Kapjanak egy kis darab tésztát, amiből azt formálhatnak, amit szeretnének.
  • Amire már nincs szükség, tedd vissza a helyére, ebben a gyerekek is segíthetnek.
  • A már nem használt tálak kerüljenek a mosogatóba a kicsik segítségével.
  • Ha formákat használtok szaggatáshoz, akkor érdemes legfeljebb 10 formával dolgozni, nem az összessel.
  • Sose engedd a kicsiket a tűzhely közelébe, mert balesetveszélyes.

konyha, gyerekek sütnek

Érdemes beszerezni egy viaszos asztalterítőt, ami könnyen tisztítható. Legyen minden résztvevőnek kis köténye és sodrófája. A receptet közösen nézzük ki, majd két recept közül engedjük választani a gyerekeket. Beszéljük át, hogy mire lesz szükség, megvan-e otthon minden hozzávaló.

Ez is érdekelhet

Kevert diós süti – ha gyors finomságot kíván a család

Készítse ma más a vacsorát! Minipizzák apró kezekből

Kortyolj bele a tutiba! 3+1 ellenállhatatlan forró csoki

Sütés előtt mossunk kezet, ez mostanában egyébként is kiemelten fontos. Engedjük, hogy ők vegyék elő a hozzávalókat, ismertessük meg az alapanyagokkal, honnan származnak, és mire használjuk őket.
A munkamenetet érdemes beosztani több gyermek esetén – például amíg az egyikük nyitogatja a zacskókat/dobozokat, és odaadja a hozzávalókat, addig a másik keverje össze a tálba szórt alapanyagokat. A mérlegen remekül lehet tanítani nekik a számokat, például hogy pontosan mennyi lisztre is van szükségünk.

A tojásfelütés az egyik legélvezetesebb dolog. Sokak számára lehet, hogy macerásnak tűnik, pedig növeli az önbizalmukat, és a kis kezeik folyamatos használata fejleszti a finommotorikus képességüket. Díszítéskor kapjanak tálcát, amire kiszórják a dekorációs gyöngyöket, a csokidarabkákat és a cukorkákat.
Nem mondom, hogy minden elsőre, terv szerint fog sikerülni, de ne hagyjuk, hogy elveszítsék a lelkesedésüket. Mindig támogassuk őket, és ezzel a kitartásukat is növeljük.

Egy másik családi kedvencet is megosztok veletek:

Egyszerű amerikaifánk-recept

Hozzávalók:
55 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
2,5 dl tej
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 zacskó instant sütőélesztő
1 zacskó vaníliás cukor

Cukormáz
10 dkg porcukor
2 evőkanál vegyesbogyós-gyümölcslé (apró szitán is áttört)
1-2 teáskanál tej
Alaposan keverjük össze, és mehet a fánkra. Dekorgyöngyökkel lehet még díszíteni.

Olvasztott csokoládé
10 dkg olvasztott csoki
2-3 dkg vaj
Vízgőz felett a két hozzávalót olvasszuk össze, majd tegyük a fánkra. Aprított mogyoróval és dekorgyöngyökkel díszíthetjük.

Elkészítés:

A tejbe tegyünk 1 kanál cukrot, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá az élesztőt. Keverjük össze. Hagyjuk pihenni 10 percig.
Lisztbe keverjük bele a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat, reszeljük bele a citrom héját, majd a legvégén a langyos tejben futtatott élesztőt is tegyük hozzá. Összegyúrjuk szép, sima tésztává, és lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A tésztát lisztezett asztalra borítjuk, és kinyújtjuk 1 cm-es vastagságúra. Szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, a közepét kis kiszúróval kiszúrjuk, például kupakkal vagy pohárkával. Előre kivágott sütőpapírra (olajba könnyen behelyezhető, nem deformálódik el) tesszük egyenként a fánkokat, és pihentetjük még fél órát. Forró, bő olajban – de ne legyen túl forró –, kis lángon kisütjük. Alaposan csöpögtessük le, és tegyük papírtörlős tálba, ne szívja magába az olajat. Kihűlés után kenjük be az elkészített mázzal.konyha, egyszerű fánk

Tökéletes mézeskalács recept

Hozzávalók:
8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
3 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg margarin vagy vaj
1 bögre méz (2,5 dl)
3 tojás

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a mézet és a tojásokat. Jól összekeverjük az egészet, és tésztává gyúrjuk. Jól lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és formákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük őket.

mézeskalács

Diós hókifli, nem csak télen

Hozzávalók:
30 g finomliszt
85 g porcukor
250 g vaj
120 g dió
20 g porcukor a tetejére
A lisztet átszitáljuk porcukorral. A diót összetörjük pici darabokra, és a liszthez adjuk. Majd jöhet hozzá egy csipet só és a kockára vágott, hideg vaj. Szépen összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Utána kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle. A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokon előmelegített sütőben megsütjük 15 perc alatt. Megszórjuk porcukorral.

diós hókiflik, gyerekek sütnek, konyha

További, könnyen elkészíthető receptek

  • Kókuszgolyó
  • Palacsinta
  • Teasütemény
  • Muffin

Ajánlom a nyújtható tészták készítését és minden olyan sütit, amit lehet formázni, nyomni, gyúrni. Azaz könnyen elkészíthető, feltűnően dekorálható süteményeket érdemes választani, amivel garantált a siker. Elrontani sem tudják a kicsik, és nagy sikerélmény lesz nekik ez a foglalkozás. Ne feledd: szórakozás legyen számukra és számodra is!

Pajor Csilla, a Családi nyaralás – Szülők a fedélzeten Facebook-csoport alapítója

Kapcsolódó Cikkek

Kevert diós süti – ha gyors finomságot kíván a család
AnyaMenü

Kevert diós süti – ha gyors finomságot kíván a család

Írta Schlenk-Bálint Anna
2023.03.11.
Készítse ma más a vacsorát! Mini pizzák gyerekektől
AnyaMenü

Készítse ma más a vacsorát! Minipizzák apró kezekből

Írta Cukimamik
2023.02.27.
Kortyolj bele a tutiba! 3+1 ellenállhatatlan forró csoki
AnyaMenü

Kortyolj bele a tutiba! 3+1 ellenállhatatlan forró csoki

Írta Cukimamik
2023.02.20.
Továbbiak

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Szerzőink

Kattints ide, és ismerd meg rendszeresen publikáló szerzőinket...

Cikkértesítő - kérd te is!

Témáink

  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya

Keress rá

Nincs találat
Összes találat

Hallgasd az AnyaMagazint a Spotify-on is!

Spotify podcast Kattints a Podcast hallgatásához!

Sorozatunk

Ki fog engem szeretni, ha a gyerekek megnőnek?
Család a dombon

Ki fog engem szeretni, ha a gyerekek megnőnek?

2022.11.20.
Soha nem lesz már kisbabám?
Család a dombon

Soha nem lesz már kisbabám?

2022.11.12.
A nagy döntés
Család a dombon

A nagy döntés

2022.11.07.

Közösség

Anyamagazin

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Hirdetés

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

ANYAmagazin

Kiadó: Barát Hella (székhelye: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 40.)
Kiadásért felelős személy: Barát Hella
Szerkesztésért felelős személy:
Hrdina-Bárány Zsuzsi
Email: hello@anyamagazin.hu
Telefon: +36 30-961-1570

  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Hirdetési lehetőségek

ANYAmagazin © 2022

Nincs találat
Összes találat
  • AnyaSzolga
  • RosszAnya
  • Anyatest
  • HősAnya
  • DoktorAnya
  • KultAnya
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaMenü

ANYAmagazin © 2022