Lehet jobb program egy hétvégi, esős délutánon, mint süteményt készíteni otthon a gyermekeddel? Túl káoszosnak érzel egy ilyen programot, inkább hozzá sem kezdesz. Hidd el, megéri elkészíteni életed legfinomabb desszertjét a kicsivel, ha másért nem, akkor már csak az íz kedvéért, meg hát itt a karantén, szuper anya-gyermek program lehet bármelyik napra. Megosztok veled néhány konyhatitkot, hogyan érdemes sütésbe kezdeni, ha a csemetéd is aktív részese akar lenni a finomság összeállításának.
Sok családban a gyerekek már pici koruk óta aktív részesei a konyhai életnek. Segítenek az előkészületekben, tésztát gyúrnak, díszítenek, és persze kóstolgatnak folyamatosan.
Miért tartják mégis sokan extra feladatnak, szinte nyűgnek a gyerekkel való sütést? Valójában nem a sütési feladat bonyolult. A gyerekkel törődés és odafigyelés, amit ódzkodunk vállalni, mert éppen túl kimerültek vagy elfoglaltak vagyunk ebben a rohanó világban.
Valószínűleg zavarna a hatalmas káosz, ami a sütéssel jár, szinte előre látjuk magunk előtt, hogy az egész asztalt konyhai kellékek borítják, és a padlótól a plafonig minden csupa maszat, beleértve szívünk csücskét is. De mit tisztázzunk magunkban, mielőtt belevágunk a közös kalandba?

Ha desszertet készítünk a gyermekünkkel, akkor fontos, hogy végig türelmesek maradjunk, segítsünk neki, hagyjuk kibontakozni, merjünk rábízni feladatokat még akkor is, ha nem tökéletes a megoldása.
Pontosan tudjuk, hogy a desszert elkészítése minimum duplaannyi idő lesz gyerekkel, és a félbehagyott süteményt akkor is be kell fejezni, ha a kicsik időközben megunják az elkészítést, nem beszélve a konyha kitakarításáról.
Ez nem csak a sütésről szól. Fontos, hogy ezzel tisztában legyünk. Vegyük észre a legfontosabbat: a gyerekek imádnak sütni és új élményekkel gazdagodni. Tökéletes közös program egy esős napra, igazán minőségi idő, amit gyermekünkkel tudunk tölteni. Varázsoljuk ezt az élményt emlékezetessé!
Tippek:
- Akkor kezdj bele a sütésbe, ha van elég idő rá; nem kell sietni.
- Fogadd el, van rá esély, hogy csatatér lesz a konyhád.
- Tegyél el minden, gyerekekre veszélyes konyhai eszközt a közelből, ahol dolgoztok.
- Mindegyik gyereknek legyen feladata, mint például az alapanyagok elővétele, mérés, hozzávalók adagolása, tésztagyúrás, díszítés, tészta megkenése tojással.
- Kapjanak egy kis darab tésztát, amiből azt formálhatnak, amit szeretnének.
- Amire már nincs szükség, tedd vissza a helyére, ebben a gyerekek is segíthetnek.
- A már nem használt tálak kerüljenek a mosogatóba a kicsik segítségével.
- Ha formákat használtok szaggatáshoz, akkor érdemes legfeljebb 10 formával dolgozni, nem az összessel.
- Sose engedd a kicsiket a tűzhely közelébe, mert balesetveszélyes.
Érdemes beszerezni egy viaszos asztalterítőt, ami könnyen tisztítható. Legyen minden résztvevőnek kis köténye és sodrófája. A receptet közösen nézzük ki, majd két recept közül engedjük választani a gyerekeket. Beszéljük át, hogy mire lesz szükség, megvan-e otthon minden hozzávaló.
Sütés előtt mossunk kezet, ez mostanában egyébként is kiemelten fontos. Engedjük, hogy ők vegyék elő a hozzávalókat, ismertessük meg az alapanyagokkal, honnan származnak, és mire használjuk őket.
A munkamenetet érdemes beosztani több gyermek esetén – például amíg az egyikük nyitogatja a zacskókat/dobozokat, és odaadja a hozzávalókat, addig a másik keverje össze a tálba szórt alapanyagokat. A mérlegen remekül lehet tanítani nekik a számokat, például hogy pontosan mennyi lisztre is van szükségünk.
A tojásfelütés az egyik legélvezetesebb dolog. Sokak számára lehet, hogy macerásnak tűnik, pedig növeli az önbizalmukat, és a kis kezeik folyamatos használata fejleszti a finommotorikus képességüket. Díszítéskor kapjanak tálcát, amire kiszórják a dekorációs gyöngyöket, a csokidarabkákat és a cukorkákat.
Nem mondom, hogy minden elsőre, terv szerint fog sikerülni, de ne hagyjuk, hogy elveszítsék a lelkesedésüket. Mindig támogassuk őket, és ezzel a kitartásukat is növeljük.
Egy másik családi kedvencet is megosztok veletek:
Egyszerű amerikaifánk-recept
Hozzávalók:
55 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
2,5 dl tej
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 zacskó instant sütőélesztő
1 zacskó vaníliás cukor
Cukormáz
10 dkg porcukor
2 evőkanál vegyesbogyós-gyümölcslé (apró szitán is áttört)
1-2 teáskanál tej
Alaposan keverjük össze, és mehet a fánkra. Dekorgyöngyökkel lehet még díszíteni.
Olvasztott csokoládé
10 dkg olvasztott csoki
2-3 dkg vaj
Vízgőz felett a két hozzávalót olvasszuk össze, majd tegyük a fánkra. Aprított mogyoróval és dekorgyöngyökkel díszíthetjük.
Elkészítés:
A tejbe tegyünk 1 kanál cukrot, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá az élesztőt. Keverjük össze. Hagyjuk pihenni 10 percig.
Lisztbe keverjük bele a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat, reszeljük bele a citrom héját, majd a legvégén a langyos tejben futtatott élesztőt is tegyük hozzá. Összegyúrjuk szép, sima tésztává, és lefedve, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A tésztát lisztezett asztalra borítjuk, és kinyújtjuk 1 cm-es vastagságúra. Szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, a közepét kis kiszúróval kiszúrjuk, például kupakkal vagy pohárkával. Előre kivágott sütőpapírra (olajba könnyen behelyezhető, nem deformálódik el) tesszük egyenként a fánkokat, és pihentetjük még fél órát. Forró, bő olajban – de ne legyen túl forró –, kis lángon kisütjük. Alaposan csöpögtessük le, és tegyük papírtörlős tálba, ne szívja magába az olajat. Kihűlés után kenjük be az elkészített mázzal.
Tökéletes mézeskalács recept
Hozzávalók:
8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
3 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg margarin vagy vaj
1 bögre méz (2,5 dl)
3 tojás
A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a mézet és a tojásokat. Jól összekeverjük az egészet, és tésztává gyúrjuk. Jól lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és formákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük őket.
Diós hókifli, nem csak télen
Hozzávalók:
30 g finomliszt
85 g porcukor
250 g vaj
120 g dió
20 g porcukor a tetejére
A lisztet átszitáljuk porcukorral. A diót összetörjük pici darabokra, és a liszthez adjuk. Majd jöhet hozzá egy csipet só és a kockára vágott, hideg vaj. Szépen összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Utána kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle. A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokon előmelegített sütőben megsütjük 15 perc alatt. Megszórjuk porcukorral.
További, könnyen elkészíthető receptek
- Kókuszgolyó
- Palacsinta
- Teasütemény
- Muffin
Ajánlom a nyújtható tészták készítését és minden olyan sütit, amit lehet formázni, nyomni, gyúrni. Azaz könnyen elkészíthető, feltűnően dekorálható süteményeket érdemes választani, amivel garantált a siker. Elrontani sem tudják a kicsik, és nagy sikerélmény lesz nekik ez a foglalkozás. Ne feledd: szórakozás legyen számukra és számodra is!
Pajor Csilla, a Családi nyaralás – Szülők a fedélzeten Facebook-csoport alapítója